Doi satmareni pornesc in expeditie spre polul frigului din Siberia, cu o singura masina

Sotii Attila si Kinga Bertici din Satu Mare vor porni intr-o expeditie spre polul frigului din Siberia, localitatea Oimiakon, ei anuntand, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca sunt primul echipaj din Romania care face acest lucru cu o singura masina, informeaza AGERPRES.

Attila Bertici a explicat ca a luat decizia de a pleca spre Oimiakon dupa expeditia pe care a avut iarna trecuta, la Vladivostok. Daca atunci a condus un autoturism Dacia Logan, acum vor pleca cu o Dacia Duster.

“Anul trecut cand ne-am intors din Siberia au fost cateva rautati, ne-au spus ca e foarte usor sa mergi toamna in Siberia. Eu sunt mai incapatanat si am zis, ok, hai sa vedem cand e cel mai frig in Siberia, am vazut ca in ianuarie in Oimiakon si am zis ca trebuie sa mergem acolo. Niciodata nu a fost o Dacia la Oimiakon, mai ales iarna. Riscuri sunt foarte multe, dar ne bucuram si ne mandrim ca vom fi primul echipaj romanesc care merge cu o singura masina. Au mai fost echipaje din Romania, echipate cu masini de sute de mii de euro, in martie-aprilie, noi mergem chiar in ianuarie cand s-a masurat aceasta temperatura extrema”, a declarat Attila Bertici.

El a explicat ca traseul este unul periculos, iar distantele intre localitati sunt foarte mari.

“Acum patru zile au fost -51 de grade Celsius in Yakutia, vorbim de luna noiembrie. Anul acesta in ianuarie au fost -58 de grade, au fost -68, -43. Noi ne pregatim la -60. Acum mergem cu o Dacia Duster, nu o sa fie usor, este o masina noua, cu mult mai multa electronica, dar eu simt ca masina este pregatita. Am incredere mare ca n-o sa ramanem pe drum, dar nu se stie niciodata.

Cel mai greu va fi, daca se intampla ceva, ca ajutorul vine de la mii de kilometri, degeaba suni la 112 de acolo ca ei n-au SMURD, elicoptere, ei vin cu dubita, iar distantele sunt foarte mari. Drumul de la Iakutsk pana la Oimiakon, unde mergem pe drumul oaselor, nu este cu asfalt. Cu 30-40 kilometri pe ora se poate deplasa, avem undeva vreo 200 de kilometri cand mergem pe rauri, lacuri inghetate. Acolo vara pur si simplu nu se circula, iarna sunt facute drumuri. Anual, cam 30 de masini de masini pica in rauri si nu se mai scot niciodata”, a spus aventurierul.

Attila Bertici a adaugat ca vor dormi in masina si la pensiuni, iar instalatia de alimentare cu combustibil a masinii a fost modificata astfel incat sa nu inghete la temperaturi extreme.

“Am emotii foarte mari, eu nu am mai fost nici in Rusia, nici in Siberia, sunt foarte curioasa cum o sa reactioneze corpul meu la -50, -60 de grade, nici nu pot sa imi inchipui. Am emotii, mi-e frica, dar cred ca suntem destul de echipati incat sa nu avem probleme”, a spus Kinga Bertici.

Plecarea din Satu Mare va avea loc pe 12 decembrie, la ora 12,00. Traseul este de 25.000 de kilometri, din care 10.000 in Siberia salbatica.

Foto: presasm.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1