Doua biletele scrise de mana de Einstein vor fi vandute la licitatie in Israel

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Doua biletele pe care Albert Einstein i le-a inmanat unui curier din Tokyo, dintre care unul despre secretul unei vieti fericite, au reaparut dupa 95 de ani si vor fi vandute la o licitatie la Ierusalim, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

In 1922, fizicianul german, celebru pentru teoria sa asupra relativitatii, a facut o vizita in Japonia pentru o serie de conferinte. In acel an, Einstein fusese informat despre viitoarea sa nominalizare la premiul Nobel pentru fizica iar notorietatea sa incepea sa creasca in comunitatea stiintifica.

Scena s-a petrecut la Imperial Hotel de Tokyo, afirma azi vanzatorul pretioaselor bilete: un curier japonez a venit sa-i predea o scrisoare fizicianului. Nu se stie daca mesagerul a refuzat sa primeasca bacsis, sau daca Einstein nu avea marunt la el, insa fizicianul nu a vrut sa-l lase sa plece cu mana goala, asa ca i-a dat doua note scrise in limba germana.

“Daca ai noroc, poate ca aceste note vor avea mai multa valoare, decat un simplu bacsis”, i-ar fi spus Einstein, potrivit vanzatorului notelor, un apropiat al fostului curier care locuieste in prezent in orasul german Hamburg.

Pe una din aceste note, scrisa pe o foaie de hartie avand antetul Hotelului Imperial, este trecut: “O viata linistita si modesta aduce mai multa bucurie decat cautarea succesului care implica o agitatie permanenta”.

Pe a doua nota scrisa pe o coala alba este trecut celebrul slogan imprumutat de la Lenin: “Acolo unde exista vointa, exista si o cale”. Necunoscute pana acum cercetatorilor, aceste note au fost autentificate de casa de licitatii Winner’s.

Notele nu au valoare stiintifica dar pot ajuta la o mai buna cunoastere a reflectiilor personale ale lui Einstein, al carui nume a devenit sinonim cu geniul, a apreciat Roni Grosz, responsabil al celei mai mari colectii de arhive a fizicianului de la Universitatea Ebraica din Ierusalim.

Cele doua biletele vor fi vandute marti 24 octombrie de casa de licitatii Winner’s la Ierusalim, impreuna cu alte obiecte personale ale lui Einstein, precum doua scrisori scrise la sfarsitul vieti sale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *