Dolha: Prelungirea termenului pentru reatestarea produselor traditionale, un act de normalitate

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

In urma solicitarii publice facute saptamana trecuta de catre deputatul PNL Mircea Dolha in numele producatorilor din Maramures, ministrul Daniel Constantin a anuntat ieri, 8 septembrie, prelungirea termenului pentru reatestarea produselor traditionale.

”Maramures, judetul pe care il reprezint in Parlamentul Romaniei, este un loc al traditiilor, in care retetele vechi se pastreaza cu sfintenie de catre numerosi producatori, de catre familiile pentru care produsele traditionale reprezinta o sursa de venit – daca nu chiar singura sursa de venit. Din acest motiv, salut raspunsul ministrului Daniel Constantin la solicitarea mea publica de saptamana trecuta in care am cerut ca termenul limita pentru reatestarea produselor traditionale sa fie prelungit.

Apreciez ca decizia anuntata ieri de catre ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale este un act de normalitate. Asa cum se stia deja, domnia sa a recunoscut ca numarul de producatori care au reusit sa isi reinnoiasca atestatele pentru produsele traditionale este foarte mic. Doar situatia din Maramures este de-a dreptul alarmanta: conform legislatiei vechi erau 395 de produse traditionale inregistrate, dar dintre acestea, doar 9 reusisera, dupa ultimele mele informatii, sa isi pastreze acest statut conform Ordinului comun 724/2013 al MADR, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Actul normativ  a fost publicat in data de 11 noiembrie 2013 in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare o luna mai tarziu, avand ca termen limita pentru reatestarea produselor data de 11 septembrie 2014.

Din discutiile avute cu producatorii din Maramures, era necesara prelungirea acestui termen limita intrucat intocmirea si depunerea documentatiei pentru reatestare este anevoioasa. Mai mult, pe timp de vara, producatorii maramureşeni au fost ocupati şi cu productia, au participat la targuri in toata tara. In plus, o parte dintre ei işi suplimenteaza veniturile şi din agroturism, aşa ca nu le-a prea ramas timp suficient pentru a finaliza dosarele la timp.

Prelungirea termenului privind atestarea produselor traditionale conform noii legislatii pana la 30 noiembrie, va oferi fermierilor şi micilor antreprenori care au pastrat retetele vechi romaneşti timpul necesar finalizarii documentatiei pentru inregistrarea produselor lor traditionale, in asa fel incat acesta sa nu dispara de la targuri, de pe rafturile magazinelor si de pe mesele romanilor”, declara Mircea Dolha, deputat PNL de Maramures.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

12 Comments

  1. dilau

    mai dolha 10%, iar te lauzi singur si degeaba.producatorii maramureseni care au avut ceva de atestat au facut-o demult.ce mai vrei sa se omologheze- supa de leveshe, cociunele la cald sau zama de castane -?.sigur esti convin ca reprezinti maramuresul in parlament?, beleaua e ca noi nu prea simtim acest lucru.

    Reply
  2. Toni

    Felicitari ziarmm! Uite cameu n-am stiut de termenul de omologare si asa o sa pot sa fac documentatia.
    Stiti cumva unde e biroul la care trebuie sa ma prezint? Multumesc.
    Felicitari si domnului deputat Dolha

    Reply
    1. dilau

      mai toni, eu si prietenu ioan promitem sa te ajutam cu nr de telefoane ,sediul, documentatie …. si toate cele.dar nu ne spui si noua ce vrei sa omologhezi?.in caz contrar ……………… mai dolha10%, slabi lingai online ai, crede-ma pe cuvint.

      Reply
      1. STEKO

        Hahahaha!Diugule esti optimist!Eu ii dau mezelarului intre 4-6 %!Indiferent pe ce,,culoare”se va prezenta…urmeaza o mica rocada in doua trei saptamini,hahhahaha….

        Reply
  3. ioan

    nuuuu, mai trebuie omologat casocul ala nesimtit de 1000 de metri. Pe post de jurta, domiciliu standard pt politicianul nesimtit. Toni, nu ti-e scarba de postare? chiar esti patetic de pupincurist.

    Reply
  4. Adelina Maries

    Producatorii traditionali daca pana la aceasta data nu au reusit sa obtina certificarea inseamna ca trebuie sustinuti mult mai mult decat prelungirea termenului.
    Pe la 1900 PNL-stii erau in opozitie dar aveau un program de sustinere a economiei nationale si incurajarea capitalului autohton.
    Programa se numea “prin noi insine” prin care sustineau incurajarea capitalului si initiativei romanesti.
    Poate ca ar trebui sters praful de pe unele lucruri… 🙂
    Succes!

    Reply
    1. dilau

      mai draga adelina, pe vremea cind liberalii spuneau “prin noi insine”, pnl mm era filonul de aur al liberalismului romanesc.totul s-a dus dracului la inceputul lui 2011 cind sloganul a devenit ” prin noi -si comunisti – insine”.prietenu ion beuca nu recunoaste, dar are si el o mica/mare parte de vina.

      Reply
  5. Toni

    Eu stiu ca exista cate un dilau ca “decor” dar daca tot jignesti aiurea-n tramvai apoi sa stii ca am un cuptor mai special din batrani si usc hribi si galbiori intr-un mod aparte pe care i-as omologa.
    Mai am o reteta foarte veche de ghiveci dar cred cacdegeaba iti vorbesc domnule dilau ca tot …. Dilau

    Reply
    1. STEKO

      Adica in cuptorul tau nu usti ciupercile in mod,,traditional”ci,,invers”?Buuuunn!Si cu ghiveciul e simplu,aceeasi ,,leguma”in mai multe zamuri si tot ghiveci se numeste,ex:liberalo-taranisto-socialisto-republicano-monarhisto…corupt si ipocrit,hahhahaah…

      Reply
    2. dilau

      prietene toni, eu incerc sa te ajut iar tu ai impresia ca jignesc, chiar asa?.nu e rau sa ai un cuptor adevarat, dar – in primul rind – trebuie sa gasim un nume pentru omologare – nu poti sa mergi cu “hribi si galbiori uscate intr-un mod aparte”- .apropo, la ptitoi nu te-ai gindit?, asta ca sa vezi ca-ti dau si idei adevarate.la ghiveci nu ma bag ca n-avem nici o sansa, aici totul este omologat 100%.

      Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *