Economia americana a inregistrat o crestere peste asteptari in trimestrul al treilea

Reclame home 1
Reclame home 1

Ritmul de crestere inregistrat de economia americana in trimestrul al treilea s-a dovedit mai mare decat se estima initial, noile cifre publicate miercuri de Guvernul american aratand un avans de 2,1%, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Decizia Departamentului american al Comertului de a imbunatati cu 0,2 puncte procentuale primele estimari i-a surprins pe analisti, care in medie mizau pe o crestere de 1,9% in trimestrul al treilea, dupa un avans de 2% in trimestrul al doilea si unul de 3,1% in primul trimestru al acestui an.

„Aceste cifre arata ca economia nu este pe cale sa cada in prapastie. Insa incetinirea mondiala a sectorului industrial, persistenta incertitudinilor comerciale si ritmul slab de crestere a veniturilor arata o incetinire a activitatii in lunile urmatoare”, a comentat Gregory Daco, analist la Oxford Economics.

Totalul bunurilor si serviciilor produse in SUA in trimestrul al treilea s-a ridicat la 21.542 miliarde dolari.

Departamentul american al Comertului a precizat ca revizuirea se datoreaza in principal investitiilor companiilor care au fost mai bune decat se estima initial. Conform primei estimari, aceste investitii au scazut cu 3% din cauza tensiunilor comerciale care amana deciziile de investitii, insa potrivit datelor revizuite publicate miercuri aceste investitii au scazut doar cu 2,7%.

In plus, consumul, motorul traditional al economiei americane in conditiile in care este responsabil pentru 70% din PIB, a inregistrat o crestere de 2,9%, gratie unui avans solid (8,3%) al cheltuielilor pentru bunuri de folosinta indelungata.

Noile estimari privind PIB-ul in trimestrul al treilea sunt similare cu optimismul afisat de presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, care luni a apreciat ca starea economiei americane este in general una buna, adaugand ca cea mai lunga perioada de crestere inregistrata de economia SUA, care dureaza deja de 11 ani, este pe cale sa se prelungeasca.

Pana la finele celui de-al treilea trimestru, Fed a redus de doua ori costul creditului, pentru ca in luna octombrie sa adopte o noua reducere cu un sfert de punct procentual.

Avand in vedere ritmul bun de crestere inregistrat de economia SUA, analistii estimeaza ca, cel mai probabil, Fed va lua o pauza cu reducerile de dobanda la urmatoarea reuniune de politica monetara din 10-11 decembrie.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole