DOCUMENTAR: Patru ani de la tragedia din clubul Colectiv

PNL

In seara de 30 octombrie 2015, peste 60 de persoane si-au pierdut viata in tragicul eveniment petrecut la clubul Colectiv din Bucuresti, situat in str. Tabacarilor nr. 7, sectorul 4, unde trupa Goodbye to Gravity sustinea un concert de lansare a unui nou album. Incendiul izbucnit in timpul concertului s-a extins rapid, soldandu-se cu numeroase persoane decedate si ranite, informeaza AGERPRES.

Ministerul Afacerilor Interne anunta, in cursul noptii de 30 spre 31 octombrie 2015, ca 27 de persoane au murit si 162 de persoane au fost spitalizate, in urma incendiului de la clubul Colectiv. Ranitii au fost transportati la spitalele Floreasca, de Arsi, Elias, Militar, ”Sf. Pantelimon”, Judetean Ilfov, ”Sf. Ioan”, ”Bagdasar-Arseni”, Municipal, Coltea, ”Marie Curie” si “Grigore Alexandrescu”.

Dintre persoanele ranite, 34 au fost transferate ulterior la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel si Elvetia.

In urmatoarele doua luni, numarul persoanelor decedate a ajuns la 63, iar in 14 martie 2016 numarul persoanelor decedate a ajuns la 64. Intre victimele care si-au pierdut viata in urma incendiului s-au aflat si membri ai trupei Goodbye to Gravity: basistul Alex Pascu, bateristul Bogdan Lavinius Enache, chitaristii Vlad Telea si Mihai Alexandru.

A fost declansata o ancheta in urma careia cei trei patroni de la clubul Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost trimisi in judecata, la 28 aprilie 2016, fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca. In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Daniela Nita, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita (director) si Viorel Zaharia (pirotehnist). Au mai fost deferite justitiei persoanele juridice SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

In rechizitoriul care a insotit dosarul de trimitere in judecata a patronilor, procurorii arata ca patronii clubului Colectiv “au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului”.

Daniela Nita, patroana firmei de artificii, a fost acuzata ca, in calitate de administrator al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice “fantana de scena”, neinsotite de fise tehnice, care, in conformitate cu instructiunile de utilizare redate in limba bulgara pe eticheta fiecarui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai in spatiu deschis si amplasate in pozitie verticala, pe un suport stabil si plat si, in aceste conditii, fara efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice si fara un instructaj privind noul loc de munca (incinta clubului Colectiv), se mai arata in rechizitoriu.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost trimis in judecata, la 5 mai 2016, fiind acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, provocand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale sectorului 4 al municipiului Bucuresti. Au mai fost deferite justitiei alte trei persoane din cadrul Primariei sectorului 4: Aurelia Iofciu, sef al Serviciului autorizari comerciale, Larisa Luminita Ganea, consilier superior, si Ramona Sandra Motoc, referent superior, ambele in cadrul aceluiasi serviciu.

La 27 iulie 2016, Marian Moise, unul dintre cei doi pirotehnisti (alaturi de Viorel Zaharia) care au montat artificiile in clubul Colectiv, a fost pus sub control judiciar de procurorii Parchetului General, fiind acuzat ca nu a luat toate masurile de prevenire a unui incendiu, desi avea pregatire de specialitate si avizele necesare, dand dovada de “grava neglijenta”. Acesta nu ar fi luat masuri de limitare si de asigurare a perimetrului posibil incandescent si nici nu a asigurat prezenta unor extinctoare in imediata apropiere, ceea ce ar fi putut duce la evitarea propagarii incendiului.

O luna mai tarziu, la 29 august 2016, Marian Leusteanu, unul dintre supravietuitorii tragediei de la Colectiv, a fost audiat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si s-a constituit parte civila in dosar. Tribunalul Bucuresti a respins, la 14 octombrie 2016, toate cererile si exceptiile invocate de fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, instanta dispunand inceperea judecarii pe fond in dosarul Colectiv. De asemenea, instanta a constat legalitatea rechizitoriului intocmit de procurorii DNA.

La 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA au dispus trimiterea in judecata, in dosarul Colectiv, a Antoninei Radu si a lui George Petrica Matei, la data faptelor ofiteri-inspectori de prevenire cu gradul de capitan in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti – Ilfov. DNA a precizat ca, in perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, cei doi ofiteri ISU, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta, nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat ca acel club din Bucuresti (care pana la data de 6 octombrie 2014 a functionat ca persoana juridica SC Music Hall SRL Bucuresti, iar dupa aceasta data ca persoana juridica SC Colectiv Club SRL Bucuresti) desfasura activitati specifice fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.

Ca urmare a tragediei de la Colectiv, la 3 noiembrie 2015, cateva mii de manifestanti in Bucuresti si alte cateva sute in tara au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea si a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Guvernul Ponta a demisionat la 4 noiembrie 2015, premierul Victor Ponta declarand ca are obligatia “sa constate supararea legitima din cadrul societatii”. “Nu cred ca este corect sa las responsabilitatea celor care au fost in teren. Sunt gata sa fac eu acest gest si-mi depun mandatul de prim-ministru (…). Sper ca depunerea mandatului meu si al Guvernului sa satisfaca asteptarile celor care au protestat”, a precizat premierul Victor Ponta. Tot la 4 noiembrie 2015 si-a anuntat demisia si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, exprimandu-si speranta ca vidul legislativ si carentele administrative vor trage un semnal de alarma pentru viitor.

In noiembrie 2015, artistul Andre Rieu a adus un omagiu victimelor de la clubul Colectiv si in aceeasi luna artistul a primit titlul de ”Ambasador Onorific al Bucurestiului” din partea Primariei Capitalei, pentru felul in care a promovat cultura si folclorul din Romania in lume. Tot in noiembrie 2015, muzicianul olandez a lansat DVD-ul ”Andre Rieu live in Bucuresti” si a participat la Gala Caritabila organizata pentru sustinerea victimelor incendiului din #Colectiv, in cadrul careia violonistul a donat profitul realizat din vanzarea noului DVD lansat.

La cinci luni de la producerea tragediei, victimele au anuntat, la 28 martie 2016, infiintarea “Asociatiei Colectiv GTG 3010″, cu scopul de a lupta pentru drepturile tuturor celor afectati de teribila tragedie, pentru raniti si familiile tinerilor disparuti. Asociatia are sapte membri fondatori si este condusa de Eugen Iancu.

In octombrie 2016, a avut loc evenimentul caritabil #3010 Festival, organizat in beneficiul victimelor din clubul Colectiv, care a adus donatii in valoare de 56.530 de lei, obtinuti prin vanzarea biletelor, suma urmand sa fie fi utilizata pentru decontarea tratamentelor medicale necesare ranitilor, fie prin decontarea facturilor medicale, fie prin plata serviciilor specifice, direct catre unitatea spitaliceasca. La acel moment, aproximativ 100 dintre ranitii din Colectiv aveau nevoie de tratamente si interventii medicale.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, la 21 martie 2017, OUG nr. 74/2016 prin care s-a stabilit prelungirea cu doi ani a posibilitatii decontarii tratamentelor victimelor tragediei din clubul Colectiv, care beneficiaza de ingrijire medicala in strainatate. Potrivit actului normativ, se aproba plata, din bugetul Ministerului Sanatatii, pentru cheltuielile aferente tratamentului pentru victimele tragediei, care beneficiaza de ingrijire medicala in strainatate, in continuarea tratamentului acordat in regim de spitalizare in unitati sanitare publice din Romania si din strainatate. Totodata, avand in vedere faptul ca in cazul unor tratamente medicale si interventii chirurgicale plata cheltuielilor este solicitata in avans de catre unele spitale din strainatate, s-a introdus si posibilitatea de plata in avans pentru tratament.

La 11 aprilie 2017, presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind aprobarea OUG nr. 74/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului in strainatate in cazul persoanelor a caror stare de sanatate a fost afectata in urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs in clubul Colectiv din municipiul Bucuresti.

La un an si noua luni de la tragedia din Clubul Colectiv, a avut loc evenimentul ”Noapte alba la #Colectiv”, mai precis din seara de 30 iulie, ora 20.00, pana in dimineata de 31 iulie, ora 8.00, toti aceia care au dorit sa aprinda o lumanare in memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv au putut sa faca acest lucru. Momentul a marcat si amenajarea spatiului din Piata Bucur unde a fost amplasat monumentul dedicat victimelor Colectiv.

In iulie 2017, un supravietuitor al incendiului din clubul bucurestean Colectiv a murit, iar Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 a spus ca este cea de-a 65-a victima a incendiului din Colectiv.

A doua editie a #3010 Festival a avut loc in 30 octombrie 2017, fondurile si donatiile obtinute in urma evenimentului urmand sa fie folosite in beneficiul victimelor din Colectiv.

La 15 ianuarie 2018, Tribunalul Bucuresti a admis ca dosarul in care sunt judecati pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei sa fie reunit cu dosarul Colectiv in care sunt inculpati patronii clubului si fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

In 30 octombrie 2018, Arhiepiscopia Bucurestilor a oficiat doua slujbe de pomenire pentru tinerii morti in incendiul din clubul bucurestean Colectiv, la biserica Sfantul Nicolae – Brosteni (str. Cuza Voda, nr. 77-79, sector 4) si in Piata Bucur, in imediata apropiere a locului tragediei. Slujbe de pomenire au fost oficiate si la Galati si Braila. De asemenea, in mai multe orase din tara, zeci de persoane au aprins lumanari in locuri publice, in memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv din Capitala.

Tot in 30 octombrie 2018, artista Maria Gheorghiu a lansat pe canalul sau youtube videoclipul piesei “Niciodata uitarea”, scrisa chiar in zilele urmatoare tristului eveniment. In aceeasi zi a fost organizat “Marsul Chitarelor”, cand victimele incendiului din Colectiv au fost comemorate pe traseul Piata Unirii – Club Colectiv.

La 31 octombrie 2018, Parchetul General a anuntat ca procurorii continua ancheta intr-un dosar disjuns din Colectiv in legatura cu interventia autoritatilor si acordarea primelor ingrijiri medicale la locul incendiului, respectiv asistenta medicala acordata victimelor, posibile infectii nosocomiale si actiunile ori inactiunile functionarilor publici referitoare la transferul ranitilor la spitale din strainatate. Parchetul General a precizat ca sunt analizate 81 de expertize medico-legale privind leziunile suferite de persoanele care au supravietuit incendiului de la clubul Colectiv.

In 15 noiembrie 2018 au fost audiate la Tribunalul Bucuresti Andrea Bokor si Ana Maria Adam, care au supravietuit incendiului de la clubul Colectiv.

Numele celor patru muzicieni din trupa Goodbye to Gravity care au murit in urma incendiului din clubul Colectiv din Bucuresti – Alex Pascu, Mihai Alexandru, Vlad Telea si Bogdan Enache – au fost gravate pe un microcip plasat la bordul sondei spatiale americane InSight, creata de NASA, care a asolizat cu succes pe planeta Marte, la 27 noiembrie 2018.

In 10 ianuarie 2019 a fost audiat, la Tribunalul Bucuresti, Stefan Ionescu, fost angajat la garderoba clubului Colectiv, si alti doi supravietuitori: Alexandru Dumitrache si Cosmin Hamza.

Filmul “Colectiv”, al cineastului Alexander Nanau, a castigat, in 6 octombrie 2019, premiul Golden Eye pentru cel mai bun documentar, la cea de-a 15-a editie a festivalului International de Film de la Zurich. In acest film, al carui subiect este drama incendiului din clubul Colectiv si problemele sistemului medical romanesc, apar, printre altii, Narcis Hogea, tatal lui Alex Hogea, una dintre victimele de la Colectiv, ziaristul Catalin Tolontan, dar si medici de la Spitalul de arsi.

In 22 octombrie 2019, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, s-a prezentat la sediul Parchetului General pentru a fi audiat ca martor intr-un dosar disjuns din “Colectiv”, in legatura cu interventia autoritatilor si acordarea ingrijirilor medicale la locul incendiului, dar si modul in care a fost efectuat transferul ranitilor la spitale din strainatate.

Doua zile mai tarziu, in 24 octombrie 2019, Arafat a afirmat ca dupa comemorarea victimelor de la Colectiv si dupa alegerile prezidentiale, isi va prezenta punctul de vedere cu privire la inregistrarea video aparuta in presa (cu primul echipaj ISU care a ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv) si a mentionat ca are “raspunsuri concrete la toate intrebarile care au fost ridicate”. El a precizat ca, in urma aparitiei in presa a imaginilor, a solicitat colegilor de la ISUBIF si IGSU “sa explice si sa raspunda public”, in cadrul unei conferinte de presa, acuzatiilor lansate la adresa celor care au intervenit si a conducerilor celor doua institutii “in ce priveste presupusa ascundere a imaginilor respective”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. functionar public

    inconsecventa in text:

    “In seara de 30 octombrie 2015, peste 60 de persoane si-au pierdut viata in tragicul eveniment petrecut la clubul Colectiv din Bucuresti”…..”Ministerul Afacerilor Interne anunta, in cursul noptii de 30 spre 31 octombrie 2015, ca 27 de persoane au murit si 162 de persoane au fost spitalizate, in urma incendiului de la clubul Colectiv”

    Chiar nu verificati logica si acuratetea celor scrise?

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1