Dragnea ii va cere explicatii in scris presedintelui Comisiei Europene

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, lider al social-democratilor, a anuntat joi ca ii va trimite o scrisoare oficiala presedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, pentru a cere explicatii pentru “atitudinea” comisiei in ceea ce priveste prognoza critica data tarii noastre, informeaza AGERPRES.

El considera ca nici criticile FMI nu sunt bazate pe realitate si s-a intrebat retoric daca “nu cumva se doreste sadirea neincrederii in programul de guvernare”.

“Eu vorbesc deschis de foarte mult timp, indiferent de consecinte. (…) La excedentul bugetar — 2016 ianuarie — aprilie era un excedent bugetar de 0,02 %, adica 127 de milioane. Acum este mai mare cu o mie si ceva suta, adica 1,3 miliarde — deci este un semn bun. Vreau sa ma refer la criticile care vin din partea Comisiei Europene si din partea FMI-ului: ‘Va bazati foarte mult pe consum’.

Noi lucram tot timpul cu date statistice si pe realitate. Media in UE a ponderii consumului in PIB este de 76,5 %. Noi avem 75,9%, suntem chiar la mijloc fata de Grecia, care s-a dus la 90 %. Suntem sub tarile importante. Am vorbit si cu dl. Tariceanu, saptamana viitoare vreau sa trimit o scrisoare oficiala presedintelui Junker, sa cerem explicatii de ce Comisia Europeana are astfel de atitudini, pentru ca astfel de atitudini nu pot avea decat o singura ratiune — sa sadeasca neincrederea in programul de guvernare, pentru ca investitii straine sa vina mai putine”, a afirmat Dragnea la Romania TV.

El a detaliat apoi o serie de cifre comparative.

“Deficit bugetar, excedent bugetar: Franta 2013, deficit de—4%, 2014 deficit de—4 , 2015 de—3,5 %, 2016 deficit de — 3,3. %, Spania in 2014—6%, in 2015 — 5,1%, 2016 — 4,7 %. (…) Germania a avut un deficit mic, in schimb a avut o datorie publica de 66 % (…) Noi avem 37 %. Prognozele Comisiei Europene: In 2013 ne spuneau, in primavara, ca vom avea un deficit de 2,6%, noi am avut de 2,1 %. In 2014, spuneau ca o sa avem un deficit de 2,2 % si am avut 1,4% in real. In 2015, spuneau 1,6 %, am avut 0,8 %. In 2016, si aici e o chestiune ciudata, au estimat un deficit de 2,8 %, iar guvernul Ciolos a facut un deficit de 3 %.

Acum nu exista nicio data economica, niciun indicator economic care sa trezeasca o ingrijorare reala din partea Comisiei sau din partea Fondului Monetar International. Si atunci iti pui intrebarea — nu cumva asta se intentioneaza ca Romania sa fie stopata? Si sigur ca incepem sa suflam si in iaurt si ne uitam si in curtea Guvernului, sa vedem ce se intampla acolo — e o problema legata de functionari din ministere, e o problema legata de ministri, e o problema legata de prim—ministru? Pentru ca aici nu ne jucam politic, noi intre noi, discutam de soarta Romaniei. Sunt acesti patru ani de zile care sunt fundamentali de importanti pentru toata lumea”, a subliniat presedintele PSD.

Intrebat de ce reprezentatii PSD din zona Parlamentului European nu fac demersuri similare, Dragnea a spus: “De ce fac sau nu fac europarlamentarii nostri, nu stiu. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa stam indiferenti. Trebuie sa actionam pentru ca este extrem de important si, asa cum v-am spus, nu e un simplu joc politic — schimbam un ministru ca sa mai dam o stire”.

Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu si indeamna Consiliul sa adopte o recomandare prin care sa i se impuna Romaniei sa ia masurile necesare in 2017 in vederea corectarii.

Conform Raportului elaborat de expertii FMI in urma consultarilor cu Romania si publicat joi, economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2017, principalul risc la adresa perspectivei fiind o perceptie de relaxare a prudentei fiscale care ar putea afecta negativ increderea pietelor.

Potrivit documentului publicat joi de FMI, o eventuala relaxare fiscala, cumulata cu cresterea tensiunilor politice, ar putea afecta consumul si investitiile, ar putea majora costurile cu imprumuturile si ar pune presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanturile bancilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1