Dreptate pentru fostii angajati ai IPEG: Propunere legislativa pentru repararea inechitatilor la pensionare

Reclame home 1
Reclame home 1

Nemultumirea pensionarilor maramureseni care au lucrat la Întreprinderea de Prospectiuni si Explorari Geologice (IPEG) au intrat in atentia deputatului USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus. Pensionarii reclama ca interpretarile date de Casa Nationala de Pensii ii defavorizeaza pe cei iesiti in pensie dupa 1 aprilie 2001, carora nu li se mai recunoaste perioada lucrata la IPEG ca fiind in grupa speciala.

S-a creat un dublu tratament intre colegii care au prestat aceeasi activitate, dar au lucrat perioade diferite la IPEG. De exemplu, cei care s-au pensionat inainte de 2001 si care pana la inchiderea IPEG au reusit sa aiba stagiu complet de cotizare de 20 de ani pentru grupa I – subteran, executati integral in cadrul IPEG, beneficiaza de recalcularea pensiei in baza Legii 221/2018, fiind considerati pensionati cu grupa speciala. In schimb, angajatii care au lucrat, spre exemplu, doar 15 ani in IPEG, iar dupa inchiderea acestuia si-au completat stagiul de cotizare lucrand in exploatare miniera, nu li se mai considera fractia lucrata la IPEG ca grupa speciala.

„Noi aveam trecute in cartea de munca „conditii speciale”. Inclusiv deciziile de pensionare s-au eliberat cu aceasta specificatie. Altfel nu ne puteam pensiona cu stagiu complet de cotizare de 20 de ani. Eu am 17 ani la IPEG si 5 la exploatarea miniera. Acum mi se spune ca nu intru la recalculare pentru ca cei 17 ani nu mai sunt in grupa speciala. Cand s-au facut recalcularile pe Legea 192/2015, crescandu-se stagiul de cotizare de la 20 de ani la 30 de ani, ne-au cuprins in aceasta lege, afectandu-ne negativ pensia. Atunci eram grupa speciala, acum nu mai suntem” a spus Vasile Les in discutia avuta cu deputatul Durus.

Parlamentarul maramuresean s-a deplasat si la Casa de Pensii Maramures, acolo unde mai multi pensionari de la IPEG erau adunati la protest. Durus i-a asigurat ca are pregatit proiectul de lege pentru a anula aceste anomalii.

„Saptamana viitoare voi depune proiectul de lege la Parlament. Am avut mai multe discutii in ultimele saptamani cu colegi de-ai dumneavoastra. Sper sa gasesc intelegere la majoritatea parlamentara si sa intre in dezbatere in procedura de urgenta pentru a vi se putea recalcula pensiile pana la 30.09.2019, asa cum este prevazut in Legea 221/2018. In paralel, voi solicita prim-ministrului sa emita o ordonanta de urgenta, act care ar putea rezolva mult mai repede problema dumneavoastra”.

Guvernul ar trebui sa dea o ordonanta, care ar rezolva situatia pentru maximum 1000 de fosti angajati ai IPEG-urilor. Aproximativ 130 dintre ei sunt din Maramures. In urma cu cateva zile, acest Guvern a dat un OUG prin care a creat pensii speciale la peste 19.500 de alesi, cu o cheltuiala din buget de peste 172 milioane de euro/an.
Suma anuala, care ar reveni, prin recalculare, fostilor angajati ai IPEG-urilor nu ar depasi 5 milioane de euro.

Biroul comunicare, Cabinet deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole