Document guvernamental: Este posibil ca Regatul Unit sa nu aiba suficiente nave pentru paza apelor teritoriale dupa Brexit

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Este posibil ca Regatul Unit sa nu dispuna de suficiente nave pentru a impiedica patrunderea ilegala a vaselor de pescuit din UE in apele sale teritoriale, arata un document guvernamental citat sambata de Sky News, informeaza AGERPRES.

AFP preia precizarile conform carora este vorba de un e-mail redactat de functionari din ministerul mediului, care apreciaza ca exista „multe incertitudini” privind capacitatea autoritatilor de a asigura patrularea maritima. In document se subliniaza ca doar 12 nave sunt disponibile pentru monitorizarea unui spatiu cu o suprafata de trei ori mai mare decat a Regatului Unit.

Avertismentul a fost formulat in contextul amenintarii pescarilor francezi ca vor perturba exporturile britanice prin Canalul Manecii daca dupa Brexit li se interzice accesul in apele teritoriale britanice, de care beneficiaza acum.

Odata cu retragerea din Uniunea Europeana, Regatul Unit nu va mai aplica nici politicile comunitare privind pescuitul, prin care vasele de pescuit europene pot intra in apele teritoriale. Daca Brexitul are loc pe 31 octombrie fara un acord, paza de coasta le va reveni exclusiv autoritatilor de la Londra.

In acordul cu UE negociat de fostul premier britanic, Theresa May, insa respins de parlamentul Regatului Unit, se prevede o perioada de tranzitie de 21 de luni, in care accesul vaselor europene ar fi in continuare permis, iar in paralel s-ar discuta o noua intelegere privind pescuitul. Actualul premier, Boris Johnson, insista asupra renegocierii acordului si se declara decis sa puna in practica Brexitul pe 31 octombrie daca Bruxellesul refuza in continuare sa redeschida dialogul. Guvernul britanic a confirmat vineri ca ar dori sa discute propuneri pentru sustinerea firmelor care ar putea fi afectate de acest scenariu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2