EDITORIAL: Administratie sau politica in Baia Mare?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Suntem un caz de manual despre cum sa nu faci performanta in administratie. In orice tara civilizata in care sistemul public functioneaza corect, o mana de consilieri locali cu identitate dubioasa, fara calitati sau minima pricepere, nu pot influenta viata comunitatii. In Baia Mare avem cel mai deplorabil Consiliu Local din ultimii 20 de ani, populat in marea sa majoritate de oameni selectati pe alte criterii decat cele de meritocratie. Fara competente profesionale, cu licente obscure luate pe cai oculte, cu experienta profesionala imposibil de certificat, onor deliberativul local straluceste prin incoerenta si diletantism. Consecintele sunt vizibile si evidente, inactivitatea lor amplificand o stare de fapt contrara normalitatii.

Galagios pana la a fi vocal sau din contra excesiv de tacut, afisand suficienta sau obedienta pana la limita ridicolului, consilierul local baimarean are tupeu cat casa, chiar si atunci cand rontaie covrigei sau se scobeste in nas. Am simtit un profund dezgust, prezent fiind la una din sedintele recente, fata de individul rural ajuns demnitar local urban, exemplar lamentabil venit la sedinta cu pulovarul intins pe burdihanul de bocotan.

Personajul cu maniere de ciurdar imbacsit era atat de inconstient de ridicolul in care se situa, incat intr-una din pauzele sedintei pe care se chinuia sa o prezideze, jupanul se scarpina la dotari si in dosul obez, in timp ce-i ranjea colegei sale de grup.

Grobianul agramat si sfertodoct este prototipul consilierului local, agreat la alegerile de anul trecut de cel care intocmise listele cu candidati. Ales pentru stupizenia si ridicolul evident care-l defineste, personajul ajuns consilier local parea ca joaca intr-un film cu prosti, fiind incapabil sa rosteasca doua propozitii in timp ce facea pe “prezidentul” de sedinta.

Cum de nu a sucombat de rusine in fata colegilor, a presei sau a publicului prezent la spectacolul penibil si lamentabil? Chiar atat de redus sa fie incat sa nu realizeze ca a fost trecut pe lista de papusar doar ca umplutura fara valoare? Cat poate fi de dificil sa realizezi, ca fala pe care o afisezi, n-are nimic cu demnitatea publica?

Asemenea majoritatii celor prezenti ca public al sedintei, imi venea sa ma ascund sub scaun. M-am gandit pe moment sa renunt la a mai fi cetatean al unui oras condus de agramatii cu pretentii de intelectuali, nulitati licentiate in economie, drept, management sau marketingul imbecilitatii. Spargatorii de seminte, sufocati in camasile prea stramte peste gusile evazionate, sositi si de aceasta data cu intarziere la sedinta, dar plini de fala si suficienta gratuita, au ajuns sa constituie o rusine pentru orasul nostru, un motiv capabil sa te impinga la dementa sau la anarhie civica.

Astazi a fost iarasi o sedinta a deliberativului local, a cincea pe luna februarie. Dupa ce au reusit sa-si aranjeze ploile si sa devina doar intr-o luna subiect de pamflet la nivel national, consilierii Coalitiei pentru Baia Mare si-au dat din nou cu mucii in fasole. Pentru cei care nu stiu, le reamintesc ca acum doua sedinte, personajul asimilat cu celebrul Farfuridi isi cerea scuze la foc automat de la colegi pentru nesimtirea de a nu se prezenta la o sedinta convocata tocmai de ei. Panglicarul mentiona atunci cu voce grava si pocaita: “promit ca asa ceva nu se va mai intampla si-mi cer scuze de la colegii consilieri”.

Ei bine, onorat auditoriu, minunea a tinut mai putin de doua saptamani. Astazi, dupa schimbul indispensabil de sms-uri cu patronul urbei si data fiind “cestiunea” pusa in dezbaterea zilei, profitand de o pauza in lucrarile sedintei, ordia de valeti si subrete a sters-o calarind pe desalate, lasand onor consiliul si pe propriul presedintele de sedinta cu buzele din dotare umflate. Stau si ma intreb. Care este limita maxima a obedientei si servilismului demnitarului baimarean? Pana unde trebuie sa se umileasca si cu ce pret? Chiar nu are nimeni demnitatea necesara sa demisioneze… decat sa moara de rusine?

Stiu ca speciile latratores, laudatores, hoplomacus si murmillo din Consiliul Local Baia Mare nu vor intelege nimic din mesajul transmis, dar imi fac datoria transmitandu-le dispretul si dezaprobarea mea, alaturi de cuvintele lui Francois de la Rochfoucauld, care afirma: “Nu-i dispretuim pe toti care au vicii, insa ii dispretuim pe cei care n-au nici o virtute.”

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

5 Comments

 1. pusa

  Prietene,hai sa fim seriosi,la cum a ajuns acest oras in cei 27 de ani, putem sa zicem ca toate consiliile locale au fost catastrofale.Noi am involuat permanent,sa nu mai zic ca suntem si necivilizati.Ma uitam cum stau masinile pe trotuare si pe zonele verzi in plin Centru,in timp ce in spatele Casei Armatei si in fata salii de expozitie a CCI MM,e o zona noroiasa prin care au facut trecătorii poteca si ce e si mai rau e faptul ca acest teren e de fapt înconjurat de niste gardulete rupte,îndoite si lipsa,in loc sa se faca o parcare moderna.Chiar,gardul mizerabil de langa Casa de Pensii,are autorizatie de constructie sau e făcută de vreun bade cu acceptul unor alti bade din administratie.

  Reply
  1. popic

   Acolo unde zici tu e o adevarata mizerie iar intre cele doua blocuri,cea cu doctorii si blocul de pe Hortensiei e o caricatura de gard betonat,exact ca la tara si care desparte de fapt doua mizerii.Desigur ca cei din primarie nu pot sa vada ce e acolo,deoarece nu intra cu masina si nici nu-i intereseaza ca masinile sunt parcate in noroi sau ca locatarii blocurilor au tras sarme si au montat stâlpi metalici (alo politia locala,cea care le cere oamenilor de pe la periferii sa-si distrugă grădinile ajutătoare cu porodici,acolo chiar,e cu autorizatie sa nu mai zic ca e posibil ca vreun copil sa se raneasca sau sa-si scoata ochii ).Asa arata un oras care a vrut sa ajunga capitala culturala?Cu sarme trase care sa tina locul ocupat pe domeniul public,in noroi?

   Reply
 2. Maria

  Totusi poate isi misca careva fizicul pe teren,inclusiv acolo unde spuneti voi si o sa inceapa sa se miste lucrurile…Cei de la locala,fara dedicatie,nu prea sunt sanse sa verifice,sa nu mai zic ca odata iesiti le-ar trebui si un traducator,ca altfel nu se prind.

  Reply
 3. Anton

  Totusi in acest oras nu este nimeni capabil sa puna lucrurile la punct in primarie?
  Prefectul n are dreptul sa-i intrebe de sanatate pe cei de la municipiu?
  Dar nici Ministerul Administratiei si Internelor ?

  Reply
 4. dan

  Pentru Baia Mare solutia pe care o vad eu este o sesiune de alegeri libere pentru primar si consilieri, cu conditia de neincalcat ca fiecare candidat de primar sau consilier sa fie locuitor liber al orasului, fara apartenenta politica. Poate ca este o idee de viitor, dar nu utopica. Atunci si numai atunci fiecare se va exprima liber si din suflet pentru orasul sau.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2