Economia SUA a crescut anul trecut cu 2,9%, sub tinta de 3% stabilita de administratia Trump

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cresterea economiei SUA in 2018 a fost sub tinta de 3% stabilita de administratia Trump, ceea ce ar putea spori criticile la adresa masivului program de reducere a taxelor promovat de Casa Alba, transmit Reuters si AP, informeaza AGERPRES.

Conform datelor revizuite publicate vineri de Departamentul american al Comertului, PIB-ul SUA a inregistrat un avans de 2,9% anul trecut, confirmand estimarea publicata in martie.

Presedintele Donald Trump sustinea ca datele anuale privind evolutia PIB-ului reprezinta o dovada ca reducerile de taxe si majorarea cheltuielilor guvernamentale au pus economia pe o cale sustenabila de crestere solida.

Dar revizuirea in scadere a datelor si semnele privind incetinirea din trimestrul doi din 2019 nu sprijina argumentele sefului statului.

Totusi, cresterea de 2,9% a economiei SUA in 2018 reprezinta o accelerare fata de expansiunea de 2,4% inregistrata in 2017 si este la acelasi nivel cu cea din 2015, in timpul administratiei Obama. Pentru acest an, economistii se asteapta la un avans al PIB-ului de aproximativ 2,5%.

Economistii avertizasera ca tinta de 3% este nerealista, tinand cont de diversi factori, inclusiv productivitatea scazuta, si au apreciat la 2% potentialul de crestere al PIB-ului.

De asemenea, datele publicate vineri de Departamentul american al Comertului arata ca avansul economiei americane a incetinit in trimestrul doi din 2019 mai mult decat se estima, deoarece majorarea cheltuielilor de consum nu a compensat declinul exporturilor.

Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 2,1% in perioada aprilie-iunie 2019, fata de un avans de 3,1% in primul trimestru din 2019, in timp ce analistii estimau o expansiune de 1,8% in trimestrul doi din 2019.

Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au inregistrat un avans de 4,3% in trimestrul doi din 2019, fata de o crestere de numai 1,1% in primele trei luni din acest an. Este cel mai rapid avans al cheltuielilor de consum din 2017. De asemenea, cheltuielile guvernamentale au crescut cu 5%.

Vanzarile de case au scazut pentru al saselea trimestru consecutiv iar investitiile in afaceri s-au contractat pentru prima data din 2016.

Exporturile au scazut cu 5,2% in perioada aprilie-iunie 2019, in timp ce importurile au urcat cu 0,1%

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2