Doua treimi dintre cancere, cauzate de modul de viata

PNL

cancer-tratament-celule-canceroaseDoua treimi dintre cazurile de cancer sunt “sporadice”, insemnand ca sunt cauzate de mai multi factori care tin de comportamentul si de modul de viata al individului, a declarat miercuri, intr-o dezbatere, dr. Doina Azoicai, sefa Departamentului de Oncogenetica de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi, informeaza Agerpres.

“Atat ca si cazuri noi, dar si ca mortalitate, pe primele locuri in Romania se situeaza cancerul de san, cancerul de colon si ovarian. Sunt intre primele opt cancere din Romania. Oncogenetica poate face ceva in sensul prevenirii acestora. Este o boala multifactoriala cancerul si cele mai multe cazuri de cancer, doua treimi, sunt cancere sporadice, insemnand ca la producerea lor exista o cumulare de factori care tin de comportament, de modul de viata si in acest sens individul poate sa isi gestioneze singur riscul de producere a cancerelor sporadice”, a explicat medicul la conferinta ”Oncogenetica — medicina viitorului in prezent”.

Potrivit acesteia, o treime dintre cancere sunt “cancere familiale”, pe care individul nu le poate influenta, depinzand de predispozitia genetica.

“Din fericire, putem sa o identificam din timp si sa o modelam in asa fel incat suferinta lor sa fie cat mai indepartata si mai posibil de prevenit. In ultimul timp, genetica si oncogenetica au facut pasi importanti. Descoperirile si medicina moleculara din momentul de fata ne dau posibilitatea chiar si in Romania sa putem sa identificam, sa depistam din timp aceste persoane care ar prezenta un risc potential pentru astfel de cancere ereditare. Daca comportamentul nutritional poate sa creasca riscul de cancer ovarian de 1,3 ori, atunci cand se asociaza riscul ereditar, acea predispozitie familiala, riscul de cancer creste de 50 de ori”, a adaugat dr. Doina Azoicai.

Doina Azoicai a anuntat ca in interval de un an, pana la 1 martie, 150 de persoane s-au adresat departamentului pe care il conduce pentru a face teste genetice.

La randul sau, dr. Lucian Negura de la Laboratorul de diagnostic molecular din cadrul Departamentului de Oncogenetica al UMF “Gr. T. Popa” Iasi, a sustinut ca diagnosticul molecular poate sa raspunda la o multime de intrebari legate de cancer.

El a spus ca pretul unui test genetic initial este de 3.000 de euro si are o durata intre 8-12 luni.

“Doua treimi din factorii de risc tin de modul nostru de viata. Noi putem investiga doar aceeasi o treime de factori de risc care sunt factorii genetici, factorii ereditari. 5-10% dintre cancere sunt monogenice — ereditare, care sunt cauzate de mutatii precise la nivelul unor gene de predispozitie cunoscuta”, a aratat medicul, potrivit caruia in acest tip de cancere intra cele de san si de ovar, de colon nonpolipozice si polipozele familiale.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1