Dumitru Dobrican si Florentina si Petre Giurgi au fost sarbatoriti in cadrul Festivalului National de Folclor ”Ion Petreus”

In cadrul celei de-a IX-a editii a Festivalului National de Folclor ”Ion Petreus”, desfasurat in Baia Mare, in perioada 21 – 22 iunie 2017, au fost sarbatoriti artistii Dumitru Dobrican – care a implinit 50 de ani de activitate si interpretii de muzica populara maramureseana si Florentina si Petru Giurgi, care au aniversat 55 de ani de viata si 35 de ani de la debutul pe scena folclorului romanesc.

”Ansamblul Folcloric National <Transilvania> este o familie a marilor artisti maramureseni. In cadrul evenimentului Tezaur folcloric – Festivalul National de Folclor <Ion Petreus> i-am sarbatorit pe artistii Dumitru Dobrican si Florentina si Petre Giurgi, care de-a lungul anilor au fost colegi de scena si prieteni ai regretatului Ion Petreus.

Au fost alaturi de maestrul Dumitru Dobrican, prieteni carora le-a daruit cantece instrumentale infrumusetate cu versuri, care au fost daruite mai departe publicului: Dinu Iancu Salajanu, Radu Ciordas, Nicolae Furdui Iancu, Marius Ciprian Pop. Au fost prezenti la sarbatorirea taragotistului Dumitru Dobrican si prieteni dragi ai acestuia: Calin Breteanu, directorul Centrului pentru Conservarea si Traditionale Suceava si rapsodul popular al folclorului teleormanean, Gelu Voicu. De la aceasta intalnire de suflet nu au lipsit reprezentantii executivului Consiliul Judetean Maramures, presedintele Gabriel Zetea si vicepresedintelui Ioan Doru Dancus.

Vicepresedintele CJ i-a conferit maestrului Dumitru Dobrican o distinctie de excelenta, in timp ce Televiziunea Romana, prin producatorul emisiunii Tezaur Folcloric, Gheorghita Nicolae i-a daruit artistului maramuresean Titlul de Excelenta pentru merite exceptionale in promovarea patrimoniului cultural material si imaterial. Emisiunea Tezaur folcloric este cea mai populara emisiune de folclor care, de peste 30 de ani, promoveaza valorile patrimoniului cultural material si imaterial, din toate zonele tarii”, a aratat directorului Ansamblului Folcloric National ”Transilvania”, Iuliana Dancus.

Aniversarea celor 35 de ani inchinati folclorului muzical maramuresean a sotilor Giurgi a fost un adevarat regal folcloric. Familii de artisti, prieteni de suflet ai familiei maramuresene Giurgi au fost joi seara pe scena Casei de Cultura din Baia Mare: Adriana si Mariana Anghel, Oana, Raluca si Adrian Stanca, Tudor si Nicolae Furdui Iancu. Angela Buciu, Leontin Ciucur si Ioan Sas le-au urat: La multi ani, multa sanatate si iubire sotilor Florentina si Petre Giurgi, deoarece debutul lor scenic coincide cu anul in care cei doi artisti si-au legat destinele. Alaturi de acestia s-a aflat si presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, care i-a felicitat si le-a daruit o distinctie pentru intreaga activitate.

”Folclorul, traditia, portul popular si mandria de a fi maramuresean sunt promovate prin oamenii valorosi care ne reprezinta atat pe scenele din tara, cat si inafara granitelor tarii. Le urez tuturor sarbatoritilor multi ani de activitate rodnica, care sa duca numele Maramuresului in fiecare colt al lumii. Felicit toti participantii la Festivalul National de Folclor <Ion Petreus>, iar reprezentantilor Ansamblului Folcloric National <Transilvania> le doresc mult succes in activitatea viitoare, apreciind performantele pe care le-au obtinut de-a lungul timpului, rezultate care onoreaza atat judetul Maramures, cat si Consiliul Judetean. Totodata, apreciez prezenta in Maramures a Televiziunii Romane prin emisiunea Tezaur Folcloric si ii astept pe toti sa revina pe plaiurile maramuresene si din calitatea de turisti”, a aratat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Din partea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, Florentina si Petre Giurgi au primit o diploma de excelenta, care le-a fost inmanata de ministrul secretar de stat, Alexandru Pugna. Cea mai frumoasa surpriza pentru sotii Giurgi a constat in prezenta Preasfintitului Iustin, Episcop al Maramuresului si Satmarului, care le-a conferit Crucea Voievodala Maramureseana.

Ansamblul Folcloric National ”Transilvania” ureaza multa sanatate si fericire artistilor Dumitru Dobrican, Florentina si Petre Giurgi, dorindu-le mult succes in activitatea viitoare. ”Aducem multumiri Consiliului Judetean Maramures pentru sprijinul pe care ni-l acorda la fiecare manifestare de anvergura”, a declarat directorului Ansamblului Folcloric National ”Transilvania”, Iuliana Dancus.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1