DSP Maramures, precizari privind prevenirea trichinelozei la om

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Trichineloza, raspandita in intreaga lume, este o boala determinata de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne contaminata.

Procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele. Omul se infecteaza prin consum de carne de porc, in principal, dar si de cal, nutrie sau vanat (mistret, urs), ce contine larve vii sau chisturi viabile.

CUM SE MANIFESTA BOALA?

La om, majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa, care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de:

– cantitatea de carne ingerata,
– masivitatea contaminarii ei si de
– rezistenta organismului.

Urmatoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic:

– tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne contaminata,
– febra,
– edeme ale pleoapelor si faciale, insotite de
– conjunctivita,
– dureri musculare si
– adinamie.

Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:

– Consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic.
– Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
– Achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate
– Taierea clandestina a animalelor.

In cazul aparitiei de simptome digestive sau oculare dupa consumul de carne de porc sau vanat contaminata, va recomandam sa va prezentati de urgenta la medicul de familie.

DSP Maramures face si cateva recomandari pentru populatie:

– sa controleze carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau de vanat, in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare si sa respecte recomandarile acestora;
– sa achizitioneze carne doar din centre comerciale specializate, care pun in vanzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
– sa renunte la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne cruda sau insuficient prelucrata termic.

NU CUMPARATI CARNE DE PORC NEAUTORIZATA SANITAR-VETERINAR, NU CUMPARATI CARNE DE PORC DE LA COMERCIANTII CARE VAND “PE MARGINEA DRUMULUI”!

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2