DNA: “Postacii” de pe Internet o costau pe Elena Udrea 10.000 euro lunar

INTALNIRE - BASESCU - REPREZENTANTI SINDICATE - GUVERNAna Maria Topoliceanu si Tudor Breazu achitau 10.000 euro lunar pentru plata unui grup de persoane (“postaci”), al caror rol era de a posta comentarii in favoarea Elenei Udrea si a PDL Bucuresti, folosind identitati fictive pe paginile de Internet ale unor ziare sau portaluri de stiri, transmite Agerpres.

“S-a stabilit ca inculpatii Breazu Tudor Liberiu si Topoliceanu Ana Maria foloseau sumele obtinute din infractiunile de luare de mita pentru plata unor servicii efectuate in interesul organizatiei Bucuresti a Partidului Democrat Liberal si al inculpatei Udrea Elena Gabriela, cu stiinta acesteia”, se arata in referatul in care DNA cere prelungirea arestarii preventive pentru Elena Udrea.

Spre exemplu, Breazu si Topoliceanu achitau lunar suma de 3.000 de euro persoanei care a coordonat intr-o perioada echipa de comunicare a organizatiei PDL Bucuresti, dupa care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publica a Elenei Udrea.

“De asemenea, inculpatii achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura ‘postaci’, si al caror rol era de a posta comentarii sub identitati fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de stiri.

Aceste persoane primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare mesajele pe care trebuiau sa le promoveze, dupa care accesau paginile de internet care le erau indicate si comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participantilor la aceste discutii in directia dorita.

‘Postacii’ erau platiti in functie de numarul comentariilor formulate, pe baza unor statistici tinute de acest coordonator al echipei de comunicare a organizatiei PDL Bucuresti, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publica a inculpatei Udrea Elena Gabriela”, mai spus procurorii.

DNA mai arata ca toate aceste plati se realizau fara a fi intocmite documente justificative, cu stiinta Elenei Udrea, care primea periodic informari pe mail cu privire la situatia platilor si la eficienta ‘postacilor’ de la Tudor Breazu si de la coordonator.

Cu privire la aceste imprejurari, Elena Udrea a precizat ca unele plati se faceau din fonduri care nu erau inregistrate in evidenta partidului, provenind de la persoane sau firme care nu doreau sa le fie cunoscuta calitatea de donator.

In referat apare si un fragment de la confruntarea care a avut loc joi la sediul DNA, cu raspunsurile date de Elena Udrea.

“Intrebare: Știati ca Breazu Tudor, Cristi Calugaru, postacii si materialele promotionale erau platite de catre doamna Topoliceanu Ana Maria?

Raspuns: Pe Breazu Tudor il plateam eu. Daca au fost situatii in care l-a platit Topoliceanu Ana Maria, in mod cert ulterior banii aceia au fost recuperati de Topoliceanu. Cristi Calugaru stiu ca primea bani de la partid si separat, in afara contractului. In total probabil ca era aceasta suma de 3.000 de euro. Suma din afara contractului era platita de Topoliceanu Ana Maria, din ce stiu eu, din bani de la partid, de unde se faceau toate platile. Erau situatii in care partidul detinea fonduri care nu erau inregistrate in contabilitate si care proveneau, de exemplu, din contributiile de la sectoare, din donatiile membrilor si au fost si cazuri in care candidatii au contribuit cu sume de bani.

Au fost situatii in care acesti bani nu se inregistrau. Desi nu se tinea o evidenta a acestor sume, conducatorul fiecarui sector stia cu cat a contribuit, astfel incat nu era dificil de tinut socoteala. Este posibil ca o evidenta a sumelor neinregistrate in contabilitate sa fi fost tinuta si de contabila. Nu stiu cu cat erau platiti postacii. Știu doar ca au functionat cateva luni in perioada de campanie electorala, erau studenti din partid care initial au lucrat gratis, dar era ineficient si apoi s-a luat decizia sa fie platiti si nu as sti sa va spun la cat ajungeau sumele, probabil la cat a spus Topoliceanu Ana Maria. Presupun ca postacii erau platiti din aceeasi bani care se foloseau la partid.

Intrebare: Primeati de la Cristi Calugaru o situatie detaliata lunar cu numarul de comentarii ale postacilor si cu sumele platite acestora?

Raspuns: Posibil da, dar nu stateam sa le citesc avand in vedere ca erau mii de comentarii.

Intrebare: Știti daca domnul Horatiu Țica a facut asemenea donatii neinregistrate sau a platit cheltuieli ale partidului?

Raspuns: Nu cunosc personal, dar cred ca a fost candidat la Consiliul General si este posibil sa fi facut. Se intampla si se intampla la toate partidele, fara exceptie, ca firme si persoane care doresc sa faca donatii sau sponsorizari sa nu vrea sa apara in aceasta calitate, de teama repercusiunilor politice ori a scandalului mediatic care s-ar declansa ca urmare a asocierii cu un partid sau altul. In acest context, puteau fi firme si persoane care sa fi sprijinit campania PDL, fara sa fi dorit ca lucrul acesta sa fie cunoscut in mod public. Daca voi identifica vreun caz, voi face precizari”.

DNA precizeaza ca, in conditiile in care dispozitiile Legii nr. 334/2006 interzic in mod expres finantarea partidelor politice prin plata unor sume care sa nu se regaseasca in contabilitate, eludarea acestor dispozitii imperative demonstreaza ca Elena Udrea a cunoscut si a acceptat provenienta infractionala a sumelor de bani folosite pentru functionarea organizatiei pe care o conducea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1