Doru Dancus, vicepresedinte CJ Maramures: „Am sesizat ca orice solicitare este tratata foarte superficial la DGASPC.” Doua adoptii suspecte de nerespectarea cadrului legal

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La ultima sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Maramures, vicepresedintele institutiei, Ioan Doru Dancus a adus in atentia alesilor judeteni o serie de nereguli identificate la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures.

Desi institutia a beneficiat de intregul sprijin al Consiliului Judetean Maramures, activitatea acesteia ridica multe semne de intrebare. De-a lungul timpului, numeroase rapoarte au semnalat nereguli in functionarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures si, chiar daca administratia judeteana a sprijinit institutia cu numeroase recomandari, dar si finantari pentru optimizarea activitatii, situatii care ridica semne de intrebare apar in continuare. Doua dintre aceste situatii au fost dezbatute in plenul sedintei extraordinare, si anume neregulile identificate la Serviciul de Evaluare Complexa Adulti, dar si doua adoptii asupra carora planeaza o suspiciune plauzibila ca nu ar fi fost respectat cadrul legal.

Conditii inumane la Serviciul de Evaluare Complexa Adulti

In urma unei vizite inopinante la Serviciul de Evaluare Complexa Adulti, care functioneaza pe strada Victor Babes, nr. 54, au fost identificate conditii improprii in care bolnavii asteapta pentru a fi evaluati in cadrul acestui serviciu, fiind prezentate fotografii care releva situatia. Holul in care cetatenii isi asteapta randul trimite cu gandul mai degraba la o arhiva, fiind utilizat ca spatiu de stocare pentru documentele institutiei. Totodata, nereguli exista si in cadrul comisiei de evaluare, care functioneaza fara un psiholog si un medic dedicat acestui serviciu, cu acestia coaborandu-se doar prin incheierea unor contracte de prestari servicii.

Doua adoptii suspecte

In ceea ce priveste situatia adoptiilor, aceasta este si mai sensibila. Institutia Consiliului Judetean Maramures a solicitat Spitalului Judetean de Urgenta “Dr.Constantin Opris” Baia Mare date privind numarul copiilor abandonati la nastere in ultimii trei ani de zile, fiind vorba de 17 cazuri de abandon in maternitate. Totodata, s-a solicitat punctual, din partea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, stadiul dosarelor pentru acesti copii. In urma acestor rapoarte, s-a concluzionat ca exista o suspiciune rezonabila a nerespectarii legii, care vizeaza doua cazuri de adoptie aflate in curs de investigare. Pentru solutionarea cat mai urgenta a acestui caz, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus, a solicitat trimiterea Corpului de Control al institutiei care, impreuna cu Comisia de Sanatate din cadrul Consiliului Judetean Maramures, ar urma sa verifice in detaliu activitatea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures.

Ioan Doru Dancus, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures: „Am sesizat ca orice solicitare, care se transmite conducerii DGASPC Maramures este tratata foarte superficial, raportarile facute nerespectand standardele profesionale. Este de datoria noastra sa gasim o solutie prin care evaluarea si activitatea de la aceasta institutie sa fie contrololate intr-o maniera care sa reflecte realitatea din interiorul acesteia. Daca sunt situatii pe care nu le pot gestiona cei care conduc institutia, trebuie sa vedem cum putem sa venim in sprijinul lor, iar daca sunt situatii care indica derapaje de la lege, atunci trebuie sa luam masurile in consecinta.”

Seful Consiliului Judetean Maramures s-a declarat, la randul sau, extrem de nemultumit de activitatea institutiei, care nu para sa tina cont de recomandarile administratiei judetene, astfel ca se impune recurgerea la masuri mai ferme.

”Am cerut conducerii de acolo, de ani de zile, sa gaseasca solutii pentru comisiile de evaluare, sa gaseasca spatii adecvate pentru defasurarea activitatii, am alocat din bugetul Consiliului Judetean sume impesionante atat pentru activitatea Directiei, cat si pentru investitii. Nu ne mai ramane decat, ca in urma unor controale, sa luam masuri mult mai ferme impotriva celor care nu mai manageriaza corect aceasta institutie. Acest lucru insa, nu poate fi realizat exclusiv de catre executivul Consiliului Judetean, fiind necesar plenul institutiei pentru astfel de decizii. Trebuie sa avem incredere in Corpul de Control ca, in urma demersurilor necesare, va prezenta un raport cuprinzator si detaliat, care sa clarifice situatia din cadrul acestei institutii”, a declarat seful administratiei judetene.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2