Economia zonei euro, creștere record în trimestrul al treilea

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Economia zonei euro a crescut cu 12,7% în trimestrul al treilea, în timp ce, la nivelul întregii Uniuni Europene, avansul a fost mai temperat, de 12,1%, relevă datele Eurostat. Acestea sunt cele mai mari creșteri de la începutul seriei de date (în 1995), marcând o revenire spectaculoasă după declinul istoric din trimestrul precedent. Datele publicate de biroul european de statistică sunt ajustate în funcție de factorii sezonieri, ne anunță profit.ro.

În trimestrul al doilea, PIB-ul a scăzut cu 11,8% în zona euro și cu 11,4% în Uniunea Europeană, acestea fiind cele mai abrupte scăderi consemnate până acum.. În primele trei luni ale anului, economia zonei euro a înregistrat o contracție de 3,8% comparativ cu trimestrul precedent, în timp ce la nivelul Uniunii Europene declinul a fost de 3,5%

Scăderile au fost, la acel moment, cele mai mari de la începutul seriei de date, în 1995. Revenirea din trimestrul al treilea ar putea fi însă temporară. Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a avertizat că, în trimestrul al patrulea, este anticipată o frânarea bruscă a economiei europene. Evoluția pandemiei și noul val de restricții vor avea un impact puternic negativ, cel puțin pe termen scurt. “Trimestrul al patrulea ar putea fi sub estimări. Pentru luna noiembrie este anticipată o evoluție puternic negativă. Este încă greu ed spus dacă decembrie va compensa declinul din noiembrie”, a declarat Lagarde.

În acest context, BCE a semnalat pregătește noi măsuri de stimulare pentru decembrie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2