Donald Trump felicita UE deoarece a ramas unita dupa votul pentru Brexit

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele american, Donald Trump, a felicitat Uniunea Europeana pentru actiunea sa “foarte buna” care i-a permis sa ramana unita dupa decizia Marii Britanii de a parasi UE, potrivit unui interviu publicat duminica de cotidianul Financial Times, citat de AFP, informeaza AGERPRES.

“Ma gandeam, cand s-a intamplat asta, ca alte tari vor urma, dar cred intr-adevar ca UE este pe cale sa se regrupeze”, a declarat Donald Trump in legatura cu Brexitul.

Presedintele american a felicitat blocul european pentru ca a realizat “o treaba foarte buna pentru a se reuni” dupa socul rezultatelor referendumului de la 23 iunie.

Pe de alta parte, el a felicitat UE ca a adoptat, in ultimele luni, “un spirit diferit pentru a ramane unita”.

Aceste afirmatii ale presedintelui Statelor Unite sunt complet diferite fata de cele pe care le-a facut in ianaurie.

“Alte tari vor parasi” UE urmand exemplul Londrei, a prezis el dupa votul Brexitului pe care l-a descris atunci ca fiind “un mare lucru”.

Afirmatiile sale, facute cu prilejul unui interviu acordat in comun cotidianelor The Times si Bild cu cateva zile inainte de instalarea la Casa Alba, au provocat iritarea liderilor europeni.

Presedintele francez, François Hollande, a raspuns ca UE “nu are nevoie de sfaturi din exterior pentru a i se spune ce are de facut”.

La randul sau, cancelarul german, Angela Merkel, a replicat ca “noi, europenii, ne avem destinul in maini”.

In interviul acordat cotidianului Financial Times, Donald Trump a afirmat ca Brexitul va fi pozitiv pentru ambele parti care se vor afla la masa negocierilor.

“Cred ca va fi un lucru excelent pentru Marea Britanie si, de asemenea, un lucru foarte, foarte bun pentru UE”, a declarat el.

Miercuri, Londra a declansat oficial procedura de separare de Uniunea Europeana, suscitand un raspuns oficial al Washingtonului.

“Respectam vointa alegatorilor britanici”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer.

“Oricare va fi viitorul relatiei dintre Marea Britanie si UE, dorim ca Marea Britanie sa ramana un lider puternic in Europa (…) si in lume”, a adaugat el.

O anumita tensiune persista, totusi, intre Bruxelles si Washington. Ea s-a manifestat joi cand presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat in gluma ca este pregatit sa sprijine miscarile de independenta din Statele Unite daca Donald Trump nu pune surdina sustinerii Brexitului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *