Doua treimi dintre germani considera ca se mentin divizarile intre estul si vestul tarii, la 27 de ani de la reunificare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproape doua treimi dintre germani considera, la 27 de ani dupa reunificarea tarii, ca se mentin divizari intre fostul Est comunist si Vestul capitalist, releva un sondaj publicat luni de cotidianul Bild, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Realizat de institutul INSA, sondajul arata ca 64,6% dintre intervievati sunt de parere ca germanii sunt martorii unor astfel de divizari, comparativ cu cei 22,9% care le considera depasite.

Sondajul — publicat in ajunul Zilei Reunificarii Germaniei — mai dezvaluie ca 74% dintre germanii din fosta Republica Democrata vad aceasta ‘bariera invizibila’, fata de numai 62,3% dintre cei care au trait in Germania de Vest.

Divizarile persistente au fost vizibile la alegerile federale de pe 24 septembrie, cand votantii au administrat principalelor partide ale sistemului cele mai severe infrangeri din perioada postbelica, in timp ce formatiunea ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD), cu un scor de 12,6%, a intrat pentru prima data in Bundestag.

Sprijinul fata de AfD si platforma sa ‘de luare a tarii inapoi’ a fost deosebit de puternic in estul tarii, fiind alimentat de decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide portile pentru aproape un milion de refugiati, in majoritate musulmani, in 2015.

Luni, prim-ministrul social-democrat al landului Renania-Palatinat, Malu Dreyer, a apreciat ca rezultatul alegerilor a fost ‘un semnal de alarma’ pentru partidele mari in ce priveste nevoile nesatisfacute si ingrijorarile est-germanilor.

‘Am subestimat la cate presiuni de transformare au fost supusi est-germanii si cat de multe au trebuit sa realizeze pentru a face din reunificare o realitate’, a declarat Malu Dreyer la postul de radio Bayrischer Rundfunk.

‘Reunificarea nu a avut impact asupra vietii de zi cu zi a majoritatii vest-germanilor’, a explicat ea, subliniind ca este imperativa gasirea unor solutii la dezechilibrele intre Est si Vest, inclusiv continuarea armonizarii nivelului pensiilor.

Tot luni, ministrul cercetarii, Johanna Wanka, a anuntat un nou proiect care va analiza cati nazisti au putut continua sa lucreze in institutiile din educatie si cercetare din Germania Democrata dupa Al Doilea Razboi Mondial. Analiza este necesara in completarea celei intreprinse pe acelasi subiect in fosta Germanie de Vest, a explicat ministrul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2