Economia americana a creat 145.000 de locuri de munca in decembrie; rata somajului a ramas la 3,5%

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Piata muncii din SUA a creat un numar de locuri sub asteptari la finalul lui 2019, dar cu toate acestea rata somajului a ramas la cel mai scazut nivel din ultimii 50 de ani, informeaza Reuters si AFP, transmite AGERPRES.

Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecuta 145.000 de noi locuri de munca, sub estimarile analistilor intervievati de Reuters, care mizau pe 164.000 de locuri de munca. Este vorba de o cifra mult mai mica decat cele 256.000 de locuri de munca create in luna noiembrie (cifre revizuite), insa aceste date au fost influentate de reluarea lucrului de angajatii de la General Motors dupa o greva fara precedent in istoria companiei.

Economia americana, prima economie a lumii a creat aproximativ 2,1 milioane locuri de munca in 2019, in scadere fata de 2,7 milioane in 2018. In medie, au fost create 175.00 de locuri de munca in fiecare luna din 2019, fata de 225.000 in fiecare luna din 2018. Chiar daca este vorba de o cifra mai mica, este vorba totusi de un nivel solid avand in vedere ca analistii sunt de parere ca economia americana trebuie sa creeze in fiecare luna 100.000 de locuri de munca pentru a tine pasul cu cresterea populatiei in varsta de munca.

De asemenea, la un nivel de 3,5%, rata somajului in SUA a ramas in luna decembrie 2019 la cel mai scazut nivel din ultimii 50 de ani, fiind sub nivelul de 3,9% inregistrat in luna decembrie 2018.

Datele mixte din raportul lunar al Departamentul american al Muncii probabil ca nu vor schimba punctul de vedere ca oficialilor de la Rezerva Federala, potrivit carora atat economia cat si politica monetara sunt la un nivel adecvat.

„Nu este nimic aici care sa schimbe imaginea unei economii care continua sa se extinda intr-un ritm care depaseste potentialul de crestere. Fed ar trebui sa fie foarte confortabila cu acest raport”, a declarat Conrad DeQuadros, economist la Brean Capital.

Toate datele statistice privind piata imobiliara, schimburile comerciale si cheltuielile de consum sugereaza ca expansiunea economiei americane, care a intrat in al 11-lea an, nu este in pericol imediat sa intre in recesiune. Aceasta desi ingrijorarile cu privire la o posibila recesiune provocata de razboiul comercial declansat de administratia Trump cu China au determinat Rezerva Federala americana sa reduca de trei ori dobanda de baza in 2019.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2