DORINȚĂ – Mai puțină violență fizică și psihologică în școlile din Maramureș

Reclame home 1
Reclame home 1

Reducerea violenței fizice și psihologice în școlile din Maramureș. Asta își doresc autoritățile județene, siguranța în unitățile de învățământ fiind una dintre preocupările permanente ale Poliției Române, dar și a celor implicați în procesul instructiv educativ. Polițiștii maramureșeni spun că de cele mai multe ori violența fizică este precedată de violența psihologică, cunoscut de toată lumea drept fenomenul bullying. Când glumele se transformă în jigniri, amenințări și hărțuiri.

„Este de datoria adulților, indiferent că vorbim de părinți, cadre didactice, membrii ai comunității sau polițiști să intervenim pentru a crește gradul de conștientizare asupra fenomenului de bullying, deoarece consecințele pe termen scurt sunt: scăderea motivației pentru a studia, absenteismul școlar, abandonul școlar, apariția situațiilor de depresie, plecarea din instituția de învățământ; din nefericire pe termen lung violența psihologică conduce la: preluarea comportamentelor agresive, formarea comportamentelor deviante, apariția unor probleme de sănătate mintală, în cazuri speciale, pot apărea tentative de suicid.

Astfel, cu ocazia zilei de 30 Ianuarie – Ziua Internațională pentru nonviolență în școală, la nivelul județului Maramureș Biroul Siguranță Școlară va realiza, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județen Maramureș, Proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar. Acest proiect, care se va derula pe parcursul semestrului II al acestui an școlar, își propune să eficientizeze modul de acțiune în domeniul prevenirii și combaterii violenței prin: formarea de atitudini morale în spiritul prevenirii și înlăturării violenței în mediul școlar și creșterea capacității de soluționare non-violentă a conflictelor în rândul elevilor care manifestă comportamente antisociale”, precizează IPJ Maramureș.

La nivelul fiecărei școli participante în cadrul proiectului se va desfășura un concurs pe tema ”prevenirea violenței psihologice (bullying)”, care va consta în realizarea unor materiale informativ-preventive privind violența sub orice formă: afiș, poster (100×70 cm), respectiv realizarea unui clip video (maxim 3 minute) care să transmită mesaje anti-bullying.

„Toate formele agresiunii întâlnite în școli – de la îmbrânceli și jigniri, până la injurii, vulgarități, intimidări fizice și verbale – trebuie să dispară, iar relațiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie și toleranță, în care puterea de convingere a cuvântului și nu a violenței trebuie să primeze. De aceea, noi, Biroul Siguranța Școlară credem cu tărie că este datoria noastră, ca adulți responsabili, să-i apărăm, să-i protejăm pe copiii noștri prin educație, prin exemple pozitive și prin implicare”, concluzionează IPJ Maramureș.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole