Dorin Pena (Cisco): Costul mediu al unui atac cibernetic este de 4 milioane dolari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Atacurile cibernetice s-au dezvoltat si creeaza pagube intr-o serie larga de domenii, costul mediu al unui astfel de atac fiind de 4 milioane dolari, a declarat joi, la Cluj Connectig Day, directorul general al Cisco Romania, Dorin Pena, informeaza AGERPRES.

„Atacurile cibernetice s-au dezvoltat si creeaza pagube intr-o serie larga de domenii. 4 milioane de dolari este costul mediu al unui atac cibernetic. Este doar o evaluare. Nu toate atacurile sunt intr-o plaja de 2 si 5 milioane dolari. Sunt atacuri care creeaza un impact de zeci de milioane dolari, sau atacuri de mii de dolari. Problema este ca impactul este din ce in ce mai mare, pentru ca suprafata in care hackerii pot sa activeze este din ce in ce mai mare”, a spus Pena.

Acesta a dat exemplul unui resort de schi de lux din Austria, care in februarie 2017 a inregistrat un atac informatic care a blocat usile hotelului si singura modalitate de deblocare a fost platirea unei recompense, de cateva mii de dolari, platibili in bitcoin.

Potrivit directorului Cisco Romania, traficul de date IT va continua sa creasca, iar pana in 2020 va ajunge la 2,3 zeta biti.

„Desi am terminat Calculatoare si sunt de formatie inginer, daca ma puneti sa scriu acum zeta n-as putea foarte repede si-mi este foarte greu sa inteleg ce inseamna 2,3 zeta. Cred ca ati auzit ca astazi se creeaza date intr-o zi cat intreaga biblioteca a Congresului american, sunt tot felul de statistici. Pana in 2020, cantitatea de date va creste exponential”, a subliniat Dorin Pena.

Conform raportului de securitate Cisco, 23% dintre organizatiile pe care Cisco le-a intervievat au spus ca au pierdut oportunitati de afaceri din cauza atacurilor cibernetice, 29% recunosc faptul ca au avut pierderi de venituri din cauza atacurilor cibernetice, 22% recunosc ca au pierdut clienti. Aceste organizatii nu erau doar banci, ci dintr-o gama larga de domenii. Atacurile cibernetice sunt indreptate nu numai asupra institutiilor mari ci si impotriva companiilor mici sau mijlocii. 60% dintre atacuri online targeteaza companii mici si mijlocii, pentru ca peste 25% dintre aceste companii nu au personal specializat in securitate cibernetica.

Dorin Pena a mai subliniat ca 66% din traficul de date IT „va fi peste retele wifi, prin intermediul dispozitivelor mobile, ceea ce va avea impact asupra modului cum interactionam intre noi, asupra modului cum lucram si asupra modului in care companiile ne vor asigura serviciile de care avem nevoie pentru a ne face treaba. De asemenea, 82% din tot traficul de consumer peste Internet va fi generat de dispozitive, adica non human”.

„Vor fi acele miliarde de echipamente conectate la Internet care vor face singure trafic intre ele. Ne va fi din ce in ce mai greu sa monitorizam, sa intelegem si sa luam masuri asupra lucrurilor care se intampla in infrastructura noastra. Viteza de conectare va creste, pentru ca vom avea aplicatii din ce in ce mai multe, cum este realitatea virtuala sau realitatea augmentata, unde nevoia de banda este mult mai mare decat ceea ce avem azi”, a mai precizat oficialul Cisco.

Pe de alta parte, o statistica Cisco, facuta pe 900 de companii, spune ca, daca in 2014 se foloseau undeva la 5.500 servere de cloud, in octombrie 2016 erau peste 200.000.

„Cand spun servicii cloud ma gandesc automat la Amazon, la Google, Yahoo, Microsoft si alti mari jucatori in acest domeniu. Dar nu e asa. Sunt foarte multe servicii, foarte multe aplicatii care se conecteaza in cloud si noi nici macar nu stim. Avem de-a face cu o noua forma care in mod normal se numeste shadow IT. Acum 10 ani shadow IT insemna cineva care isi instala un modem despre care administratorul de IT nu stia si avea Internet in companie. Azi shadow IT inseamna sute de mii de aplicatii accesate si folosite din cloud de care noi nici macar nu stim. Si daca nu stim nu intelegem nici riscurile. 27% dintre aceste aplicatii au un risc ridicat de securitate”, a afirmat Dorin Pena.

Acesta a explicat ca in jur de 50% dintre angajatii companiilor sunt angajati mobili, ceea ce inseamna ca isi iau laptopul acasa si acceseaza date ale companiilor, sau nu, de pe laptopuri, sau ca folosesc aplicatiile companiei de pe telefoane mobile.

„Chiar daca ei lucreaza de la 9:00 la 17:00 la birou, cand se duc acasa oare ce aplicatii folosesc, ce site-uri acceseaza. 82% nu folosesc VPN. Asta ce inseamna ca politica de securitate implementata in institutie nu ii urmareste acasa, nu pleaca acasa cu ei sa ii verifice si sa ii protejeze in continuare atunci cand nu sunt la birou. Securitate nu mai este statica, nu poate fi statica, nu pot sa implementez servicii, sau solutii, sau procese de securitate doar intr-un perimetru care se rezuma la perimetrul companiei. Atata vreme cat utilizatorii sunt mobili trebuie sa gasesc solutii care sa protejeze utilizatorii si in afara companiei. Indiferent ce vom face noi, amenintarile vor creste in volum si sofisticare”, a mai spus Pena.

El a subliniat, totodata, ca peste 60% suta dintre copiii care intra in prezent in clasa zero sau clasa I vor face joburi care azi nu exista.

Raportul Cisco mai semnaleaza ca exista obstacole importante in ceea ce inseamna implementarea politicii de securitate. Primul ar fi bugetul — 35%, in scadere fata de raportul de anul trecut, apoi problemele de compatibilitate, in scadere, si 25%, lipsa personalului instruit, care este strict corelata cu partea de certificari.

„Dar mai este un lucru, care este cel mai important — complexitatea. Peste 50 % dintre organizatii folosesc intre sase si 50 de branduri de securitate. Peste 60% folosesc intre 6 si 50 de produse de securitate. Aceasta va continua sa creasca si va fi pentru noi o problema din ce in ce mai mare”, a precizat directorul general al Cisco Romania.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2