Durus, apel dupa vizita in comunitatile maramuresene atinse de pesta porcina – „Inaspriti masurile de preventie” (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus, a fost la sfarsitul saptamanii trecute pe Valea Izei, in localitatile in care au fost confirmate cele trei cazuri de pesta porcina africana: Oncesti si Ieud. Este a doua vizita in ultimele doua luni in aceasta zona. La sfarsitul lunii august, cand Romania raporta zilnic noi focare de pesta porcina in sudul tarii, deputatul s-a interesat despre masurile de preventie pe care le-au luat autoritatile. Atunci, ca si acum, a gasit oameni carora nimeni nu le-a dat prea multe informatii despre aceasta boala.

„Astazi situatia este una complicata, pentru ca vorbim de virusul pestei porcine care a ajuns in doua comunitati de pe Valea Izei. Pericolul de extindere nu este de neglijat. Cu toate acestea, oamenii au putine informatii. Ori pentru ca nu au fost interesati, ori pentru ca autoritatile nu-si fac treaba.

Populatia actioneaza din instinct si panica. La Oncesti se auzea din curtile oamenilor guitat de porci sacrificati. Satenii nu vor ca animalele lor, dupa ce le-au crescut 8-10 luni, sa cada victime ale virusului si sa fie sacrificate si arse. La Ieud mai sunt putini porci prin gospodarii. Panica este mai mare dupa ce au fost confirmate doua cazuri. Multi porci au fost taiati noaptea, de frica sa nu fie confiscati. Cazurile confirmate au fost la animale luate de la comercianti. Acestia i-au vandut pe ulitele satului, targurile de porci fiind interzise. Toata lumea stia de comertul cu suine vii. Totusi, nimeni nu a luat vreo masura ca sa impiedice acest comert”, a spus deputatul Durus.

Localitatea Ieud este intr-un fel de carantina. Un echipaj de politie pazeste iesirea din sat si verifica fiecare masina. Pe jos, la iesirea din comuna, este asezat un covor. Spun politistii ca e imbibat cu dezinfectant ca sa curete rotile masinilor. Greu de prevazut eficienta metodei…

Deputatul Durus face un apel la autoritati responsabile sa intensifice campania de informare in randul populatiei si sa inaspreaca masurile de preventie.

Biroul comunicare.

Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2