Economia americana a creat 128.000 de locuri de munca in octombrie, in pofida grevei de la GM

Reclame home 1
Reclame home 1

Incetinirea pietei muncii din SUA in luna octombrie a fost mai modesta decat se asteptau analistii, in conditiile in care efectele negative ale grevei de la General Motors au fost compensate de castigurile in alte sectoare, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Aproximativ 46.000 de angajati de la uzinele GM din Michigan si Kentucky au pus capat vinerea trecuta unei greve care a durat aproape 40 de zile. Muncitorii in greva nu primesc salarii si in perioada in care sunt in greva sunt inregistrati in categoria persoanelor fara un loc de munca.

Chiar si asa, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecuta 128.000 de noi locuri de munca, peste estimarile analistilor intervievati de Reuters, care mizau doar pe 89.000 de locuri de munca. De asemenea, datele pentru lunile august si septembrie au fost revizuite in sus, cu 95.000 de locuri de munca mai mult decat s-a anuntat initial.

„Actuala expansiune economica pare ca va continua, cel putin in prima parte a anului urmator, in pofida efectelor negative ale razboiului comercial. Avand in vedere datele solide privind numarul locurilor de munca, Fed ar putea continua sa mentina dobanda nemodificata pe termen scurt”, a apreciat Gus Faucher, economist sef la PNC Financial.

Departamentul american al Muncii a mai informat vineri ca rata somajului a crescut usor, pana la 3,6%, in luna octombrie, de la 3,5% in luna septembrie, acesta fiind cel mai redus nivel inregistrat de rata somajului in SUA dupa luna cel din decembrie 1969.

Pe ansamblu, ritmul in care economia americana creeaza noi locuri de munca a incetinit in 2019 pana la o medie lunara de 167.000, comparativ cu un avans de 223.000 de noi locuri de munca in fiecare luna a anului trecut, pe masura ce companiile evita sa faca angajari, avand in vedere tensiunile comerciale dintre SUA si China.

Insa nivelul redus al ratei somajului si faptul ca angajatorii americani creeaza noi locuri de munca ar trebui sa continue sa sprijine cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru cea mai mare parte a economiei americane. In trimestrul al treilea, economia americana a inregistrat un ritm anual de crestere de 1,9%, in usoara scadere fata de avansul de 2% inregistrat in trimestrul al doilea.

La mijlocul acestei saptamani, Rezerva Federala a adoptat cea de a treia reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara, in ideea de a proteja economia de incetinirea globala si efectele tensiunilor comerciale. Cu toate acestea, presedintele Fed, Jerome Powell, a semnalat miercuri ca banca centrala a SUA va lua o pauza in oferirea de noi stimulente.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2