Economia Chinei, grav afectata de efectele epidemiei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Productia industriala a Chinei a inregistrat in primele doua luni din acest an cel mai semnificativ declin din ultimii 30 de ani, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) si masurile stricte luate pentru a tine sub control raspandirea virusului au perturbat semnificativ a doua mare economie mondiala, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Investitiile urbane si vanzarile de retail au scazut de asemenea semnificativ, a anuntat luni Institutul de Statistica, sporind temerile ca epidemia ar putea reduce la jumatate cresterea economiei chineze in primul trimestru din 2020.

Productia industriala a Chinei a scazut peste asteptari, cu 13,5%, in perioada ianuarie-februarie 2020, comparativ cu primele doua luni din 2019, cel mai redus nivel din ianuarie 1990, cand Reuters a inceput publicarea datelor. In decembrie, productia industriala a crescut cu 6,9%.

Vanzarile de retail s-au diminuat cu 20,5%, fata de un avans de 0,8% previzionat de analisti si o crestere de 8% in decembrie, dupa ce consumatorii au evitat locurile aglomerate, cum ar fi mall-urile, restaurantele si cinematografele.

Impactul epidemiei este sub control si doar pe termen scurt, iar autoritatile vor intari masurile de sprijin, pentru a atenua impactul si a restabili cresterea activitatii economice, se arata in comunicatul Institutului de Statistica.

Exporturile Chinei au scazut cu 17,2% in primele doua luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar analistii avertizeaza ca activitatea fabricilor ar putea sa nu revina la normal pana in aprilie, in tip ce redresarea increderii consumatorilor va dura si mai mult.

Analistii intervievati de Reuters se asteapta la o crestere cu 3,5% a economiei chineze in primul trimestru din 2020, de la 6% in precedentele trei luni, unii economisti avertizand ca ar putea urma o recesiune.

Pe ansamblul acestui an, PIB-ul Chinei ar urma sa incetineasca la 5,4%, ceea ce ar reprezenta cel mai lent ritm de crestere din 1990.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *