Donald Trump, in cautarea unei strategii pentru Afganistan 

Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele american Donald Trump incerca vineri sa gaseasca o strategie pentru Afganistan si sa decida intre sustinatorii unui efort militar sporit in cel mai lung razboi al SUA si cei care sugereaza sa analizeze interventia in Afganistan prin prisma pierderilor si a profiturilor, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

„Sunt in drum spre Camp David pentru o reuniune importanta pentru securitatea nationala, frontiera si armata (pe care o facem rapid cea mai puternica vazuta vreodata)”, a scris Trump intr-un mesaj pe Twitter.

Heading to Camp David for major meeting on National Security, the Border and the Military (which we are rapidly building to strongest ever).

Trump, ca si ministrul sau al apararii, care se reunisera cu echipele lor in resedinta prezidentiala incarcata de istorie, au promis sa ia o decizie „foarte curand”.

Referindu-se la Afganistan, Trump spera, fara indoiala, sa deturneze atentia opiniei publice dupa o saptamana dezastruoasa pentru el, comenteaza AFP.

Declaratiile sale despre drama de la Charlottesville — unde o tanara femeie a fost ucisa de un simpatizant neonazist — au fost percepute de multi ca o critica prea putin ferma fata de gruparile care pledeaza pentru suprematia albilor si au provocat un val de indignare pana si in propria sa tabara.

Dupa reuniunea de la Camp David, Donald Trump intentioneaza sa se intoarca la clubul sau din Bedminster, in New Jersey, unde isi petrece vacanta.

Reuniune de la Camp David a durat patru ore, la ea participand intre altii vicepresedintele Mike Pence, seful Pentagonului, Jim Mattis, si H.R. McMasters, care conduce Consiliul de Securitate Nationala.

Donald Trump se simte frustrat si a declarat aceasta clar consilierilor sai militari la inceputul lunii august. „Nu castigam”, „suntem pe cale sa pierdem” in Afganistan, afirmase presedintele, potrivit NBC News.

El ceruse atunci ca la comanda celor 8.400 de soldati americani si 5.000 ai NATO sa fie generalul John Nicholson, care a primit un sprijin ferm si foarte public din partea lui Jim Mattis in aceasta saptamana.

La 16 ani dupa interventia americana pentru a-i pedepsi pe talibani pentru ca i-au sustinut pe comanditarii atacurilor de la 11 septembrie 2001 din SUA, in pofida sutelor de miliarde de dolari cheltuite si a celor 2.400 militari americani ucisi, rebelii detin initiativa pe teren.

Armata afgana a suferit pierderi grele, puterea centrala este slaba si corupta si chiar gruparea Statul Islamic pare sa fi patruns in Afganistan.

Nu este simplu de gasit o solutie pentru acest „cimitir al imperiilor”.

Creand un vid militar in Afganistan pentru a invada Irakul in 2003, George W.Bush a permis rebelilor talibani sa se regrupeze.

Barack Obama, care promisese sa puna capat razboiului, a trebuit sa creasca masiv efectivul trupelor pentru a evita ca talibanii sa recucereasca tara, inainte de a putea sa le readuca la rolul de cateva mii de consilieri.

Putine detalii despre scenariile studiate la Washington sunt disponibile, dar recomandarile sunt in continuare mai mult sau mai putin aceleasi.

Pentru a permite recastigarea initiativei in teren, militarii americani — cu Jim Mattis in frunte — preconizeaza sa trimita cateva mii de militari ca intarire (se vehiculeaza cifra de 4.000) in chip de sprijin pentru fortele de securitate afgane depasite de situatie.

Talibanii au decis sa participe la dezbateri, amintind cat de putine succese au fost pana acum.

„Ar fi deci intelept pentru voi sa adoptati o strategie de retragere completa din Afganistan mai degraba decat o crestere a trupelor”, scriu rebelii intr-un mesaj redactat in engleza si transmis canalelor media marti.

Aceasta opinie este impartasita de unii membri ai anturajului lui Donald Trump.

Tabara nationalista, intre care Steve Bannon, consilierul strategic al presedintelui care tocmai a fost demis, a fost intotdeauna reticenta fata de un angajament american militar crescut.

Potrivit New York Times, Bannon si ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, au avansat ideea de a incredinta sarcinile de securitate in Afganistan unor antreprenori privati.

Si de cateva saptamani, Erik Prince, fondatorul Blackwater, o societate de mercenari care a lasat amintiri sinistre in Irak, propune exact aceasta. El propune inlocuirea trupelor americane, cu exceptia fortelor specializate, prin 5.500 de mercenari destinati sa-i antreneze pe soldatii afgani si sa lupte alaturi de ei.

O mica armata aeriana privata ar urma sa completeze dispozitivul.

Potrivit lui Prince, care spune ca a prezentat acest plan presedintelui, Donald Trump s-ar fi aratat interesat.

Militarii americani sunt — fara surpriza — impotriva acestei idei, noteaza agentia franceza de presa.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole