SOC! E ilegal si trebuie demolat! Magazin PROFI, fara autorizatie de construire, in Baia Mare

profi-sediu-2-mic

Compania Profi Rom Food SRL, cea care in Baia Mare detine magazinele Profi, sub “atenta” supraveghere a reprezentantilor Primariei, a reusit sa deschida un magazin, in cartierul Ferneziu, fara a detine autorizatie de construire.

Cu toate acestea, magazinul a fost inaugurat in data de 25 iunie 2015. Viceprimarul Istvan Ludescher a confirmat aspectul ilegalitatii sub care functioneaza supermarketul. Intr-o adresa oficiala semnata de edilul baimarean, acesta precizeaza expres faptul ca pentru respectiva cladire nu s-a emis autorizatie de construire (existand doar certificat de urbanism).

Conform legii, constructia trebuie demolata. Articolul 56, alin. 1, din Legea 350/2001, privind amenajarea teritoriului si urbanismul, precizeaza clar: “Nu pot fi initiate si aprobate documentatii de urbanism care au ca scop intrarea in legalitate a unor constructii edificate fara autorizatie de construire sau care nu respecta prevederile autorizatiei de construire”.

Asadar, ce ne facem cu constructiile ilegale, ridicate fara autorizatie de construire? Legea e din nou foarte clara: Odata cu aplicarea amenzii, in conformitate cu art. 28 din Legea 50/1991, organul de control trebuie sa dispuna si masura desfiintarii constructiilor ridicate fara autorizatie de construire.

Ori pana acum, legea s-a dovedit optionala pentru executivul Primariei. Nici dupa ce viceprimarul Ludescher a fost informat asupra ilegalitatii in care functioneaza magazinul Profi nu s-au luat masuri. Inspectorii Corpului de Control al Primariei dorm in papuci. Surse din cadrul compartimentului respectiv afirma ca documentatia se afla pe masa arhitectului sef Mircea Dinculescu.

Asta afirma si oficialii de la centru ai firmei Profi, care mentioneaza ca documentatia este BLOCATA la arhitectul sef. “In momentul de fata, dosarul pentru obtinerea autorizatiei este blocat in biroul arhitectului sef. […] la cererea acestuia, va avea loc o intalnire cu proiectantul nostru, in care speram ca dosarul va fi rezolvat”, precizeaza Gabriel Paslaru, reprezentant relatii publice Profi Rom Food SRL.

Acesta insa nu a reusit sa raspunda intrebarilor noastre referitoare la modul in care s-a construit magazinul. Nici nu avea cum. S-a ridicat fara autorizatie. Paslaru nu ne-a comunicat cine este constructorul si nici care este autorizatia in baza careia s-a construit.

Vizavi de cazul Profi, reprezentantii Primariei (viceprimarul Istvan Ludescher; Gheorghe Perian, seful Politiei Locale; Liviu Pop, seful Corpului de Control; viceprimarul Gabriela Hofer si arhitectul sef Mircea Dinculescu) au refuzat sa dea declaratii sau nu au putut fi contactati.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

31 Comments

 1. cristi

  In republica totalitarista Kakestan orice este posibil. De ce va mirati pt un magazin amarat cand in BM sunt zeci de constructii si lucrari publice fara autorizatie.

  Reply
 2. Zoltan Kiss

  Cum ramane cu atentia (mita) oferita autoritatilor de constructori ori firma? Este stiut ca in tara mai peste tot se practica constructia ilegala ca ulterior pentru o amenda "simbolica" sa primeasca autorizatia.

  Reply
 3. Zoltan

  Cum va ramane cu “atentia”(mita) primita de autoritai(primar,consilieri locali).Este stiut ca in tara se practica constructiile ilegale ca ulterior pentru o amenda “simbolica” sa fie pusi in legalitate.Cel mai mult au de castigat edilii si consilerii locali corupti care astfel rotunjesc portofoliile proprii.

  Reply
 4. ISC-MILa

  E din ciclul ,, Soricelu’ ” si ne mai miram ca sunt constructii buzi peste tot .Vrem sa fim capitala culturala europeana si in plin centru , pe str. Progresului la nr 39, e o cladire jalnica , nedemna pentru un oras.Dealtfel astfel de jerpelituri sunt prezente prin tot orasul si nu vad ca acea comisie de estetica sa se autosesizeze si macar sa someze proprietarii sau Primaria sa remedieze fatadele si sa-i incarce pe detinatori la taxe si impozite.Nu ar strica sa-i amendeze si pe unii privati , cum ar fi buda de statie Urbis de la Spitalul Judetean. Apropo, cine sunt proprietarii acolo ca-i menajeaza in asa hal administratia ? Sau sa facem macar o cheta cetateneasca sa-i ajutam pe amarati !

  Reply
 5. Dragos Popa

  Din pacate, n-ar fi primul si nici ultimul caz din Romania in care autoritatile locale se pun capra in fata intereselor marilor lanturi si companii!

  Reply
  1. maria

   Pe amarati ii ameninta si amendeaza pol locala si pentru un amarat de gard facut fara autorizatie sa nu mai zic de amenda obligatorie cand te duci la punerea in legalitate.In cazul asta acopera amenda macar taxele ?

   Reply
  2. Florin Grozavu

   Nu se pun capra! Iau spaga! Nu fiti naivi! Toate aceste multinationale au buget alocat pentru spagi prin contracte de consultanta mascate prin diferiti baieti destepti care cauta legaturi cu primarii din orasele vizate. Sunt convins ca autoritatile vor avea grija ca in acest caz sa fie demascate toate aceste nereguli.

   Reply
 6. Mircea Florescu

  Ups!
  Va spun eu cine am auzit ca a fost constructorul. Firma fratelui arhitectului sef si a unui consilier local.
  Daca nu au avut autorizatie de constructie este de domeniul penalului.
  Deci cel putin 4 persoane vor avea un nou dosar penal. Arhitectul sef, consilierul local, firma de constructii, cei care au facut legaturile cu Electrica, apa, gazul si reprezentantul Profi. Asta cu conditia ca toti acei viitori cercetati penali nu vor recunoaste la cine s-a dat spaga importanta de zeci de mii de Euro. Ghiciti la cine!?!? Cine conduce orasul? Doar nu sunteti atat de naivi sa credeti ca s-a construit ditamai magazinul fara ca acest personaj sa nu stie. Comme on, fiti rezonabili. Nimic nu misca in oras fara stiinta lui.
  Deci ghici cine e?

  Reply
  1. zorin

   Sunt curios ce zice jurista aia de la Electrica, tare in gura la adresa omului simplu.Cucoana,fara autorizatie cum au aia curent ?

   Reply
 7. adi

  Daca ar fi administratia locala la fel de receptiva si la crearea de intreprinderi noi ca si la construirea ilegala de marketuri, ar fi minunat,dar totul pentru profit e mai tare decat totul pentru baimareni.Pe Digi au dat o informatie,ca cei pt care lucreaza si cei de la Dumbravita, firma belgiana Sonaca, isi deschid fabrica pe 15 milioane de euro la Cluj.La Cluj, acolo unde salariile in domeniu sunt de 3 ori mai mari decat la Dumbravita.Asa-i ca acolo se poate.Ce retetar o fi avand micutul Boc ?

  Reply
  1. Maria Soponar

   Sunt interese mari, de gasca, sa nu se aduca investitori in oras,ca sa nu piarda bani niste smecheri.Unde naiba s-a mai pomenit ca sa apara capuse pe forta de munca privata, tot felul de firme de recrutare care platesc cu minimul pe economie si cu diferenta primita de la angajatorul pentru care de fapt lucrezi le umfla lor buzunarele, in detrimentul muncitorului care si asa o duce foarte prost.Pana ne cacaim noi cu programe faraonice aflam ca la Cluj aproape in fiecare luna mai apare cate un investitor strain cu sute si mii de locuri noi de munca create.Vai de capul nostru si cu iubitorii astia de urbe care nu fac nimic concret in a imbunatatii viata baimareanului.Vorba lui Maslow, pana la cultura ai probleme cu matu’ si caldura.Pe urma cu respectul pe care il primesti ca individ, de la angajator si de la societate in general.Pictura, muzica simfonica si Nirvana sunt putin mai sus , in piramida.Si sa nu uitam, in timp in acest oras sunt mai multi care cad pe treptele piramidei lui Maslow, decat cei care urca.

   Reply
   1. cosmin

    Dar ITM-ul ce face ? Cum naiba poti sa lucrezi ca angajat pe un intermediar, o firma de recrutare, mai ales intr-o intreprindere,cand e vorba de evaluare de riscuri, autorizare SSM si PSI ? Dar cand e un accident de munca, pe cine iei la rost, un smecheras cu sediul social intr-o garsoniera ?Dar ce sa ne miram daca angajatii lor pleaca ca angajati la privati ,probabil sa le faca jocurile. Cat o fi conflict de interese cu firmele de securitate in munca externalizate si de ce ar avea nevoie un angajator serios, mare,sa-si externalizeze serviciile SSM ? Oare ? Dar daca sunt in stare sa musamalizeze accidente de munca ? Sa ne mai miram de restul ?Sa speram ca noua lege va veni in sprijinul angajatului si il va proteja, asa cum ar fi corect si in zilele noastre.

    Reply
    1. nicu

     Firmele de intermediere se preteaza sa fure si din bonurile de masa ale amaratilor ( cei care lucreaza prin firme de intermediere ) iar un prieten imi spunea ca sunt locuri,firme mari si cu pretentii ( doar pretentii ) ,unde cica pentru zilele suplimentare nu se dau bonuri.In general toti sunt neseriosi,unii dau bonuri pentru zilele suplimentare dar lasa firme capuse prin sectii, altii nu lasa ( or fi avand motive ) dar te lucreaza cica la salar si la bonuri.Oricum din punct de vedere economic orasul si judetul sunt varza, iar cei cativa fabricanti profita de situatie, tinand muncitorimea intr-o crunta saracie cu salarii de mizerie si bataie de joc cat china.Din pacate ni se arata un viitor sumbru, iar politicienii si administratia sunt mai interesate de borduri, parcuri si sport decat de traiul si supravietuirea decenta a cetateanului.

     Reply
     1. ioana

      Bine ca vrem sa fim capitala culturala si economic suntem total in buda.Ce se mai aude de maretul parc industrial,sau macar comisia aia pentru primii pasi a facut primul pas ? Sau se macaie si cacaie pana la alegeri cand sleahta asta de politruci ne vor promite din nou ceva ce nu au fost in stare sa inceapa intr-un mandat intreg ?

 8. Arhitect

  Curajosul sef al Politiei Locale, weekendul trecut, intr-o frumoasa zi de duminica, a amendat terasele din Centru Vechi pentru ca nu aveau contract cu primaria, desi toti terasistii depusesera vineri, cu doua zile inainte, solicitare de prelungire a contractelor de inchiriere. Nu comentez mai mult, pentru ca justitia se va pronunta daca e corect sau nu cum a procedat Politia Locala. Dar ma astept, ca cel tarziu maine, magazinul Profi construit ilegal, sa primeasca o gramada de amenzi, plus somatie de demolare. N-am nimic cu Profi in sine dar, legea trebuie respectata la sange, nu-i asa d-le Perian? Adica, ma gandesc si eu ca daca v-ati rapit din timpul pretios al familiei sa veniti in trening la serviciu pentru a aplica legea intr-o zi de duminica, pana vineri puteti face niste controale la Profi Ferneziu, asa-i? Si sa le cereti asa: copie de autorizatie de constructie, copie de pe certificatul de urbanism, copie de pe certificatele de racordare la energia electrica si/sau termica, copie de pe avizul de la Mediu, copie de pe statut, act aditional cu deschiderea punctului de lucru, autorizarea functionarii de la Registrul Comertului, autorizatia de funtionare emisa de Primarie, copie de pe certificatul de inregistrare, releveu, plan de situatie, plan de amplasament, memoriu tehnic, avizul de la pompieri, schita cu la scara 1:200, avizul comisiei de estitica urbana din cadrul primariei si, bineinteles, acordul vecinilor pe o raza de 50 de m. Asa, cam ca la orice autorizare sau reautorizare a functionarii, a oricarui agent economic care doreste sa faca afaceri in Baia Mare.

  Reply
  1. nicu

   Cea mai tare mi se pare sa ceri copie dupa autorizatia de functionare.Pai cum mama zmeilor or fi primit asa ceva cand aia nu existau ca si constructie ? Sau e posibil,domnule Brezowschi ?

