Dosar penal in cazul interventiei autoritatilor la Colectiv si pentru ascunderea imaginilor video de catre pompieri

PNL

Procurorii militari au deschis un dosar penal in rem pentru savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, sustragere sau distrugere de probe, in legatura cu interventia autoritatilor la incendiul din clubul Colectiv, dar si cu privire la ascunderea de catre pompieri a imaginilor video aparute ulterior in spatiul public, informeaza AGERPRES.

“Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti au dispus prin ordonanta din data de 29.10.2019 inceperea urmaririi penale cu privire la fapte, sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, pentru a se efectua cercetari cu privire la aspectele care rezulta din vizionarea imaginile video aparute in spatiul public, in legatura cu modalitatea de interventie si acordare a primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv in seara de 30.10.2015 de catre persoane care au calitatea de militar”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

De asemenea, a fost inceputa urmarirea penala sub aspectul savarsirii infractiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de inscrisuri referitor la imprejurarile in care persoane avand calitatea de militar din cadrul IGSU au retinut si ascuns pentru o lunga perioada de timp (aproximativ 4 ani) mijloace de proba constand in inregistrari audio-video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din clubul Colectiv, din data de 30 octombrie 2015, mai anunta Parchetul General.

Prin aceeasi ordonanta, s-a dispus inceperea urmaririi penale si sub aspectul savarsirii infractiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetari referitoare la imprejurarile in care, potrivit inregistrarilor audio-video aparute in spatiul public, o persoana avand calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase posibil la adresa unor persoane decedate in incendiul de la clubul Colectiv.

In cauza, procurorii militari efectueaza acte de urmarire penala in raport de infractiunile mentionate in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor de fapt, in cauza fiind delegate organele de cercetare ale politiei judiciare din cadrul DGPMB – Serviciul Omoruri.

In noiembrie 2016, parintii victimelor au depus o plangere penala la Parchetul General, in care mai multi oficiali guvernamentali si din sistemul de sanatate erau acuzati in legatura cu modul in care au intervenit autoritatile dupa producerea incendiului in clubul Colectiv.

Saptamana trecuta, publicatia “Libertatea” a difuzat pe internet o inregistrare video cu primul echipaj al ISU care a ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv, filmarea avand aproape 21 de minute. Jurnalistii sustin ca aceasta inregistrare nu a fost facuta publica niciodata, fiind tinuta “ascunsa” de catre conducerea IGSU.

Imaginile arata cum pompierii nu acorda primul ajutor victimelor de pe caldaram, iar ranitii sunt carati cu paleti din lemn. La un moment dat, colonelul Orlando Schiopu, adjunctul inspectorului sef ISU, cedeaza nervos si pare ca injura persoanele decedate.

Inregistrarea ar fi fost furnizata jurnalistilor de catre un ofiter de pompieri, care afirma ca imaginile au fost vazute de un mic grup de ofiteri superiori de la IGSU si nu au fost date Corpului de control al Guvernului Ciolos, dar nici procurorilor care realizau ancheta in dosarul “Colectiv”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1