DSP Maramures marcheaza Saptamana Mondiala a Alaptarii

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Directia de Sanatate Publica Maramures, marcheaza in perioada 1-7 August 2019, Saptamana Mondiala a Alaptarii si organizeaza campania cu sloganul: “Informati parintii. Promovati alimentatia la san! Acum si pentru viitor!”.

Saptamana Mondiala a Alimentatiei la San (SMAS) este celebrata in fiecare an in perioada 1-7 august, in peste 120 de tari, dintr-un motiv foarte simplu, alaptarea este una dintre cele mai eficiente modalitati de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun inceput in viata.

Alaptarea este o solutie universala care ofera tuturor un start corect si sanse egale in viata. Alaptare exclusiva – hranirea sugarilor nu numai cu lapte matern in primele sase luni de viata – ajuta copiii sa creasca, prevenind subnutritia, promovand dezvoltarea creierului si reducand riscul ca copiii sa devina supraponderali, sustin oficialii din Sanatate.

De asemenea, alaptarea ofera nou-nascutului anticorpi vitali si o stimulare a imunitatii.

“De la primele momente ale vietii copilului, alaptarea poate insemna diferenta dintre viata si moarte. Punerea de nou-nascuti la san in prima ora a vietii garanteaza impotriva deceselor nou-nascute.

De aceea, Adunarea Mondiala a Sanatatii a imbratisat sarbatorirea anuala a Saptamanii Mondiale a Alaptarii de catre statele membre, ca o modalitate valoroasa de a sustine, proteja si promova alimentatia la san in intreaga lume.
In ciuda acestor beneficii clare, multi copii nu sunt alaptati. La nivel global, numai aproximativ doua din cinci dintre toti nou-nascutii sunt pusi la san in decurs de o ora de la nastere – si numai 40% dintre copii sub sase luni sunt alaptati exclusiv.

Conform unui studiu desfasurat in 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF, in Romania, rata alaptarii exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Datele analizate in dinamica, indica o scadere a ratei alaptarii exclusive in ultimii ani.

In Studiul sanatatii reproducerii (2004,) prevalenta alaptarii exclusive era de 14,4 %, iar in studiul privind Statusul nutritional al copiilor sub 5ani (2005) prevalenta alaptarii exclusive era de 20,8%. Analiza detaliata a prevalentei alaptarii exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de varsta lunare releva ca, chiar si in prima luna de viata, ponderea copiilor alaptati exclusiv depaseste doar cu putin 30%. Indiferent de studiul pe care l-am considera de referinta prevalenta alaptarii exclusive a scazut in ultimii 7-8 ani. Initierea alaptarii in prima jumatate de ora s-a realizat la 8,3 % dintre nou nascuti.

Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutritii optime a copiilor pana la varsta de 24 de luni, iar ca obiective specifice in acord cu obiectivului OMS, cresterea la 50% a copiilor alimentati exclusiv la san in primele 6 luni de viata, pana in anul 2025.

Este necesar cresterea nivelului de informare, constientizare si responsabilizare a populatiei privind alimentatia si sanatatea nou nascutului si copilului mic prin cresterea accesibilitatii la informatii de specialitate de baza precum si diseminarea unor noutati stiintifice legate de aceasta tema. Trebuie subliniat rolul pozitiv pe care alimentatia la san exclusiva il are asupra sanatatii nou nascutului si prevenirii imbolnavirilor si a mortalitatii premature a acestora.

Exista dovezi temeinice ca o alaptare eficienta are numeroase efecte asupra:

• Copilului: combate bolile infectioase, reduce incidenta si severitatea diareei, reduce infectiile respiratorii si otita medie acuta, previne malocluzia si cariile dentare si sporeste inteligenta, etc.

• Mamei: creste distanta dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar si ovarian si reduce riscul de hipertensiune arteriala, etc.

Tintele majore ale campaniei sunt: profesionistii din asistenta medicala primara (medici de familie, moase, asistente medicale generaliste, asistente comunitare, consilieri pentru alaptare, voluntari), cei care se ocupa de sanatatea copiilor pana la implinirea varstei de 24 de luni, gravide sau femei care alapteaza precum si parintii acestora.
Ministerul Sanatatii si Institutul National de Sanatate Publica asigura finantarea, coordonarea, analiza si evaluarea rezultatelor Campaniei”, se arata intr-un conunicat de presa al DSP Maramures semnat de directorul executiv Rares Pop.

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *