E BAI – În 16 localități din Maramureș vom avea restricții din nou

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Nu mai puțin de 16 localități din județ au rata de infectare cu coronavirus mai mare de 3 la mia de locuitori. Cea mai mare rată de infectare este în acest moment la Băița de sub Codru, unde avem 12 cazuri confirmate la o populație de 1852 de persoane (4,48). Urmează Bicaz, cu 6,31, Dumbrăvița, cu 5,98, Fărcașa, cu 5,34, Cernești, cu 4,99, Cicârlău, 4,97, Ariniș, cu 4,78, Oncești-ul are 4,66, Copalnic Mănăștur – 4,63, Vișeu de Jos – 4,41, Groși, 4-30, Moisei – 4,11, Târgu Lăpuș – 4,10, Mireșu Mare – 4,09, Groșii Țibleșului are 3,35. Lista celor 16 localități cu rata de infectare mai mare de 3 este închisă de municipiul Baia Mare, cu 479 de cazuri confirmate în 14 zile la o populație de 143.432 de persoane.

„Acum, noi ştim că în momentul în care depăşim indicele 3 la o mie de locuitori, câteva măsuri intră automat în vigoare. Restaurantele coboară de la 50%  la 30% din capacitate, totodată, rămân în vigoare măsurile pe care deja le-am adoptat în urmă o săptămână, şi aici mă refer la programul de lucru, la telemuncă, la purtarea măştii, obligatoriu – cea mai importantă măsură de departe purtarea măştii de protecţie. Celelalte activităţi rămân cu 30%, rămâne distanţa doi metri, distanţa dintre persoane, cei care participă la anumite activităţi şi suprafaţa pentru fiecare patru metri pătraţi. Intrarea la anumite activităţi este, de asemenea, reglementată doar pe baza dovezii că a realizat vaccinul, a trecut prin boală sau pe baza unui test cu care face dovada că este negativ”, s-a spus ieri în ședința de Guvern.

Că aceste restricții se mai aplică sau nu, asta e o cu totul altă poveste. E suficient să ieși pe stradă și să vezi că acel procent de 30% nu se respectă, nu toată lumea poartă pe stradă masca de protecție ș.a.m.d. Potrivit HG34/2022, prin carev se prelungește starea de alertă cu 30 de zile începând cu 8 ianuarie, „activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00—22,00 în județele/ localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”. Maramureșul se apropie în acest moment de o rată de infectare de aproape 3.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole