Donald Trump vrea sa opreasca scurgerile fara precedent de informatii de la Casa Alba

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Donald Trump nu inceteaza sa denunte scurgerile masive si repetate de informatii, care confera o imagine haotica a presedintiei sale, in timp ce un raport al Senatului trage un semnal de alarma: aceasta ar putea pune in pericol securitatea nationala a SUA, comenteaza vineri France Presse, informeaza AGERPRES.

Administratia lui Trump urmeaza sa faca public vineri un plan pentru a pune capat acestor scurgeri de informatii, avand in vedere ca natura, amploarea si rapiditatea cu care acestea se produc sunt fara precedent in istoria moderna a presedintiei americane.

Ministrul justitiei, Jeff Sessions, si directorul Comunitatii Nationale de Informatii, Dan Coats, vor sustine o conferinta de presa pentru a aborda subiectul “scurgerilor de material clasificat care ameninta securitatea nationala”.

Printr-o coincidenta, conferinta are loc dupa una dintre cele mai spectaculoase scurgeri documente, obtinute de Washington Post: transcrierea convorbirilor telefonice ale presedintelui american cu omologul sau mexican Enrique Pena Nieto si cu premierul australian Malcolm Turnbull.

Aceste documente ofera o perspectiva inedita, la doar sase luni dupa ce au avut loc aceste convorbiri, asupra adevaratei naturi a relatiei dintre Trump si cei doi lideri. Suntem departe de tonul diplomatic al rapoartelor oficiale care au fost publicate in urma respectivelor conversatii.

Donald Trump ii cere lui Enrique Pena Nieto sa inceteze sa mai spuna in public ca Mexicul nu va plati constructia zidului de la frontiera dintre cele doua tari promis de miliardarul american in timpul campaniei sale.

Presedintele american nu este departe de a se ruga de omologul sau mexican in cursul acestei discutii telefonice. “Trebuie sa obtin ca Mexicul sa plateasca zidul. Trebuie sa fac asta”, spune Trump. “Vorbesc despre asta de doi ani”, a spus el la 27 ianuarie.

La celalalt capat, presedintele mexican respinge aceste cerinte, explicand ca aceasta este o problema “legata de demnitatea Mexicului si de mandria nationala” a tarii sale.

Cu prim-ministrul australian lucrurile merg si mai rau. “M-am saturat de toate astea”, spune Trump, dupa un schimb aprins de declaratii. “Am avut discutii de genul acesta pe parcursul intregii zile si asta este cea mai neplacuta din intreaga zi”, adauga el.

Cu Vladimir “Putin a fost o discutie placuta”, a spus in continuare Trump, despre o convorbire telefonica avuta cu presedintele rus.

Desi presedintele american nu a reactionat inca la cele mai recente scurgeri, el s-a pronuntat deseori impotriva “scurgerilor ilegale” si chiar l-a criticat in public pe ministrul justitiei, “foarte slab” in acest dosar.

El l-a numit pe generalul de marina in rezerva John Kelly in postul strategic de sef de cabinet la Casa Albe pentru a incerca sa restabileasca ordinea intr-o administratie in care conflictele intestine se raspandesc aproape zilnic in ziare.

Scurgerile de informatii reprezinta o practica curenta la Washington, presa traieste, politicienii se servesc de ele si toata lumea beneficiaza.

Dar scurgerea fara precedent de transcrieri ale convorbirilor cu inalti lideri straini a facut sa sune alarma chiar si printre adversarii fermi ai lui Trump, care subliniaza faptul ca s-a mers prea departe.

“A face sa se scurga transcrieri ale unei convorbiri telefonice prezidentiale cu un conducator strain este fara precedent, socant si periculos”, scrie in The Atlantic David Frum, unul din autorii de discursuri ai lui George W.Bush.

“Este vital ca presedintele sa poata vorbi confidential si inca mai important este ca liderii straini sa poata sa raspunda cu incredere”, a subliniat el, adaugand ca niciun lider nu va indrazni sa vorbeasca daca se teme sa descopere afirmatiile sale in presa.

Oricare ar fi “motivele pentru scurgerile de informatii, aceasta este periculos pentru politica noastra externa”, considera si John Kirby, purtatorul de cuvant al diplomatiei americane sub presedintia lui Barack Obama.

Republicanii din Comisia pentru securitatea interna din Senat au publicat un raport in iulie despre “valul fara precedent de scurgeri de informatii potential periculoase” de cand este la putere Donald Trump.

“Sub (administratiile) predecesorilor lui Trump, scurgerile de informatii privind securitatea nationala erau relativ rare”, mentioneaza raportul. “Sub presedintele Trump, scurgerile se produc in ritm de una pe zi” si par “sa vina dinspre intregul guvern”.

Si acestea nu vizeaza doar posibila ingerinta rusa in alegerile americane de anul trecut, se spune in raport, dar “ele s-au extins la alte informatii sensibile, ceea ce ar putea pune in pericol securitatea nationala” a SUA.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2