E terminat! Mandatul primarului Chereches a incetat de drept. Cine refuza sa respecte legea si de ce

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Conform legii privind Statutul alesilor locali, Catalin Chereches nu mai este primarul Municipiului Baia Mare. Incepand cu data de 18 ianuarie, mandatul sau a incetat de drept, dupa ce timp de sase luni consecutive s-a aflat in imposibilitatea de a-si exercita functia. In aceasta situatie, secretarul Municipiului Baia Mare are obligatia de a intocmi un referat pe care sa-l inainteze prefectului Judetului Maramures, acesta din urma fiind obligat sa emita un ordin prin care sa constate incetarea mandatului primarului.

Au trecut doua zile de la implinirea termenului de sase luni prevazut de actele normative in vigoare, insa nici secretarul si nici prefectul nu au intreprins vreun demers pentru aplicarea legii. Mai mult, secretarul Lia Muresan afirma ca nu va inainta prefectului referatul respectiv. Refuzand sa citeasca legea in totalitatea sa, Muresan declara ca primarul Catalin Chereches nu se afla in situatia in care mandatul sau a incetat.

„Cazurile de incetare de drept, inaintea duratei normale, a mandatului de primar sunt strict si limitativ prevazute la art. 15 din legea privind Statutul alesilor locali”, precizeaza secretarul Municipiului Baia Mare, intr-un raspuns adresat ZiarMM. Avand in vedere ca imposibilitatea exercitarii mandatului nu se regaseste printre cazurile enumerate in articol, Lia Muresan a conchis ca mandatul primarului Chereches nu a incetat. Probabil este nevoie de mai mult decat o simpla diploma de studii juridice pentru a intelege aplicarea legii, altfel le-ai facut degeaba.

Aceeasi lege, 393/2004, privindu-i pe alesii locali, cuprinde trei articole care, coroborate, contrazic raspunsul secretarului si o obliga pe Lia Muresan sa constate incetarea de drept a mandatului primarului.

Primul este art. 17, alin. 4, care spune ca „Primarul se afla in imposibilitatea exercitarii mandatului in situatiile in care nu se poate prezenta efectiv la primarie din motive de sanatate sau din alte cauze, chiar daca acestea nu ii sunt imputabile. Prevederile art. 11 alin. 2 se aplica in mod corespunzator”. Exista vreo exceptie pentru aceasta situatie?

Cautam art. 11, alin. 2, amintit mai sus. Acesta spune ca „Prevederile art. 9 alin. 2, lit. e nu se aplica in cazul in care consilierul a fost insarcinat de catre consiliul din care face parte, de catre Guvern sau de catre Parlament cu exercitarea unei misiuni in tara sau in strainatate. Pe durata exercitarii misiunii incredintate exercitarea mandatului se suspenda”. Cu alte cuvinte, daca alesul local indeplineste o misiune care i-a fost incredintata, mandatul se suspenda, nu inceteaza. Acest articol s-ar aplica si primarului, pentru ca face referire la el art. 17.

Insa nu exceptiile ne intereseaza, pentru ca primarul Catalin Chereches nu se afla in vreo misiune, ci doar are o interdictie impusa de instanta de a nu-si exercita functia. Ne intereseaza doar termenul care curge de la data in care el se afla in imposibilitatea de a-si exercita mandatul. Si il gasim in art. 9, alin. 2, lit. e amintit mai sus: „imposibilitatea exercitarii mandatului pe o perioada mai mare de 6 luni consecutive, cu exceptia cazurilor prevazute de lege”.

In graba mare, citind superficial legea, Lia Muresan a sarit peste aceste articole, crezand ca ele se aplica doar consilierilor judeteni si locali. Ori legea ne spune altceva. Ele se aplica si primarului, altfel articolul 17 nu ar fi facut trimitere la ele, precizand expres ca ele „se aplica in mod corespunzator”.

