DSVSA Maramures: Masuri generale de preventie a raspandirii virusului Pestei Porcine Africane

Avand in vedere contextul epidemiologic national precum si importanta preventiei raspandirii virusului Pestei Porcine Africane,  Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Maramures considera oportuna reenumerarea principalelor masuri menite sa asigure linistea epidemiologica.

“Mentionam ca pe raza judetului Maramures nu exista focare de Pesta Porcina Africana la porcul domestic situatie ce dorim sa o pastram si in continuare. Totodata apropierea sarbatorilor de iarna genereaza o crestere a activitatiilor comerciale cu animale din specia suine (porcine) precum si cresterea numarului de animale sacrificate atat pentru consum familial cat si pentru prelucrarea in unitati autorizate/inregistrate”, precizeaza un comunicat al DSVSA Maramures.

In consecinta:

– targurile de animale raman suspendate ;

– circulatia animalelor va fi monitorizata prin actiuni de control in trafic realizate de reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si Inspectoratul de Politie Judetean Maramures in vederea depistarii transporturilor ilegale ;

– miscarea animalelor se face doar catre abator sau intre exploatatii cu conditia ca acestea sa fie identificate, inregistrate in B.N.D., insotite de documente care sa ateste starea de sanatat , sa nu provina din zone supuse restrictiilor (interdictia de a iesi sau intra in zona respectiva) pentru aceasta sfatuim populatia sa se informeze inainte de a achizitiona porci la medicul veterinar de circumscriptie sau la D.S.V.S.A. daca zona respectiva este supusa restrictiilor ;

– cresterea porcilor se face numai in spatii inchise, ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porcine din alte exploatatii, porci mistreti sau cu persoane straine ;

– animalele nu se hranesc cu resturi alimentare ce contin carne, oase sau alte produse/subproduse de porc ;

– restrictionarea accesului in perimetrul productiv al gospodariei pentru persoanele straine ;

– comunicarea catre medicul veterinar a oricarei suspiciuni de imbolnavire sau caz de mortalitate ;

– miscarea subproduselor de origine animala, nedestinate consumului uman, a deseurilor sau cadavrelor doar catre unitati autorizate pentru neutralizarea acestora ;

– efectuarea obligatorie a examenelor trichineloscopice pentru toti porcii sacrificati in gospodarie si destinati consumului familial. Animalele sacrificate in gospodarii nu pot face obiectul activitatilor comerciale (vanzarea catre magazine, restaurante, alte unitati) sunt destinate exclusiv consumului familial ;

-anuntarea medicului veterinar asupra oricarei suspiciuni depistate dupa sacrificarea animalului (modificari ale carnii, organelor, intestinelor, etc.)

Oricare partida de vanatoare se va desfasura:

– numai cu notificarea prealabila a Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures;

– se va asigura prezenta unui medic veterinar pentru efectuare examenului clinic post-mortem si a prelevarii, ambalarii si expedierii probelor pentru laborator;

– vanatorii sunt obligati sa prezinte pentru examenul clinic si pentru prelevarea de probe toti mistretii impuscati si sa pastreze vanatul in centrul de colectare vanat, pana la aflarea rezultatului examenului de laborator;

– dupa vanatoare, cainii gonaci nu vor fi lasati liberi, pentru a se evita venirea in contact cu animalele impuscate si raspandirea virusului la intoarcerea in comunitate.

– dupa vanatoare, recoltarea probelor pentru examenul de laborator este recomandat sa se faca intr-un centrul de colectare a vanatului, pentru a nu permite imprastierea de resturi biologice in mediu, unde alti porci salbatici pot veni in contact cu ele. Carcasele vor fi pastrate in centrul de colectare pana la aflarea rezultatelor de laborator;

– daca nu este disponibil un centru de colectare pentru vanat, recoltarea probelor se va face dupa ce vanatul impuscat este asezat pe o folie de plastic, care ulterior va fi stransa si distrusa prin ardere sau ingropare;

– masa gastro-intestinala rezultata in urma eviscerarii carcaselor va fi colectata in saci de plastic si predata de catre responsabilul fondului de vanatoare unei unitati de neutralizare sau primariei pe raza administrativa a careia se gaseste fondul de vanatoare.Daca acest lucru nu este posibil, va fi ingropata la cel putin 1 metru adancime, impreuna cu folia pe care s-a facut eviscerarea, pentru a evita dezgroparea ei de catre animalele salbatice.Este interzisa abandonarea la intamplare, in padure, a resturilor provenite de la animalele sacrificate, pentru a nu veni in contact cu insectele si animalele salbatice.

– responsabilii fondurilor de vanatoare au obligatia sa anunte medicului veterinar oficial depistarea pe fondul de vanatoare a mistretilor morti sau bolnavi.

– vanatorii care vor duce acasa carcasele de porci mistreti au obligatia sa nu instraineze carnea si sa nu administreze in hrana porcilor din gospodarie resturi provenite de la porcii mistreti vanati.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2