Dosarul “Mita la Primarie” – Trei ani de minuni pentru Chereches. Ultima l-a scapat de hernie

PNL

Pe la inceputurile procesului primarului Catalin Chereches, aveam certitudinea ca judecatoarea Tribunalului Cluj ce solutiona dosarul era dominata de suficienta exigenta pentru a analiza intr-un mod foarte obiectiv cazul flagrantului pentru care edilul baimarean a fost trimis in judecata de DNA. Parea genul acela de magistrat ce nu se lasa impresionat nici de emotiile caspeviene ale pensionarilor veniti sa asiste la reintronarea in functie a idolului lor, la un eveniment ce a capatat proportii ridicole planetare, prin modul in care inculpatul, ales primar pe cand se afla in inchisoare, jura pe Biblie ca va fi un baiat cuminte si invoca ocrotirea divinitatii pentru urmatorul mandat, dar nici de cei care nu il menajeaza pe Chereches si cuteaza a-i stirbi, prin criticile aduse, imaginea sa de pastor al unui oras de invingatori.

Cu timpul, senzatia ca dosarul treneaza inexplicabil de mult, uneori chiar cu girul magistratului, a devenit aproape certitudine. Nu trebuie sa mergem foarte departe pentru a vedea anumite chestiuni. E suficient sa ne raportam doar la anul 2019, pentru a vedea “celeritatea” cu care s-au derulat lucrurile in dosar. In primele sase luni ale anului, s-a reusit “performanta” de a fi audiat UN SINGUR MARTOR. E drept ca a fost considerat unul cheie, dar care nu a zis mare lucru, Liviu Bala fiind unul dintre acei martori la care se poate renunta foarte usor, declaratia sa nefiind de natura a influenta decisiv sentinta.

Ultimele evenimente din dosar nici nu au nevoie de multe comentarii pentru a defini un sistem judiciar jalnic, cu unele proceduri ce trebuie respectate la sange sau altele ce pot fi trecute cu vederea fara nicio ezitare, cu lipsa reala de interes pentru dosarul unui inculpat care are in maini destinele un oras de peste 120 mii locuitori. Judecatorul se imbolnaveste prin primavara si nu mai are timp sa asculte depozitia finala a lui Chereches, desi a avut luni bune la dispozitie pentru asta; magistratul e inlocuit si se mai pierd doua termene pana cel nou preia dosarul; dupa trei ani, cea mai consistenta parte a cauzei e lipsita de valoare, noul judecator incuviintand reaudierea TUTUROR martorilor (in numar de 34), desi multi au vorbit suficiente magarii si chestiuni ce nu au legatura cu speta pentru a se justifica renuntarea la audierea lor; la ultimul termen, avocatul lui Chereches lipseste deliberat, invocand faptul ca martorul Cristian Span, chemat pentru a da declaratii, nu a fost citat corespunzator, iar pentru asta cere un nou termen de judecata (desi Span era pe holurile instantei, asteptand a fi audiat); urmatorul termen e in 5 septembrie, judecatorul dand dovada ca e foarte interesat de dosar.

Probabil, vor mai trece vreo trei ani pana instanta ii va reaudia pe martori, acestia, in mare masura, suferind mereu de diverse afectiuni, fiind mai mult internati prin spitale, loviti de tot soiul de molime ciudate. Dupa care, taman inaintea sentintei, judecatorul va fi detasat la Curtea de Apel Galati, impunandu-se inlocuirea sa si reaudierea tuturor martorilor. Cel putin 34. Apropo de starea de sanatate a celor implicati in dosar, ar fi interesant ca instanta sa ceara Spitalului Judetean fisa medicala referitoare la tratamentul aplicat primarului Catalin Chereches, diagnosticat cu hernie inghinala si propus spre operatie, dar care si-a revenit instant dupa ce a aflat ca urmatorul termen va fi abia in septembrie. Astfel de minuni medicale sunt cu siguranta foarte rare si merita toata atentia.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2