Doar 5% dintre rusi sprijina introducerea de trupe in Ucraina

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Majoritatea rusilor sunt convinsi ca Federatia Rusa influenteaza situatia din Ucraina. Totodata, opiniile despre intentiile liderilor asa-ziselor ‘republici populare’ din estul Ucrainei s-au impartit, iar introducerea de trupe rusesti in aceste regiuni este sustinuta de numai 5% dintre cetatenii Rusiei, rezulta dintr-un sondaj de opinie realizat de Fondul ‘Opinia Publica’ (FOM), citat de cotidianul rus Kommersant, transmite Agerpres.

Potrivit sondajului, majoritatea (57%) dintre rusi considera ca Rusia trebuie sa ajute autoproclamatele republici din Donetk si Lugansk. Rusii propun sustinerea asa-zisei ‘Noii Rusii’ (Novorossia, termen istoric pentru Imperiul Rus, in 1764-1873, ce ingloba Crimeea) cu ajutor umanitar (26%), livrari de arme (9%), precum si cu ‘orice mijloace pasnice, fara utilizarea fortei militare’ (8%). Introducerea de trupe rusesti in aceste regiuni este sustinuta de numai 5% dintre repondenti.

‘Parerea ca Rusia trebuie sa ajute vine nu atat din simpatia fata de conducerea republicilor autoproclamate din Donetk si Lugansk, cat din compasiune fata de locuitorii din sud-estul Ucrainei’, este de parere analistul FOM, Grigori Kertman.

In acelasi timp, de faptul ca Rusia nu trebuie sa sprijine conducerea ‘Noii Rusii’ sunt convinsi 27% dintre rusi. Principalul argument al acestora este ca ‘nu te poti amesteca in treburile interne ale altui stat: singuri s-au autoproclamat, singuri sa se descurce’.

De asemenea, 13% dintre respondenti sunt de parere ca Rusia nu influenteaza mersul evenimentelor din Ucraina, insa majoritatea — 69% — este convinsa ca partea rusa influenteaza ceea ce se intampla in tara vecina. Dintre acestia din urma, 7% considera ca influenta este ‘prea puternica’, 36% — ca aceasta influenta ‘nu este cum trebuie sa fie’, iar 25% au calificat-o ‘insuficient de puternica’.

Acelasi sondaj a relevat ca 39% dintre rusi cred ca liderii republicilor autoproclamate isi vor atinge obiectivele, 26% sunt convinsi ca nu, iar alti 36% au ezitat sa dea un raspuns.

In acelasi timp, 23% dintre repondenti nu au putut spune ce scopuri concrete urmareste conducerea acestor ‘republici populare’, 37% sunt convinsi ca aceasta doreste separarea de Ucraina, 8% cred ca ea ‘apara drepturile populatiei rusofone’, 6% — ca aceste republici ‘lupta cu fascismul’ si doar 5% cred ca aceste regiuni vor sa se alipeasca la Rusia.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1