“Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, la a sasea editie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

petru-hurley-irlandez-convertit-la-ortodoxieSambata, 15 august si duminica, 16 august, in zile de mare praznic imparatesc, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, Maramuresul revine in centrul atentiei cu cea de-a sasea editie a evenimentului “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, un festival de cultura, muzica si joc traditional, ce va avea loc in comuna Sapanta.

Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” are, in acest an, invitati de seama. Gheorghe Turda, Grupul Iza si invitatul special Mircea Florian vor incanta auzul participantilor.

In fiecare dintre cele doua zile de festival vor avea loc ateliere de mestesugarit. Dumitru Pop Tincu, urmas al celebrului Stan Ion Patras, va initia invitaţii in conceperea crucilor vesele, iar Vasi Postasul le va vorbi despre muzica tradiţionala. Acestea sunt doar doua dintre surprizele care sunt pregatite pentru cei prezenti la editia de anul acesta a festivalului.

Mestesugarii vor dezvalui secretele olaritului, producţiei de lana, ale cioplirii crucilor din lemn, dar si detalii interesante si mai putin cunoscute despre motivele populare romanesti sau multe alte istorisiri locale. Acestia vor putea fi gasiţi in foisoarele amplasate in jurul unui fus inalt de 5 metri.

“In fiecare an de Sfanta Maria am amplasat o piatra de hotar, o borna, in promovarea satului romanesc. Sunt asa de incantat de conceptul nostru de anul acesta! Simt ca ar putea sa fie cel mai frumos dintre toate, pentru ca sarbatorim esenta satului in sine.

Construim o scenografie in care elementele autentice sunt imbinate intr-un singur concept fermecator! Sapanta e un sat viu, un fenomen complex! Acest fenomen poate fi trait doar vizitandu-l! Esenta nu poate fi transpusa pe scena unui oras sau in strainatate. Magia satului se simte doar aici, pe pamantul lui. Anul acesta, sarbatorim aceasta creatie multimilenara: satul Carpatic autentic!”, declara irlandezul Peter Hurley, initiatorul acestui proiect.

Festivalul va reuni artisti, lautari si tarafuri care vor canta doar muzica traditionala din Maramures si, pentru o experienta cat mai autentica, participantii vor putea gusta bucate cu specific local, pregatite de cateva femei din Sapanta si vor avea ocazia, optional, sa se cazeze in casele localnicilor. Totodata, turistii dornici sa exploreze zona vor putea face acest lucru si pe doua roti. In parteneriat cu Asociatia Green Revolution, 40 de biciclete vor fi puse la dispozitia acestora pentru a se bucura de frumusetea peisajelor rurale maramuresene.

„Mai ales cand plecam in vacanta, multi dintre noi suntem «vanatori» de experiente speciale, unice. Cred ca un astfel de moment se «coace» in Sapanta in zilele de 15 si 16 august 2015. Pentru oricine simte nevoia unei «infuzii» concentrate de autentic in viata de zi cu zi – mai ales pentru cei care traiesc in orasele mari – pelerinajul la Sapanta va fi o rasplata binemeritata!”, promite Peter Hurley.

Inca de la prima editie, din anul 2010, proiectul a reusit sa puna sub lumina reflectoarelor cultura vie a satului romanesc, in special pe cea a Maramuresului.

Printre succesele de pana acum se numara: concertele inedite din Cimitirul Vesel de la Sapanta, semnate de compozitorul irlandez Shaun Davey (“Vocile din Cimitirul Vesel” – 2010 si 2014), concertele semnate de maestrul Grigore Lese (Sapanta – 2010, “Pe drumurile lu’ Lese” prin Targu Lapus – 2011) si concertul extraordinar care a contribuit la faurirea proiectului “Roots Revival Romania” (2013).

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2