Domnule prefect, vreti atitudine? Atunci scapati orasul de Noemi Vida. Nu aveti argumente legale? Vi le dam noi

In primavara acestui an, viceprimarul baimarean Noemi Vida primea ceea ce trebuia sa fie lovitura finala. Instanta a decis ca succesoarea lui Istvan Ludescher este incompatibila, Vida urmand a fi eliberata din functie. Insa nu a fost asa. Sfidand justitia, legea, moralitatea, precum si un intreg municipiu de peste 120 mii locuitori, Vida se tine de scaun. Si nu degeaba. De la momentul emiterii deciziei instantei si pana acum, a incasat peste 15 de mii euro.

Cum e posibil asa ceva? Decizia instantei este definitiva, iar autoritatile locale ce trebuie sa urmeze procedurile pentru a o trimite pe Vida acasa au luat la cunostinta de situatia existenta. Primarul Catalin Chereches stie, dar la sedintele de Consiliu Local, afirma ca o sustine pe Noemi Vida, pentru ca e un viceprimar competent. Secretarul Lia Muresan refuza sa trimita prefectului actele legate de incompatibila Vida, spunand ca legea s-a schimbat si nu mai e treaba ei. Prefectul Vasile Moldovan joaca si el un teatru patetic. De cateva luni trage de timp, reglandu-si ochelarii pe nas sa vada el ce spune legea in acest caz. Si uite ca a aflat solutia salvatoare. Au trecut trei ani de la faptele pentru care Vida a fost declarata incompatibila, acestea s-au prescris si acum nu se mai poate face nimic. (Prefectul invoca faptul ca in 2019, legea privind incompatibilitatile s-a schimbat, fiind introdusa o precizare referitoare la prescriptia faptelor. Conform acestei modificari, raspunderea civila si administrativa pentru fapte ce duc la conflict de interese sau incompatibilitate este inlaturata daca au trecut trei ani de la savarsirea lor.)

ZiarMM a consultat parerea mai multor juristi si avocati baimareni, acestia opinand cu totul altceva. Conform unei logici absolut elementare, daca ai fost judecat dupa legea veche si ai fost gasit incompatibil, atunci tot dupa legea veche trebuie sa se aplice si sanctiunea. Or legea veche nu prevede niciun termen de prescriptie, asa ca Noemi Vida trebuie eliberata de stresul functiei. Mai mult, prefectul este total in eroare cu privire la curgerea termenului de prescriptie. Chiar aplicand legea noua, Noemi Vida ocupa ilegal functia, pentru ca, dupa incheierea raportului ANI, prin care a fost declarata incompatibila, ea a atacat in instanta actul respectiv. Iar pe legea contentionsului administrativ, efectele sale au fost SUSPENDATE. Daca nu ar fi fost suspendate, Vida era de multa vreme eliberata din functie. Dar ea a ocupat in continuare scaunul de vice. Astfel ca termenul de prescriptie invocat de prefect curge de la data ramanerii definitive a sentintei date de ultima instanta. Adica din luna mai 2019. Poate domnul jurist Vasile Moldovan, prefectul judetului, reciteste legea si o aplica in mod corespunzator.

Speta

Potrivit ANI, viceprimarul Coalitiei s-a aflat in stare de incompatibilitate in mandatul 2008 – 2012, intrucat nu a renuntat la contractele incheiate anterior validarii mandatului de consilier local, intre Consiliul Local al Municipiului Baia Mare, respectiv Primaria Municipiului Baia Mare, si S.C. OPUS MEDIA S.R.L. (societate comerciala in cadrul careia aceasta detine functia de administrator si calitatea de asociat), incalcand, astfel, dispozitiile art. 90, alin. (1) si art. 92, alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

Conform informatiilor furnizate de Primaria Municipiului Baia Mare, Vida Noemi a incasat in perioada de incompatibilitate aproape 30.000 de lei, bani de la bugetul local.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1