Dosar Projekt Maramures: Cele patru reguli si pedepse la care erau supusi copiii / Cum erau sprijiniti membrii gruparii de autoritatile locale

Reclame home 1
Reclame home 1

„1 la 1”, „2 la 1” , „leich matrose” si „matrose” – acestea ar fi fost regulile si pedepsele la care au fost supusi copiii din cazul de sclavie din Maramures, povestite chiar de catre unul din membrii gruparii infractionale, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca regulile/pedepsele la care erau supusi copiii erau:
„1 la 1”- copilul nu fumeaza, nu are voie singur in oras, nu are voie sa se uite la televizor, nu mananca in bucatarie cu ceilalti copii, ci singur in camera, nu avea voie sa se departeze de adultul care il avea in supraveghere. Aceasta asa zisa pedeapsa dura maximum trei saptamani si se aplica in cazul in care copiii se bateau intre ei, bateau animalele sau dadeau foc unor diferite obiecte.

Prin 2017 sau 2016, ar fi fost introdusa, povesteste un membru al gruparii infractionale, potrivit unor surse judiciare, si regula „ 2 la 1” care insemna ca exista o casa in care doi adulti supravegheau un copil. Casa era compusa dintr-o camera erau cazati adultii si din acea camera exista acces catre o alta camera unde era cazat copilul, precum si catre o baie care deservea ambele camere. Copilul manca in camera, in acea casa separat de alti copii, iar daca avea un comportament adecvat, ii era permis accesul la televizorul aflat in camera in care erau cazati adultii care il supravegheau.

Aceasta regula/pedeapsa se aplica unui copil care nu se integra si nu socializa cu altii copii dintr- un grup sau avea un comportament violent in cadrul familiilor unde erau dat in plasament sau fura bunuri.

Regula „leich matrose” insemna ca un copil era cazat singur, avea o ratie de trei tigari pe zi, activitatile erau libere in sensul ca daca unii dintre angajati erau repartizati singuri sa indeplineasca sarcini zilnice, acel copil mergea cu acestia sa ii ajute, de exemplu la cosit de fan sau strans de fan, la hranirea animalelor, la lucru in atelierul de tamplarie, de mobila , in cel de fierarie etc.. Copilul avea program de somn in camera la ora 21:00 si trezirea era la ora 07:30, de luni pana vineri. Sambata si duminica, se trezea cand voia el, dar culcarea seara era tot la ora 21:00.

Regula „matrose” insemna cinci tigari pe zi, posibilitatea pentru lucru cand voia sa lucreze peste program ca sa castige bani de buzunar in plus. De asemenea, copilul putea sa mearga la cel mai apropiat magazin, in weekend putea sa mearga in oras la cumparaturi si avea o zi libera pe luna pe care alegea sa si-o petreaca cum dorea el, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

In cazul de sclavie de la Maramures, sase persoane, printre care si sotii Bert si Babett Schumann, considerati „capii” gruparii, vor fi prezentati in fata instantei cu propunere de arestare preventiva, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit sursei citate, din luna martie a anului 2014 pana in prezent, Bert Schumann alaturi de sotia sa Babett Schumann, care ar fi coordonat serviciul social Projekt Maramures, finantat de statul german, alaturi de Vasile Nasui zis “Netu”, Gavrila Simon zis “Blondu”, Marius Grecu, Simion Nasui si Ionut Marius Mezenciuc zis “Jimmy” ar fi traficat mai multi tineri minori sub paravanul fundatiei infiintate in jurul anului 2006 avand ca principal scop reintegrarea sociala.

Sotii Schumann alaturi de Vasile Nasui zis “Netu”, persoana de incredere a celor doi, ar fi pus bazele unui grup infractional organizat dinaninte de anul 2014, avand ca scop aducerea in Romania in scopul reintegrarii sociale a unor copii de nationalitate germana cu probleme de comportment.

Sub pretextul ca minorii participa la programe extinse de educare alaturi de profesori si psihologi, odata ajunsi aici, acestia erau deposedati de lucrurile cu care ar fi avut posibilitatea sa comunice cu cei din afara sistemului si cu familiile din Germania, fiind supusi unor metode brutale de educatie prin obligarea de a presta munci fizice epuizante, la care erau adaugate episoade de bataie si privarea de hrana.

Intr-un final, copiii erau inchisi intr-un asa zis „arest”, in care erau legati cu funii si supusi unor operatii medicale, erau inhamati la carute alaturi de animale sau erau tinuti in frig.

Conform unor surse apropiate anchetei, intreg mecanismul pus la cale de sotii Schumann ar fi fost sprijinit de persoane care fac parte din diferite autoritati locale cum ar fi politisti, angajati din cadrul administratiei locale sau din sistemul de asistenta sociala, informatori ai sotilor Schumann care le dadeau de veste in momentul in care era stabilit cate un control.

Doi dintre minorii care au fost anchetati de catre autoritati, respectiv un baiat in varsta de 17 ani si o fata in varsta de 15 ani au fost scosi din programul Projekt Maramures si incredintati temporar Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Maramures.

In data de 20 august, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmarii penale in rem, iar doua zile mai tarziu a fost extinsa pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane, trafic de minori si lipsire de libertate in mod ilegal. Bert Schumann este cercetat in calitate de suspect pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de persoane, trafic de minori cu 3 fapte in concurs si lipsire de libertate in mod ilegal fiind retinute trei fapte in concurs real. Sotia sa, Babett Schumann este cercetata pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de persoane, complicitate la trafic de minori si complicitate la lipsire de libertate in mod ilegal.

Vasile Nasui zis “Netu”, persoana de incredere a celor doi soti este cercetat de catre procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de persoane, trafic de minori fiind retinute trei fapte si lipsire de libertate in mod ilegal cu trei fapte in concurs real.

Conform unor surse judiciare, unul din membrii gruparii ar fi povestit anchetatorilor faptul ca intreaga activitate din centru se desfasura sub coordonarea lui Bert Schumann, care stia despre metodele prin care copiii erau pedepsiti si care se ocupa astfel incat fiecare dintre acestia sa isi execute un program de penitenta stabilit.

Conform unor surse judiciare, procurorii DIICOT va propune luarea masurii arestarii preventive pentru o perioada de 30 de zile pentru Bert Shumann, Smion Nasui, Gavrila Simon, Tudor Baica, Vasle Nasui, Ionut Marius Mezenciuc, pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de minori, trafic de persoane si lipsire de libertate.

Minorii audiati de DIICOT in dosarul de sclavie din Maramures au relatat in fata procurorilor cum erau pusi sa munceasca si sa care pietre si lemne, cum erau inchisi in camera de pedeapsa, sau cum li se lua farfuria din fata cand nu mancau suficient de repede. Procurorii DIICOT au audiat, potrivit unor surse judiciare, patru copii, care au povestit cum erau chinuiti in centrul din cadrul proiectului social Projekt Maramures.

Unul dintre tineri a povestit ca nu a spus nimanui ce se intampla in centru deoarece regula era sa nu detina nimeni telefon, iar in primele patru luni nu aveau voie sa-si contacteze familia. Atunci cand vorbeau totusi cu familiile lor, ei erau supravegheati si nu puteau spune ce indurau in centru. De asemenea, un tanar a incercat sa fuga pentru ca a fost pus sa munceasca in conditii grele si, drept pedeapsa, a fost inchis intr-o camera de pedeapsa aflata la o distanta de 5 minute de mers pe jos de centru. Acolo, tinerii pedepsiti sunt inchisi si nu pot merge nici la toaleta decat daca bat la usa si deschide supraveghetorul.

In privinta activitatilor la care erau supusi tinerii, acestia au spus ca aveau program care incepea la ora 8 dimineata si, pana la ora 18, erau pusi sa care pietre, beton, lemne. Altul a precizat ca a fost lovit de mai multe ori fara motiv si a ramas 3 saptamani la izolare pentru ca a spus ca nu mai poate lucra pentru ca este prea obosit. Supraveghetorii l-au lovit pana i-a curs sange din nas. De asemenea, tinerilor care nu mancau suficient de repede li se lua farfuria din fata. Cu toate astea, erau certati ca sunt prea slabi si nu trebuie sa arate ca sunt supusi unor rele tratamente. Tinerii nici nu au primit tratamente medicamentoase, desi ar fi trebuit si nici nu au mers la scoala sau participat la activitati educative. Unul dintre minori a povestit ca a primit un tratament medicamentos in Germania pe care trebuia sa il urmeze si in Romania, insa supraveghetorii l-au confiscat.

Mai mult, o tanara a spus cum a fost pusa sa rupa aschii de lemn cu mainile, apoi sa le aranjeze si sa faca ordine. Toata ziua a trebuit sa faca acest lucru.

Cand tinerii refuzau sa lucreze, erau loviti deoarece, potrivit supraveghetorilor, munca era obligatorie. Unul chiar a incercat sa se sinucida.

Pe de alta parte, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures a informat, intr-un comunicat, ca a anuntat Ambasada Germaniei din Romania cu privire la situatie. „DGASPC Maramures a instiintat Ambasada Republicii Federale Germania din Bucuresti in legatura cu situatia actuala a tinerilor, in cauza fiind vorba despre aplicarea masurii plasamentului international stabilit in baza Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti. Pana la solutionarea demersurilor juridice si preluarea minorilor de catre autoritatile competente din Germania, acestia vor beneficia de toate serviciile sociale necesare oferite de DGASPC Maramures, in conformitate cu legislatia in vigoare privind masurile de protectie in regim de urgenta. La solicitarea DIICOT – Biroul Teritorial Maramures au fost instituite masuri de protectie in regim de urgenta pentru patru minori germani, tineri inclusi intr-un program social finantat de statul german, intr-un proiect derulat in Romania, intitulat Projekt Maramures”, se arata in comunicat.

Reprezentantii Directiei sustin ca cei patru copii beneficiaza de serviciile sociale specifice oferite in centrele de primire in regim de urgenta, inclusiv de consiliere psihologica din partea specialistilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole