Dupa 99 de ani, “Marea eclipsa” totala si-a respectat promisiunile si a impresionat America

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Timp de peste 90 de minute, milioane de americani au privit spre cer si au urmarit cu mare interes Soarele, luni, cu ocazia “Marii eclipse” solare totale, prima de acest fel care a traversat Statele Unite dupa o pauza de 99 de ani, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

La ora 18:48 GMT, Soarele a reaparut din spatele Lunii, in Charleston, un oras din statul Carolina de Sud, aflat in sud-vestul Statelor Unite ale Americii. A fost ultima etapa a eclipsei inainte ca aceasta sa dispara de pe continentul american.

La 17:16 GMT, astrul a inceput sa se ascunda in spatele Lunii in Oregon, in nord-vestul tarii. Inceputul eclipsei a fost intampinat cu aplauze si strigate de bucurie emise de mii de spectatori.

“A fost incredibil de frumos. Am fost emotionata pana la lacrimi”, a declarat Heather Riser, o femeie de 54 de ani din Virginia, venita in Charleston pentru a se afla pe traiectoria eclipsei, care a aruncat in umbra o banda ce a traversat in diagonala teritoriul american, din nord-vest catre sud-est. La fel ca ea, mii de persoane au venit in Charleston pentru a asista la acest moment istoric.

In toate colturile Americii, inclusiv acolo unde eclipsa a fost doar partiala, telescoapele si aparatele de fotografiat au fost scoase din husele lor si utilizate intens. La Washington, Donald Trump a urmarit fenomenul alaturi de sotia lui, Melania, de pe balconul Truman al Casei Albe. Pentru scurt timp, presedintele american si-a ridicat privirile spre cer fara sa poarte ochelari de protectie, inainte de a fi atentionat de o persoana din anturajul prezidential.

Eclipsa totala de Soare i-a facut pe spectatorii americani sa plonjeze in obscuritate timp de putin peste doua minute. Eclipsa a fost vizibila pe o banda cu latimea de 113 kilometri, fiind primul fenomen de acest tip care a traversat continentul american dupa anul 1918.

Nu mai putin de 12 milioane de americani care locuiesc in acel culoar au fost primii privilegiati care au observat spectacolul. Lor li s-au alaturat in ultimele zile milioane de turisti si astronomi amatori care au venit in numar mare in localitatile aflate de-a lungul acestei axe diagonale.

In Carolina de Sud, unde spectatorii s-au temut multa vreme ca norii urmau sa strice petrecerea, vizitatorii au inceput sa se roage pentru ca vremea sa fie milostiva cu ei. “Nu-i nimic daca nu vedem eclipsa, ea ne-a permis oricum sa infigem un ac pe harta” si sa calatorim, a spus luni dimineata Nick Willder, un britanic in varsta de 59 de ani.

Insa cerul a fost in cele din urma de partea lor, iar spectatorii din Charleston, unde mii de persoane s-au reunit in timpul zilei in apropiere de tarm, au fost ultimii americani de pe continent care au vazut eclipsa totala de Soare.

In restul Statelor Unite, unde eclipsa a fost doar partiala, intrebarea care a nelinistit populatia in timpul weekendului trecut era urmatoarea: “Unde se gasesc ochelarii de protectie?”.

Instructiunile de securitate au fost repetate cu insistenta — de mass-media, de NASA si de autoritatile publice — in ultimele zile: sub niciun pretext eclipsa nu trebuie privita fara ochelari speciali, altfel retina risca sa sufere arsuri.

Mai multe mii de persoane s-au reunit, de asemenea, la celebrul Observator astronomic care vegheaza asupra orasului Los Angeles de pe una dintre colinele sale. Multi dintre vizitatori au venit pe jos, pentru a evita ambuteiajele si parcarile pline, chiar daca eclipsa a fost vizibila in acest oras doar intr-un procent de 60%.

Turistii si rezidentii isi aranjau pe nas ochelarii anti-eclipsa, cei intarziati intrebau cu insistenta si angoasa de unde puteau sa cumpere astfel de ochelari speciali. Unii si-au fabricat propriile perechi de ochelari, folosind carton, banda adeziva si folie de staniu. Exclamatii si rasete entuziasmate au izbucnit in timpul spectacolului oferit de Soare al carui disc era acoperit treptat de catre Luna.

“Am venit aici pe jos, in drumetie. E frumos, nu exista un loc mai bun pentru a urmari eclipsa, iar oamenii de aici sunt fani ai acestui fenomen, ca si noi. Nu sunt sigura ca voi putea sa mai traiesc ceva de acest fel in alta zi”, a spus Laura Thieme, o femeie in varsta de 49 de ani care locuieste intr-o periferie a metropolei Los Angeles, insotita la Observatorul astronomic de fiica ei in varsta de opt ani.

NASA a construit un dispozitiv special pentru a fi la inaltimea evenimentului: 11 vehicule spatiale, 50 de baloane si 3 avioane au fost desfasurate pentru a studia fenomenul, transmis integral in direct pe site-ul sau oficial.

In momentul in care s-a facut intuneric, multi dintre americani “s-au eclipsat” de la locurile lor de munca si au iesit din birouri pentru a urmari acel moment de istorie celesta.

Aceia insa care erau ocupati cu alte lucruri si nu au putut sa profite de alinierea Lunii cu Soarele, nu vor trebui sa astepte alti 99 de ani pentru a vedea urmatoarea eclipsa totala de Soare, intrucat aceasta se va produce in aprilie 2024.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *