Economia romaneasca, crestere cu 4,1% in T1 

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

pib-economieProdusul Intern Brut (PIB) a crescut, in primul trimestru din 2015, cu 4,1% fata de perioada similara din 2014, iar fata de trimestrul IV din 2014, economia romaneasca a consemnat o crestere cu 1,5%, in urma revizuirii seriei ajustate sezonier, potrivit celei de-a doua variante provizorii publicate, marti, de Institutul National de Statistica, scrie Agerpres.

Pe serie bruta, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 4,3%, in primul trimestru din 2015, fata de perioada similara din din 2014.

Potrivit datelor INS, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2015 a fost de 175,892 miliarde de lei preturi curente, conform datelor ajustate sezonier, in crestere — in termeni reali — cu 1,5% fata de trimestrul IV 2014 si cu 4,1% fata de trimestrul I 2014. Pe serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2015 a fost de 140,176 miliarde de lei preturi curente, in crestere — in termeni reali — cu 4,3% fata de trimestrul I 2014.

Comparativ cu prima varianta provizorie publicata de INS, dinamica PIB a ramas nemodificata, iar dinamica valorii adaugate brute totale s-a diminuat cu 0,2 puncte procentuale, reducandu-si contributia la cresterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul si contributia impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,5%, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

“Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a inregistrat modificari mai importante in: Informatii si Comunicatii (—0,9 puncte procentuale) si in activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (-0,9 puncte procentuale)”, se arata in comunicatul INS.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la—0,2% la +0,4%, ca urmare a cresterii volumului lor de activitate (consumul individual de la 98,6% la 102,1% iar consumul colectiv de la 99,4% la 103,0%).

Economia Romaniei a crescut, anul trecut, cu 2,8% fata de 2013, peste nivelul prevazut in buget de 2,2% si peste estimarile Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Executia Bugetara finala pe anul 2014, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in sus la 3,3% prognoza privind cresterea economica a Romaniei.

Potrivit FMI, economia Romaniei va creste cu 2,7% in acest an. De asemenea, Banca Mondiala a revizuit in crestere la 3% estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, de la 2,9% cat estima in ianuarie, potrivit raportului bianual ‘Global Economic Prospects’ publicat in iunie de institutia financiara internationala.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *