septembrie 20, 2021

Editia a IX-a a Festivalului National de Folclor ”Ion Petreus” a adus Gala folclorului romanesc in Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In aceasta saptamana, capitala folclorului romanesc a fost in Baia Mare, Maramures. Motivul acestei sabatori de mare anvergura s-a datorat organizarii editiei a IX-a a Festivalului National de Folclor ”Ion Petreus”. Festivalul a avut loc in intervalul 21 – 22 iunie 2017, la Casa de Cultura din Baia Mare.

La editia din acest an, coproducatori au fost Televiziunea Romana, prin emisiunea ”Tezaur folcloric”, alaturi de Ansamblul Folcloric National ”Transilvania”. In emisiunea Tezaur folcloric au fost prezentate, de-a lungul timpului, toate genurile folclorului romanesc din fiecare zona a tarii: folclorul copiilor, cantecul de dragoste, doina si balada, cantecul de catanie, cantecul evenimentelor importante din viata omului, folclorul pastoresc.

Toate categoriile de exprimare: artistica muzica vocala instrumentala, momente coregrafice sunt reflectate in egala masura si puse in valoare de artisti si formatii de exceptie.

Alaturi de aceste doua institutii de cultura si-au dat mana pentru reusita evenimentului Consiliul Judetean Maramures, artisti si oameni de cultura. Iuliana Dancus, directorul Ansamblului Folcloric National ”Transilvania” a declarat ca Festivalul National de Folclor ”Ion Petreus” si-a schimbat in acest an formatul, devenind un eveniment – concurs national pentru persoanele care au implinit 16 ani.

In competitie au intrat 18 concurenti din toata tara, iar in cadrul Galei, zece tineri talentati si-au adjudecat premiile festivalului. Concurentii au trecut prin furcile caudine ale unui juriu format din: Marinel Petreus- fiul lui Ion Petreus, Angela Buciu, Dumitru Farcas, Alexandru Pugna- ministru secretar de stat in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Delia Suiogan, prodecanul Facultatii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, consilierul Ioan Sas- reprezentantul Consiliului Judetean Maramures. Marele premiu al Festivalului National de Folclor ”Ion Petreus” a fost castigat de Simona Mazare.

”La sectiunea solisti vocali, 16 – 30 de ani, premiul I a fost revendicat de Alexandra Chira, premiul II a revenit lui Radu Gota, premiul III lui Ionut Cocos, iar mentiunea a primit-o Adela Pruna. Au fost si doua premii speciale care au fost acordate solistilor Marian Rat si Alexandru Cozaciuc.

La sectiunea instrumentisti, 16 – 30 de ani, premiul I a fost obtinut de Emanuel Silaghi, premiul II de Tudor Varciu, iar premiul III a revenit lui Alexandru Ardelean. Iuliana Dancus, directorul Ansamblului Folcloric National ”Transilvania” a tinut sa ii felicite pe toti concurentii care s-au intrecut in cadrul Festivalului National de Folclor ”Ion Petreus”, apreciind prestatia artistica a fiecarui participant.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus, prezent la acest regal folcloric a transmis felicitari tuturor participantilor la Festivalul National  de Folclor”Ion Petreus”, dorindu-le mult succes in activitatea artistica.

”Doresc sa-i felicit pe sarbatoriti, pe toti participantii la concurs, dar si pe organizatori: Ansamblul Folcloric National <Transilvania> in parteneriat cu Televiziunea Romana – emisiunea Tezaur Folcloric. Prin astfel de evenimente, <uzina de folclor> a Maramuresului ne demonstreaza ca <produce> in continuare tineri talentati, ne conecteaza in permanenta la valorile noastre traditionale, la frumos si la bun gust, la tot ce inseamna romanism. Sunt increzator ca editia a X-a a festivalului va insemna cel putin 10% din Centenarul Romaniei”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Doran

    ” …Ioan Doru Dancus, prezent la acest regal folcloric a transmis felicitari tuturor participantilor la Festivalul National de Folclor”Ion Petreus”…(…) Si noi, care era gata sa credem ca CJ-ul nu poate finanta afacerea de familie a lui Doru. (c.s.f.? n.a.c.f…)

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2