   Reply
  2. dilau

   prietene arhitect, exista – in baia mare – macar un singur agent economic care sa poata prezenta tot ce zici tu mai sus ?, plus cele pe care le-ai uitat.:)))). eu zic ca nu.

   Reply
 9. Ioan

  Miroase cel putin a neglijenta crasa in serviciu…deci in mod normal ar trebui sa cada cel putin niste capete (la varf) din Politia Locala si Primarie !
  Daca nu se intampla acest lucru vorbim de cu totul si cu totul alte lucruri !
  Organele abilitate ale statului trebuie sa intre pe fir urgent ! Nu este un caz singular…Atentie Sporita !
  Vorbim de o forma continuata ….

  Reply
 10. Bogdan

  Demiterea urgenta a sefilor Politiei Locale si cercetarea acestora pentru alte presupuse fapte !
  In alte cazuri…Politia Locala poate chiar abuzeaza de prerogativele sale…vezii amendarea cu amenzi foarte mari a unor localuri aflate in apropierea ALTORA…etc.etc
  In acest caz nu a intreprins nimic !
  De ce oare ?

  Reply
 11. cristian

  nu va mai certati la sati magazinu sa fuctoneze cai le trebuie la ferneziu un magazin sa fie lucrurile normale si vrea sa hi ba un magazin

  Reply
 12. Rares

  Ar trebui acum sa se lase cu un numar masiv de demiteri si demisii , nu de alta…dar pana la finalizarea cercetarilor acestia vor mai suge o caruta din banii contribuabililor si nu numai !
  Perian , Pop , Dinculescu , Hofer , Ludescher .si ALTII….OUT !!! Tara de HOTI si CORUPTI !
  Puscaria ar trebui sa va manace pe toti !

  Reply
 13. Mircea

  Poate ar trebi ca inspectorii de la Disciplina in Constructii din cadrul Politiei Locale sa fie luati putin la intrebari de procurorii DNA!
  Nu o data au fost sicanati si amenintati cu datul afara, si nu o data au fost sfatuiti pe un ton imperativ sa TACA si sa nu VADA !
  Acestia stiu multe lucruri despre anumite cladiri si spatii comerciale construite mai mult ca sigur ILEGAL in Baia Mare…este vorba si de improprietariri cu suprafete mai mari de teren decat cele legale, CLONARi de numere TOPO etc…si toate in favoarea unor INTERPUSI !
  Cred ca aici ar trebui sa insiste procurorii !
  Este vorba de o retea de CRIMA ORGANIZATA formata,poate, din anumiti sefi din Politia Locala , Primarie , Cadastru .si alte entitati !
  Se aude deasemenea ca cei de la ROMPREST ar fi incasat sume mari de bani , dar munca efectiva ar fi fost facuta de muncitorii de la Serviciul Public Ambient Urban ! Ar trebui verificat !

  Reply
 14. Justitiar

  Tot ne plangem de o birocraţie prea stufoasă. Dacă se realizează ceva mai repede decât ne-am obişnuit ,imediat dăm cu presupusul existenţei unei ilegalităţi. Totuşi înafară de poliţie locală există şi alte instituţii la care ne putem adresa dacă ni s-a făcut o ilegalitate. Desigur abundenţa de marfă şi servirea civilizată în acel cartier încurcă anumite chioşcuri.Produsele alimentare din Ucraina se vor vinde mai greu.

  Reply
  1. diana

   Atata te duce mintea,aia angajeaza maxim 4 vanzatoare si 2 paznici pe cand in zona o sa-si piarda slujbele zeci de vanzatoare si o sa se inchida afaceri,astfel incat pe orizontala o sa sufere inca multi altii.Aia oricum platesc impozite si taxe in alta parte iar aici ciuciu, o sa mai plece un val de baimareni la munca in strainatate.Nu vezi ca si smecherii care s-au improprietarit si si-au facut viloace de sute de mii de euro,si-au trimis pruncii in alte zari si acum cauta cumparatori pentru proprietatile lor si urmeaza sa o tireze.De asta nu le-a pasat si nu au vrut nimic sa se faca in zona, ca ei oricum se asteptau sa plece si dupa ei potopul.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1