Dumitru Dumuta – Emblema tupeismului si a lipsei de bun simt

dumitru dumutaExista un moment in care fiecare om trebuie sa aiba curajul si responsabilitatea de a se uita in oglinda, in mod obiectiv si sincer. Nimic nu este vesnic si nimeni nu este de neinlocuit. Arma trebuie pusa in rastel pana nu rugineste, fara a te crampona de senila unui tanc cu motor gripat. Cei care persista in a se considera unici sau indispensabili pacatuiesc prin lipsa de modestie si ratiune, ajungand sa-si compromita propriile cariere, daca nu onorabile cel putin meritorii.

Dumitru Dumuta se considera arhetipul functionarului public de cariera, capabil de a fi model si a genera performanta in orice sistem si sub orice stapanire. De fapt, personajul este doar prototipul slujbasului bugetar, invatat sa miste hartii si sa rostogoleasca cuvinte cu valoare discutabila.  Am urmarit cariera fostului secretar al judetului (era sa spun de partid) de la numirea in 2004. Am avut inca de atunci senzatia ca este un om molusca, fara coloana vertebrala, un fost functionar comunist de tip cadrist, reciclat si dat ca “bun de folosit” in noua administratie. Stabilitatea asigurata de legislatia in vigoare nu a putut ascunde falsa competenta si carierismul unui om care sub gesturi si cuvinte populiste, de cele mai multe ori scoase din context, a incercat in mod inabil sa-si mascheze mediocritatea timp de un deceniu.

Peste cateva zile, fostul functionar public pensionat si readus pe usa din dos ca personal contractual, va participa la un simulacru de concurs pentru o functie inutila si compromisa deja de gasca avocatilor politicieni. De fapt, judetul Maramures nu are nevoie de “county manager” mai pe romaneste spus de administrator public. Asemenea fostului city manager al Baii Mari, Marin Bregaru a aruncat in derizoriu o pozitie administrativa dovedita de practica ca fiind necesara in alte tari dar nu in Romania. Functiile de administrator public, grefate fortat de o clasa politica sfertodocta pe sistemul administratiilor locale romanesti, reprezinta o decizie politica prin care se mai arunca sume importante din bani publici, pe pomeni sau obligatii partinice.

Dar asa se intampla cand niste oameni scoliti prin “faculte” private si alte fabrici de licente, ajung sa se creada elita administratiei romanesti. Infiintata in 2012, structura inutila numita Asociatia Administratorilor Publici din Romania, se remarca printr-o activitate lipsita de relevanta, ocazie pentru unii vremelnici tocatori ai banului public sa-si mai adauge o propozitie in CV-urile umflate cu heliu. Ca dovada a faptului ca nu orice gaselnita americana se aplica in spatiul mioritic, mentionez ca in Romania sunt peste 320 de orase si municipii si doar 168 de city manageri, unii imputerniciti si cu atributii de ordonator de credite. Am verificat daca se justifica necesitatea si oportunitatea functiei de city/county manager si statisticile arata ca doar 51% din comunitatile prospere au administrator public, restul de 49% functionand foarte bine si eficient fara instalarea unor fosile sau dinozauri din categoria …fostilor. Si ca o dovada a mediocritatii acestei structuri, presedintele acestei asociatii inutile nu este city managerul Capitalei sau a unui alt oras important din Romania ci Marian Florea, cel care este Administrator Public la Primaria Comunei Prundeni, din judetul Valcea.

In Maramuresul anului 2015, ne confruntam cu o dictatura a flacailor de la tara ajunsi sefi la oras, o practica dovedita ca fiind paguboasa si in perioada comunista. Atunci erai numit “prim” la oras sau judet doar daca aveai dosar de cadre bun, conditia de baza fiind originea “sanatoasa”, adica parinti tarani sau muncitori. Nu conta  pregatirea si capacitatea profesionala, important era sa fii din Pomi sau Oarta si sa ai scoala la Stefan Gheorghiu. Dumitru Dumuta se incadreaza perfect in profilul profesional si moral al functiei, sustinerea pentru vrednicul fiu al obstii din Baita de Sub Codru venind din partea demnului reprezentant al cetatenilor din Dumbravita si sustinerea tacita a onorabilului cetatean din Grosi.

La ora la care scriu acest editorial este deja prea tarziu pentru a se face ceva concret. In 18 august, marele om si secretar, cel care in 2006 propunea sa se dea satenilor cartele ca sa poata folosi apa de la cismea, va sustine proba scrisa dintr-o tematica cu siguranta “necunoscuta”. Sforile au fost trase, iar onorabilul presedinte al judetului si-a impus punctul de vedere, preferand sa foloseasca din nou acelasi tractor vechi si rablagit din care curge uleiul pe la toate incheieturile. Obosit si alungat din bucataria Consiliului Judetean Maramures de cativa consilieri flamazi, Dumitru Dumuta se va reintoarce ca “chef” proaspat ca un boboc, cu acelasi laptop light pe care stie sa-l foloseasca doar pentru trei operatii si evident cu acelasi discurs expirat si rasuflat. Daca Marin Bregaru a stralucit prin inactivitate si absenta publica, Dumitru Dumuta se va “remarca” prin acelasi stil de munca tip CAP, plus bosorogeala de pensionar, acrit in rele si matraprazlacuri.

Judetul Maramures nu avea nevoie de county manager, avandu-l pe Gabriel Zetea care exact asta face, adica administrarea treburilor publice, dar datorita superbului corp de consilieri judeteni, prinsi din nou cu ciucurii pe vine, ne vom pricopsi in continuare cu un moloh ineficient si inert. Dumitru Dumuta nu se va lasa inlaturat niciodata, va fi dus pe nasalie din CJMM in sunet de fanfara si aburi de tamaie, ca un vechi si vrednic functionar public romanesc.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

  1. ioan

    ce sa mai comentezi pe asa un subiect? Suntem sifdati de incompetentii aia de la judet din cauza unui dinozaur expirat… Daca am mai avut un pic de respect pt administratia judeteana si prefect, NU MAI AM! sa va fie rusine

    Reply
  2. Justitiar

    La ce bun atâtea lamentări şi comentarii _ Haideţi la CJ şi îl luam pe sus şi-l trimitem la BOIU în averea sa de primar comunistoid. Are pensie ,Să stea dracului deoparte. Se pare că poate santaja CJ ul sau o parte semnificativa din moment ce nu se poate scăpa de el ca de râie.Sunt suficienţi miscători de hartii in CJ. Oricum aveam de gând să solicit statul de functiuni si fisa posturilor celor care fac parte din acest stufos aparat.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1