Doar 84 de exemplare de leopard de Amur mai traiesc in salbaticie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul total al leoparzilor de Amur care traiesc in prezent in salbaticie, in China si Rusia, este de doar 84 de exemplare, estimeaza oamenii de stiinta din cadrul unei echipe internationale, citati de UPI, informeaza AGERPRES.

Acesti leoparzi traiesc in regiunea Primorie din sudul Rusiei si in provincia Jilin din China, iar existenta lor este extrem de periclitata.

Estimarea recenta fost publicata in jurnalul Conservation Letters de oameni de stiinta din China, Rusia si Statele Unite.

Cercetatorii si-au dat mana pentru a colecta informatii obtinute cu ajutorul camerelor-capcana montate de ambele parti ale frontierei. Nu exista date conform carora leoparzii de Amur ar trai si in alte zone cu exceptia acestui areal, astfel ca estimarea efectuata in zona frontierei dintre cele doua tari reprezinta populatia totala din salbaticie a acestei subspecii, au notat oamenii de stiinta.

Camerele de luat vederi le-au permis cercetatorilor sa identifice fiecare exemplar de leopard in functie de modelul unic de dispunere a petelor pe blana, ceea ce a permis o estimare exacta a numarului acestora. Circa o treime dintre acesti leoparzi au fost fotografiati de ambele parti ale granitei dintre cele doua tari.

”Cunosteam faptul ca leoparzii s-au deplasat de-a lungul frontierei, insa doar prin coroborarea acestor date am putut intelege miscarea lor”, a declarat Anya Vitkalova, biolog in cadrul Parcului National ”Tara Leoparzilor”, cea care a condus studiul.

Leoparzii par sa aiba tendinta de a recoloniza habitatul din China venind din partea rusa unde exista un numar mai mare de exemplare, au descoperit cercetatorii.

Noul studiu este primul de acest tip care estimeaza populatia mondiala de leoparzi de Amur si dovedeste totodata valoarea colaborarii internationale intre oamenii de stiinta, a notat Dale Miquelle, coautor al cercetarii si coordonator al programului pentru tigri in cadrul Societatii pentru Conservarea Vietii Salbatice. ”Increderea si bunavointa generate de acest efort comun pun bazele unor actiuni viitoare transfrontaliere in vederea conservarii”, a declarat Miquelle.

Leopardul de Amur, ce are denumirea stiintifica Panthera pardus orientalis, este una dintre speciile clasificate de World Wildlife Fund (WWF) ca fiind in pericol critic de disparitie.

Cunoscut si sub numele de „leopardul de Orientul Indepartat”, „leopardul manciurian” sau „leopardul coreean”, acest animal este o subspecie a leopardului si cea mai rara felina mare din lume.

Leoparzii de Amur sunt importanti din punct de vedere ecologic. Fiind animale de prada, ei joaca un rol in mentinerea unui echilibru sanatos al speciilor in habitatul lor, fapt ce influenteaza starea padurii si a ecosistemului.

Insa, ei sunt vanati pentru blana si in plus sunt amenintati cu pierderea habitatului, intampinand probleme in a-si procura prada (caprioare, caprioare sika si iepuri de camp).

Leoparzii de Amur beneficiaza de un refugiu sigur din 2012, atunci cand guvernul de la Moscova a anuntat crearea Parcului National ”Tara Leoparzilor”. Acesta dispune de o suprafata de 650.000 de acri si include o mare parte din zonele de reproducere ale leopardului de Amur si circa 60% din habitatul acestor feline. Parcul gazduieste, de asemenea, zece tigri de Amur, o subspecie de tigru aflata la randul sau pe cale de disparitie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2