DORINȚĂ – Se solicită creșterea numărului de locuri la rezidențiat pentru medicina de familie

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat aferente specialităţii de medicină de familie. Mai mult, același Colegiu atrage atenţia că anul acesta au fost scoase la rezidenţiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, numărul fiind însă insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel naţional. Reprezentanţii CMR precizează că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

„Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european. Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale.” a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii CMR mai precizează că „pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate cât şi a populaţiei, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate şi suplimentarea locurilor la rezidenţiat în special pentru medicina de familie”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu