Dupa ce Dragnea, „ambasadorul” Maramuresului, a fentat judetul, deputatul Durus cere mai multi bani pentru judet prin Legea Bugetului

Legea bugetului pentru anul 2019 intra de astazi in dezbaterea comisiilor din cele doua camere ale Parlamentului, dupa ce vineri a primit forma finala de la Guvern. Incalcand toate procedurile parlamentare, PSD forteaza adoptarea legii pana la finele saptamanii, dupa ce timp de 4 luni nu a fost in stare sa faca un proiect de buget. Parlamentarii au avut la dispozitie ziua de luni, pana la ora 12, sa depuna amendamente la o lege care are peste 3000 de pagini.

Deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus, a pregatit si depus mai multe amendamente pe partea de investitii. La Ministerul Apelor si Padurilor a cerut suplimentarea bugetului pentru investitia de la barajul Runcu. Ministerul a cuprins in bugetul pentru 2019 suma de 7 milioane de lei pentru continuarea lucrarilor la baraj. Deputatul Durus a cerut alocarea a 70 de milioane de lei in acest an.

„Conform graficului de executie, Barajul Runcu ar trebui sa fie finalizat la finalul anului 2020. In acest moment mai sunt de executat lucrari de 145 de milioane de lei. La ritmul de finantare prevazut de Guvernul PSD-ALDE, barajul va fi gata peste 20 de ani. Este o mare magarie. Barajul este proiectat pentru a deservi, in principal, municipiul Sighetu Marmatiei si localitatile din partea de nord. Al doilea oras ca marime din judet are mari probleme de asigurare a rezervei de apa. Sistematic, sighetenii sunt supusi unor restrictii de alimentare cu apa. Nu au avut apa in permanenta nici macar in perioada sarbatorilor de iarna. Vara, situatia este si mai dramatica. Sper ca parlamentarii PSD-ALDE sa nu respinga amendamentul si sa batjocoreasca o intreaga zona a Maramuresului istoric”, a spus deputatul Durus.

Un alt amendament priveste investitiile de la Complexul National Sportiv „Lascar Pana”. In proiectul de buget al ministerului nu este individualizata nicio investitie la acest complex infiintat in toamna anului trecut. „Am apreciat infiintarea complexului sportiv in Baia Mare si am promis ca ma voi implica pentru ca acesta sa obtina finantare pentru dezvoltarea sa, in practica, nu doar pe hartie.

Proiectul de buget al Ministerului Tineretului si Sportului nu face nicio referire la vreo suma pentru Baia Mare. Solicitarea mea pentru 2019 este de alocare a 9,6 milioane de lei pentru investitii la bazinul descoperit si renovarea Hotelului Sport. S-a vorbit, la infiintarea complexului, ca Hotelul Sport va fi baza de cazare, masa, intretinere si recuperare pentru sportivi. Sper sa vad seriozitate din parte ministerului pe acest subiect, nu doar poze si declaratii sforaitoare pentru imagine”, a completat Durus.

Sume importante au fost cerute si pentru punerea in siguranta a perimetrelor miniere. Maramuresul a fost anul trecut martor al unui accident ecologic cu impact grav asupra mediului, petrecut la Baiut, si cu dese poluari accidentale ale apelor, ca urmare a deversarilor necontrolate din galeriile de mina de la Suior si Baia Sprie.

„Sanatatea si siguranta populatiei sunt fundamentale, dar vad rea vointa din partea Guvernului pe acest subiect. Am cerut alocarea de urgenta a fondurilor necesare pentru construirea statiei de epurarea a apelor de mina de la Breiner, Baiut. Dupa accident, au primit termen de conformare pentru realizarea constructiei pana in iunie 2019. Si ei nu au un leu in buget pentru asa ceva”, spune deputatul USR, Vlad Durus.

Regretul deputatului maramuresean este ca Primaria Baia Mare nu a raspuns solicitarii formulate, cu o luna in urma, de a trimite proiecte de investitii pentru care sa formuleze si sa depuna amendamente la legea bugetului. Nici Compania Remin nu a raspuns solicitarilor parlamentarului, desi adresa catre institutie a fost trimisa inca din decembrie 2018.

Biroul comunicare,
Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1