Ecaterina Andronescu: Incercam prin viitoarea lege sa transformam liceele tehnologice in licee tehnologice duale

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, a afirmat marti, la Targu Mures, ca in viitorul apropiat se va centra pe transformarea tuturor scolilor profesionale in scoli profesionale duale si ca se incearca, prin viitoarea lege a educatiei, transformarea liceelor tehnologice in licee tehnologice duale, informeaza AGERPRES.

“Suntem intr-o cu totul alta etapa, suntem in etapa in care in foarte multe locuri din tara se dezvolta scolile profesionale duale. Ce inseamna aceste scoli profesionale duale? Acelea in care angajatorii vin si cu o contributie in bani, care inseamna o bursa, bursa care se adauga bursei date de statul roman, si sigur o contributie in ceea ce priveste orele de practica, fie prin oferta de locuri de practica, fie prin dotarea unor ateliere. Si dau exemplul Brasovului, unde asociatia oamenilor de afaceri a investit 2,5 milioane de euro in atelierele dotate absolut de top si in care se pregatesc acesti copii din scolile profesionale duale.

De aceea cred ca in viitorul imediat, si as spune apropiat, ne vom centra pe transformarea tuturor scolilor profesionale in scoli profesionale duale, pentru ca elevii sunt mai bine pregatiti, sunt mai interesati angajatorii de ei si au sansa sa fie angajati la finalizarea studiilor prin scoala profesionala. Acesta este un aspect. Al doilea aspect, incercam prin viitoarea lege, si o sa vorbesc astazi aici (cu directorii de scoli – n.r.), sa transformam liceele tehnologice in licee tehnologice duale si, de ce nu, sa organizam chiar o forma de invatamant superior dual, cu accent mai mare pe instruirea practica, pe diferite etaje”, a declarat presei Ecaterina Andronescu.

Ea a precizat ca scoala profesionala pregateste profesionistii de nivel III, iar liceul, de nivel IV, astfel putand creste nivelul de pregatire si de angajare a absolventilor.

“Deci aceasta este intentia pe care o vom materializa intai prin viitoarea lege ca sa avem cadrul legal si apoi, sigur, prin transferarea in sistemul de invatamant (…) As vrea sa mai clarific inca o data daca se poate, pentru ca de fiecare data cand apare aceasta intrebare eu simt nevoia sa explic: o forma de invatamant, cum este scoala profesionala, nu se poate desfiinta decat prin lege.

N-a existat o asemenea lege si, ca urmare, scoala profesionala a avut permanent continuitate. Intr-adevar, pe masura ce a cazut industria Romaniei si, sigur, locurile de munca au devenit din ce in ce mai putine si atractivitatea fata de scolile profesionale a scazut si trebuie sa recunoastem si o anumita mentalitate pe care o dezvolta parintii in raport cu proprii lor copii fata de aceasta scoala”, a spus ministrul Educatiei.

Ecaterina Andronescu a mai aratat ca, in cadrul intalnirii de marti cu directorii de scoli din judetul Mures, a fost abordata si varianta unui bacalaureat diferentiat, pentru flexibilizarea sistemului de invatamant.

“O schita despre care voi vorbi si astazi ne pune in evidenta o nevoie pe care vreau sa o discut si cu colegii directori, nevoia de a flexibiliza sistemul de invatamant. Si cand spun acest lucru inteleg, pe de-o parte, flexibilizarea curriculara, sa dam in mai mare masura o parte din curriculum la dispozitia autoritatilor locale, a scolilor si, in al doilea rand, flexibilizarea diferitelor forme de profesionalizare. Pentru ca nu putem sa mergem – acum invatamantul obligatoriu, potrivit legii, incepe de la grupa mijlocie si se termina la ultima clasa de liceu – nu putem sa mergem pe o singura ruta cu toata lumea, ci vom crea rute de profesionalizare diferentiate in mod deosebit dupa clasa a VIII-a”, a precizat Ecaterina Andronescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *