Ecaterina Andronescu: Vrem sa dezvoltam programul ”Masa calda in scoli”, pana la a-l generaliza

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, a declarat luni, la Adunarea generala a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), ca isi doreste extinderea programului “Masa calda in scoli” si le-a cerut primarilor sa identifice locuri pentru amplasarea unor cantine in sistem modular in apropierea unitatilor de invatamant, informeaza AGERPRES.

“Avem un proiect-pilot prin care 50 de scoli din zonele cu cele mai multe probleme sociale beneficiaza de masa calda. Vrem sa crestem acest proiect pana la a-l generaliza. Anul acesta avem resurse financiare in buget sa cautam solutii de a adauga langa scoala o cantina – tot asa in sistem modular, pentru ca acesta este un sistem extrem de rapid pentru constructie, vine echipat cu tot ce ii trebuie. O sa incepem cu scolile cu un numar mai mare de elevi si aici sigur ca sprijinul pe care dvs ni-l acordati este extraordinar de important si as vrea sa tinem aproape pentru dezvoltarea acestui proiect, care va merge mai departe cu cresterea performantei scolilor noastre. (…) Pentru a rezolva problema cantinei trebuie sa va ganditi la locul pe care trebuie sa plantam cantina: langa scoala, in curtea scolii, lipita de scoala, sa veniti cu o solutie”, a spus ministrul Educatiei Nationale.

Ecaterina Andronescu a reamintit ca in acest an in bugetul Ministerului Educatiei sunt prevazute 65 de milioane de lei pentru rezolvarea situatiei a 1.460 de scoli care au grupurile sanitare in curte.

“Din pacate, cele 1.460 de scoli se afla in localitati care nu au apa. Ca urmare, pentru a rezolva aceasta problema avem nevoie de sprijinul dumneavoastra, sa realizam o fosa septica si un put pentru a aduce apa in grupurile sanitare. Am cautat solutii care sa va simplifice si sa rezolve mai rapid acest proiect si exista un sistem modular, pe care tari precum Elvetia il folosesc in mod curent, in asa fel incat sa nu dureze foarte mult rezolvarea acestui proiect”, a explicat ea.

Ministrul Educatiei a precizat ca in acest an bugetul MEN prevede o “suma importanta” pentru acordarea de rechizite gratuite tuturor copiilor din mediul rural. Ea a vorbit de asemenea despre posibilitatea alipirii unor clase profesionale la scolile generale din sate.

“Daca tot vorbim de scolile din mediul rural, va adresez rugamintea sa ne sprijiniti sa reducem abandonul scolar, si acolo unde dumneavoastra considerati ca cei care pleaca din sat spre clasa a noua, intr-o scoala profesionala sau intr-un liceu la oras, ar putea sa ramana in sat, luam o clasa profesionala de la oras si o aducem acolo si o lipim de scoala generala pe care o avem in satele noastre, si in felul acesta profesionalizam local acesti copii”, a spus ea.

Ecaterina Andronescu a mentionat ca in bugetul Ministerului Dezvoltarii sunt prevazuti bani pentru achizitionarea a 2.300 de microbuze scolare, destinate comunitatilor locale. Totodata, ea a lansat un apel la adresa primarilor sa ii convinga pe profesori sa renunte la naveta.

“Satele noastre s-au depopulat si este aceasta, poate, cea mai crunta realitate cu care ne confruntam. De aceea, probabil ca nu ar fi de neluat in seama sa vedem cum gasim formulele ca cei care nu sunt foarte hotarati sa nu mai plece. Este extrem de important pentru Romania de astazi sa nu isi mai piarda cetatenii si chiar sa ii aducem inapoi pe cei care au plecat. Sigur, din acest punct de vedere, scoala joaca un rol foarte important. (…) Va adresez rugamintea sa colaborati cu profesorii din scoli si sa ii tineti aproape de dumneavoastra, si daca se poate sa ii facem sa renunte la naveta, pentru ca sa stea mai mult in scoala si sa se ocupe de copiii nostri, este ceea ce ne dorim pentru cresterea performantei scolare”, a spus ea.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

1 Comment

 1. Mister E

  Parlamentarii isi bat joc si chinuie copiii, aproba cu intarziere strigatoare la cer malitioasa acest program, in mod vadit rau intentionat, dar ei castiga zeci de mii de lei lunar si isi iau vacante 3 luni de zile pe an !!!!!!!!

  Parlamentarii, ministrii si toti din aparatul esential de stat, directorii de institutii publice, sefii, NU E POSIBIL sa fie atat de bine platiti si sa aiba 3 luni de vacante !!! CU ATAT MAI MULT CU CAT FURA SI DISTRUG TARA ASTA! INALTA TRADARE!!! Ar merita toti care au distrus tara sa fie fortati tot restul vietii sa reconstruiasca viata cu arma in spate, sa ne faca autostrazi fortati, sa sape tunele, canale, cu utilaje moderne nu cu sapa, ca nu e eficient nu ca n-ar merita umilinta! Iar daca au abilitati, studii superioare, folosite cunostintele lor in folosul societatii, fortati, doar pentru o masa (calda, sic) si un loc intr-un container casa mobila! Folositi la maxim!

  Revenind la VACANTA de 3 LUNI dar comit atrocitati economice, sociale, politice, GENOCID UMAN de 30 DE ANI !!!
  Vacanta lor n-ar trebui sa fie mai mare decat cea legala ca a omului obisnuit, iar pentru a pastra echitabilitatea voturilor in parlament, toti parlamentarii sa fie nevoiti sa-si ia concediul coordonandu-se cu colegii lor in asa fel incat sa ramana aceleasi procentele de locuri in parlament ale diverselor partide ca cele castigate in urma alegerilor parlamentare; si sa fie permis un maxim 30% din parlamentari sa fie in concediu in orice moment.
  De ex: Daca Partidul A are 30% din locuri, Partidul B are 20%, Partidul C are 35% locuri si Partidul D are 15%, atunci daca de ex ar fi 100 parlamentari, daca in saptamana 1 din august vor concediu toti, maxim 30 persoane sa le fie permis sa fie simultan in concediu in acelasi timp (30% din total oricand), din care 30% – 9 din Partidul A, 20% – 6 din partidul B, 35% – 10.5 adica 10 din Partidul C, 15% – 4.5 adica 4 din Partidul D.
  Aproximarea mereu se va face in jos pentru a proteja reprezentarea servita de partidele cu procente mici in parlament.
  Daca in sapt 2 din august vor un numar maxim de persoane concediu din Partidul D care are doar 15%, se verifica disponibilitatea celor din celelalte partide, iar cati pot merge din partidul D va fi limitat de cati vor sa mearga si din celelalte partide, proportional cu numarul lor de locuri.

  Asa ar trebui sa arate o tara democrata!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2