Dubla lansare de carte la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Vineri, 22 iunie, la sediul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures din Baia Mare, str. Monetariei, nr.1-3, va avea loc o dubla lansare de carte.

De la ora 11,00 va fi lansat volumul De la imperiu la regat. Romanii basarabeni si Marele Razboi (editori Gheorghe Negustor si Mircea-Cristian Ghenghea), ce reuneste zece studii ale unor tineri istorici care au la activ un palmares stiintific remarcabil, cunoscuti prin cercetari si publicatii notabile, care reprezinta ele insele garantia unui demers stiintific de inalt nivel si probitate intelectuala.

Sumarul volumului evidentiaza aspecte diverse, dar semnificative, mai putin sau chiar deloc cunoscute despre oameni, fapte si intamplari din Romania si din Basarabia, care au precedat si au pregatit unirea Basarabiei cu Tara. Printre subiectele abordate se numara: „scenariile alternative” ale identitatii basarabene la inceputul secolului XX, eschivarea recrutilor basarabeni de la incorporarea in armatele tariste in timpul razboiului, nobilimea basarabeana si Marele Razboi, Onisifor Ghibu si activitatea Astrei basarabene, primele luni ale revolutiei ruse in Basarabia, romani in refugiu la Odesa si Herson in 1917-1918, atitudinea Frantei la intrarea armatei romane in Basarabia, Ion Mihalache si Basarabia, recunoasterea unirii Basarabiei cu Romania in presa internationala.

De la ora 13,00 va fi lansat cel de-al patrulea volum al lucrarii O istorie antropologica a mortii (autor Ioan Botis). Prezentul volum incearca sa reconstituie istoria mentalitatilor diferitelor comunitati umane din preistorie pana in contemporaneitate avand in centrul sau moartea si atitudinile omului fata de aceasta, riturile si ritualurile funerare, mentalitatile si imaginarul care au luat nastere in legatura cu acest prag limita.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2