Avand in vedere faptul ca primarul Catalin Chereches a depus juramantul in data de 18 iulie, cele sase luni in care isi putea exercita mandatul au expirat in 18 ianuarie. Pentru ca nu a facut asta, mandatul sau a incetat de drept.

Asteptam masurile pe care autoritatile statului trebuie sa le ia in acest caz. La fel cum asteptam ca Lia Muresan sa lase la o parte faptul ca a ajuns secretar al Municipiului Baia Mare, dupa ce Catalin Chereches a propulsat-o in functie, si sa aplice legea. Conform acesteia, Muresan are obligatia sa intocmeasca un raport pe care sa il inainteze prefectului. La randul sau, prefectul trebuie sa emita un ordin prin care sa constate incetarea de drept a mandatului primarului Chereches. Pentru desemnarea viitorului primar, se vor organiza alegeri anticipate.

Mentionam ca prefectul Sebastian Luput a fost informat cu privire la situatia in care se afla primarul Catalin Chereches. Printr-o adresa oficiala, ZiarMM i-a solicitat un punct de vedere referitor la aplicarea celor trei articole amintite mai sus, insa reprezentantul Guvernului nu a dat inca un raspuns.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

9 Comments

 1. kibitz

  Ar trebui sa publicati si in varianta Braille, pentru ca sunt unii care refuza sa vada… adevarul.

  Reply
 2. Attila

  Ok, sa zicem ca asa e. Dar cine il poate impiedica pe kk sa candieze din nou la alegerile anticipate? Caci nu are nicio interdictie pentru a putea candida. Si cred ca nimeni nu se indoieste ca arogantul asta ar candida iar. Astfel ca, ne invartim intr-un cerc vicios. De kk o sa scapam definitiv doar cand va ajunge la inchisoare.

  Reply
 3. ioan

  Aceasta Muresan L. (…) iata unde suntem ,, (…) vai de noii baimareni!!!!!!!!!vom fi prima resedinta de judet in care ne vor manca ,,PADUCHII<<<

  Reply
  1. Ionel

   >>>>>>>>>>Militiai locale are sefa pe >Cetateanu de Onare a municipalitatii pe Mary’n ca$$ cu diplloma data pe persone fizica de >Primaria lu’ Kache.Asadar laso moale pe jurisdictie,pe asteptari.Muta la alta masa!>>>>>>>>

   Reply
 4. maria

  Unde au dispărut lăudacii familiei Cherecheș? Unde sunt soțiii Gheorghe și Viorica Pârja, Nicolae Goja, Anamaria Somai, Radu Țolaș si Grigore Ceascai? Dacă el a ajuns penal, v-ați luat mîna de pe el? DNA, îi ai clienți pe jurnaliștii corupți!

  Reply
  1. Flaviu

   Hai ma lasi,nu sunt avocatul lui,nu ma cunoaste si nici nu am avut vreun avantaj (ca altii ) si desigur ca pot sa-i reprosez si eu multe,dar asculta la mine ( e valabil pentru toti cei care-l ataca),am mai prins noi vremuri in care nu erau bani,nu se facea nimic si se puneau doar borduri care nu rezistau la primul ger.Batranii au o vorba,pot sa vina muste si mai flamande! De ce crezi ca baimarenii nu l-au mai vrut pe Dolha sau pe ceilalti? Deoarece s-au saturat de povesti si de plimbareti.

   Reply
 5. Danny

  Nu au disparut.Ii gasiti tot in media locala si ii lingusesc si le canta ode noilor conducatori.Vorba aceea,,pentru bani si ursul joaca”Pacat este, ca mai sunt oameni care cred ca presa este cainele de paza al democratiei.Poate a fost candva,demult.Acum este ,cu mici exceptii, aservita puterii si banului,care este ochiul dracului.Regretabil ca s-a ajuns aici.Vor trece multi ani pana ca acesti parveniti sa fie dati la o parte.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2