Dumitru Dragomir, condamnat la 4 ani inchisoare cu executare; decizia nu este definitiva

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir a fost condamnat marti de Tribunalul Bucuresti la 4 ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat ca a primit peste 3 milioane euro mita de la administratorul RCS/RDS, Ioan Bendei, in schimbul acordarii drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, informeaza AGERPRES.

Potrivit deciziei instantei, Dumitru Dragomir a fost condamnat pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si complicitate la spalarea banilor.

In acelasi dosar, Ioan Bendei a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu executare.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

In august 2017, Dumitru Dragomir a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si complicitate la spalare de bani.

Alaturi de el au fost deferiti justitiei Ioan Bendei, la data faptelor administrator al SC RCS&RDS SA, pentru dare de mita si complicitate la spalare de bani; Bogdan Dumitru Dragomir (fiul lui Dumitru Dragomir), la data faptelor asociat unic al SC Bodu SRL, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la spalare de bani.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Florin Bogdan Badita, la data faptelor administrator al SC Bodu SRL; Alexandru Oprea, la data faptei directorul general si presedintele CA al RCS&RDS, pentru complicitate la dare de mita, Mihai Dinei, la data faptelor coordonatorul activitatii juridice a RCS&RDS, pentru complicitate la dare de mita si complicitate la spalare de bani, si Serghei Bulgac, la data faptei director general al RCS&RDS, pentru spalare de bani.

De asemenea, procurorii au decis sa trimita in judecata si societatile RCS&RDS, pentru dare de mita si spalare de bani, Bodu SRL, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, si Integrasoft SRL, pentru complicitate la spalare de bani.

Procurorii sustin ca, in perioada aprilie 2009 – mai 2011, in calitate de presedinte al LPF, cu sprijinul lui Florin Badita, Bogdan Dumitru Dragomir si Bodu SRL, Dumitru Dragomir a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, in calitatea acestuia de administrator si actionar al RCS&RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS&RDS SA.

Banii primiti au fost disimulati sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune, incheiat la data de 15 august 2009, pentru finantarea unui local administrat de fiul lui Dragomir, Crystal Palace Ballrooms.

„Contractul respectiv a fost incheiat intre societatile Bodu SRL, detinuta de Dumitru Dragomir si RCS&RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpatilor Dinei Mihai si Oprea Alexandru, administratori ai RCS&RDS SA. Banii respectivi au fost pretinsi si primiti de inculpatul Dumitru Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, incheiat la data de 8 aprilie 2008 intre LPF si consortiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrata de inculpatul Bendei Ioan si o alta societate”, sustine DNA.

Cu privire la infractiunea de spalare de bani, anchetatorii noteaza ca, in perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmaririi penale desfasurate in cauza, intre societatile RCS&RDS SA, reprezentata de Serghei Bulgac in calitate de administrator si director general (care ar fi beneficiat de sprijinul lui Ioan Bendei si al lui Mihai Dinei) si Bodu SRL, reprezentata de Florin-Bogdan Badita (care ar fi beneficiat de sprijinul lui Dumitru Dragomir si al lui Bogdan Dragomir) si alte persoane juridice, s-ar fi incheiat mai multe acte juridice in legatura cu contractul de asociere in participatiune din data de 15 august 2009.

„A rezultat ca patru dintre aceste acte juridice reprezinta, in parte, forme alternative tipice de spalare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevarata natura a existentei sumei de 3.100.000 euro in patrimoniul societatii Bodu, dar si in scopul de a ajuta persoanele care au savarsit infractiunile de dare si luare de mita sa se sustraga de la urmarire penala. Practic, in urma unor operatiuni juridice complexe, a fost schimbata natura sumelor platite, acestea fiind transferate artificial inapoi in patrimoniul RCS&RDS”, spune DNA.

Concret, in cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I ”PARTENER”, in sezoanele competitionale 2008 – 2009, 2009 – 2010 si 2010 – 2011.

„In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, consortiul de firme din care facea parte RCS&RDS a fost declarat castigator, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). In cursul anului 2009, in contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase. In aceste imprejurari, Dumitru Dragomir, urmarindu-si interesul personal, intrevazut din iminenta neindeplinire a obligatiilor contractuale ale consortiului, a solicitat reprezentantilor SC RCS&RDS SA sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla”, mentioneaza DNA.

Prin urmare, sustin anchetatorii, pentru a-l determina pe Dumitru Dragomir sa sustina interesele RCS&RDS la nivelul LPF, in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, intre SC Bodu SRL – societate controlata de presedintele LPF si reprezentata de Forin Badita si RCS&RDS s-a incheiat un contract de asociere in participatiune, continutul contractului fiind anume conceput de parti astfel incat sa creeze aparenta unei asocieri tipice si sa mascheze cat mai bine vointa lor reala – aceea de a da, respectiv de a lua mita.

DNA arata ca, in baza acestui contract, in perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, RCS&RDS SA a platit catre Bodu SRL, in 27 de transe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

„In perioada 2015 – 2016 partile implicate in incheierea contractului de asociere in participatiune au actionat pentru ‘spalarea’ si ‘curatarea’ sa de caracterul infractional, in scopul disimularii originii ilicite a acestuia. Astfel, intre RCS&RDS SA, Bodu SRL si SC Integrasoft SRL au fost incheiate mai multe acte juridice, partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro, platita in conditiile de mai sus. Aceste operatiuni, care s-au derulat pana in anul 2016, au condus in final la cumpararea de catre RCS&RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”, noteaza DNA.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole