Dupa o crima, o interpelare a deputatului Durus si un vot in Camera Deputatilor. Padurarii vor fi dotati cu armament de serviciu

Camera Deputatilor a votat modificarea ordonantei de urgenta privind statutul personalului silvic. Dupa promulgarea legii, padurarii cu atributii de paza vor fi dotati cu armament de serviciu.

Unul dintre cei care au sustinut si votat aceasta prevedere este deputatul USR, Vlad Emanuel Durus, vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Imediat dupa crima asupra padurarului de la Lapus, deputatul Durus a depus o interpelare prin care a cerut reglementarea de urgenta a acestui aspect. „Imi doresc, domnule Ministru, ca dumneavoastra, ministerul si noi, care am fost alesi sa facem legi sa schimbam paradigma inertiei de a constata ca „se intampla” si sa punem umarul ca sa prevenim.

De peste doi ani se discuta despre statutul personalului silvic. O lege importanta pe care nu am reusit sa o trecem prin Parlament. Unele prevederi din aceasta lege ar putea spori siguranta acestei categorii de angajati care sunt pusi sa apere proprietatea statului si pe cea privata. Padurarii trebuie sa fie dotati corespunzator. De aproape trei ani nu mai au arme de paza. Singura arma pe care o poate detine un padurar este pusca de vanatoare, dar nu toti au arma de vanatoare in dotare”, a scris deputatul USR in interpelarea adresata in urma cu 6 saptamani catre Ministerul Apelor si Padurilor.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor a comentat votul la care a participat. „Din pacate, a trebuit sa moara un om ca sa schimbam lucrurile. Este un pas inainte, dar nu suficient. Trebuie sa intelegem ca, in cele mai multe cazuri, padurarii sunt singuri in patrulare. Un hot, in schimb, va merge totdeauna insotit ca sa fure lemne. Padurarul este din start in inferioritate si supus riscului. Cer ca protocoalele care exista cu Politia si Jandarmeria sa nu mai fie doar pe hartie. Patrularea trebuie sa se faca in echipe, cu angajati din aceste institutii!”.

Tot prin votul dat in Camera Deputatilor, care este for decizional, personalul silvic pensionat la varsta standard beneficiaza de o gratificatie egala cu minimum cinci salarii brute pe ultima luna de activitate, suportata de angajator.

Biroul comunicare, cabinet parlamentar Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1