Durus, interpelare in Parlament dupa crima asupra padurarului din Lapus: „Sa-i protejam pe padurari cat sunt in viata, nu sa ajunga eroi postmortem”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Crima asupra padurarului Liviu Pop, de la Ocolul Silvic Strambu Baiut, a adus in discutie siguranta personalului silvic. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, parlamentarul USR Maramures, Vlad Emanuel Durus, a adresat o interpelare ministrului Apelor si Padurilor, Ioan Denes, in care a ridicat problema lipsei de protectie a acestei categorii. Padurarii nu sunt dotati cu arme, patruleaza singuri si nu au masini.

„Ajungem, din pacate, sa contabilizam inca o crima produsa asupra unui padurar aflat la datorie. Ocolul silvic Strambu Baiut a pierdut miercuri seara un angajat. Agresat fizic, apoi impuscat si azvarlit intr-o rapa, Liviu Pop avea 30 de ani, tata a trei copii. Nu a vrut sa fie erou, a vrut sa fie un angajat responsabil. Nu este primul caz de padurar omorat. Acum o luna s-a vorbit de o fapta asemanatoare in judetul Iasi. Alti 10 padurari au fost agresati fizic de la inceputul anului. N-am invatat nimic din nicio tragedie. Este o constatare trista.

De peste doi ani se discuta despre statutul personalului silvic. O lege importanta pe care nu am reusit sa o trecem prin Parlament. Unele prevederi din aceasta lege ar putea spori siguranta acestei categorii de angajati care sunt pusi sa apere proprietatea statului si pe cea privata. Padurarii trebuie sa fie dotati corespunzator. De aproape trei ani nu mai au arme de paza. Singura arma pe care o poate detine un padurar este pusca de vanatoare, dar nu toti au arma de vanatoare in dotare. Oricum, ea poate fi purtata doar in anumite perioade.

Furtul de lemne a devenit un fenomen de masa. Confruntarile cu hotii de lemne sunt din ce in ce mai imprevizibile. Niciodata un hot nu va merge singur in padure. In schimb, padurarul este in aproape toate cazurile singur. Este din start in inferioritate si supus riscului. Exista protocoale cu politia si jandarmeria, dar ele sunt mai mult pe hartie. Se cunosc foarte bine zonele cu risc. Acolo ar trebui impus, din start, echipe de patrulare.

Padurarii nu au masini. Multi fac deplasarile cu masinile personale. Regia Nationala a Padurilor a inregistrat constant profit pe care ar trebui sa-l investit in siguranta propriilor angajati. Un padurar are in grija, in medie, 800-900 de ha de padure. La Viseu, in Maramures, unii padurari trebuie sa asigure paza la peste 2000 de ha. Cum pot face asta fara dotarea corespunzatoare?

Va rog sa-mi comunicati, domnule ministru, care sunt masurile pe care le vedeti necesare pentru a spori siguranta padurarilor. Va invit sa-i protejam pe padurari cat sunt in viata, nu sa ajunga eroi postmortem.”

Biroul de presa, Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2